27.4.17

Παραμένουν και μετά την Πρωτομαγιά οι θεσμοί...

Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο η αποστολή των θεσμών να παραμείνει στην Αθήνα και μετά την Πρωτομαγιά, καθώς η χθεσινή ημέρα κύλησε χωρίς...
να υπάρξει συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, ενώ επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί καν αν κάτι τέτοιο θα συμβεί και σήμερα.
Η αναβολή της χθεσινής συνάντησης σε επίπεδο επικεφαλής αποδόθηκε στον φόρτο εργασίας που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία και έχουν επιφορτιστεί με τη σύνταξη των τεσσάρων μνημονιακών κειμένων: του αναθεωρημένου μνημονίου, αλλά και του τεχνικού παραρτήματος αυτού που πρέπει να υπογραφεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως και τα αντίστοιχα κείμενα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Μετά τη χθεσινή «σιγή ασυρμάτου» από το κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου γίνονται οι διαπραγματεύσεις, το ενδιαφέρον σήμερα μεταφέρεται στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ θα ενημερώσει τους ευρωβουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα.
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι ο φετινός στόχος του πλεονάσματος 1,75% θα επιτευχθεί, αλλά και το 3,5% το 2018
Πριν έρθουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, ο προγραμματισμός προέβλεπε ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και συμφωνία μέχρι την Πρωτομαγιά. Χωρίς να έχει αποκλειστεί ακόμη αυτό το ενδεχόμενο, ο όγκος των κειμένων που πρέπει να συμφωνηθούν και στην τελευταία λέξη αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για παράταση μερικών ημερών. Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία θα πρέπει να κλείσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, καθώς στη συνέχεια θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία για την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή, αλλά και για την έκδοση σειράς υπουργικών αποφάσεων που συνδέονται με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων.
«Ίσως απόφαση για τη δόση στις 22 Μαΐου»
Η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων από την Ελλάδα το 2016 διευκολύνει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και τη λήψη απόφασης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στο Εurogroup της 22ας Μαΐου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Ο αξιωματούχος της Κομισιόν εξέφρασε την παραπάνω εκτίμηση απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε χθες στις Βρυξέλλες, σχετικά με τα επόμενα βήματα για το ελληνικό ζήτημα. Ο κ. Ντομπρόβσκις εξέφρασε καταρχήν την ικανοποίησή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ιδίως στον δημοσιονομικό τομέα, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα πέτυχε το 2016 δημοσιονομικό πλεόνασμα μεγαλύτερο του 3,9% του ΑΕΠ, ενώ στόχος ήταν 0,50%.
Εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι ο φετινός στόχος του πλεονάσματος 1,75% θα επιτευχθεί, αλλά και το 3,5% το 2018. Η πολύ καλή επίδοση στον δημοσιονομικό τομέα το 2016 και αναμενόμενη επίτευξη των στόχων 2017 και 2018 διευκολύνουν την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στην Αθήνα μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της κυβέρνηση, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.
Το αμέσως επόμενο βήμα μετά την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας αφορά, όπως είπε, τους δανειστές, οι οποίοι θα πρέπει να διευθετήσουν τα δικά τους θέματα, εννοώντας προφανώς την εξεύρεση «κοινού τόπου» στο θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Μάλιστα, θεωρεί ότι στο Εurogroup μπορεί να αποφασιστεί και η εκταμίευση της επόμενης δόσης...

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: