19.4.17

Εκλογές χωρίς ντιμπέιτ και κουβέντα για το Brexit...

Σε τροχιά εκλογών μπαίνει από την Τετάρτη η Μεγάλη Βρετανία έπειτα από την αιφνιδιαστική απόφαση της Τερέζα Μέι να...
προσφύγει πρόωρα στις κάλπες, αλλά και το θετικό νεύμα από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Η πρωθυπουργός, πάντως, δηλώνει ότι η προεκλογική εκστρατεία δεν θα έχει ούτε ντιμπέιτ, ούτε περαιτέρω συζήτηση πάνω στο πλάνο για το Brexit.

Μιλώντας σήμερα στο BBC η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου αντί του 2020 θα αποτρέψει μια κατάσταση κατά την οποία η ίδια θα βρεθεί αντιμέτωπη με εκλογές σε μια κρίσιμη φάση στις συνομιλίες με την ΕΕ.

Βάσει του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος, η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο του 2019. Οι πρόωρες εκλογές του Ιουνίου σημαίνουν ότι η Μέι δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους ψηφοφόρους πριν από το 2022, κάτι που της δίνει μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών στο τέλος των συνομιλιών για το Brexit.
«Εάν κοιτάξετε το χρονοδιάγραμμα, εάν οι εκλογές γίνονταν το 2020, θα ερχόμασταν στο πιο κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων, στο τέλος των διαπραγματεύσεων, σε αυτό που θα ήταν η περίοδος προς τις γενικές εκλογές», δήλωσε η Μέι σε συνέντευξη στο BBC.

Η πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξή της στο BBC, υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξουν τηλεοπτικά ντιμπέιτ σημειώνοντας «Πιστεύω σε εκστρατείες όπου οι πολιτικοί θα βγουν έξω και θα συναντήσουν τους ψηφοφόρους».

Αρνήθηκε να παραδεχθεί ότι προσφεύγει στις κάλπες γιατί θα μπορούσε να έχει πιο εύκολο έργο για συμβιβασμούς αναφορικά με το Brexit, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η Βρετανία θα μπορούσε να δεχθεί μια συμφωνία με ελύθερη μετακίνηση και δικαιδοσία του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Πάντως επιβεβαίωσε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δεν θα αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες για το σχέδιο για το Brexit, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή της να ρίξει την μετανάστευση σε «βιώσιμα επίπεδα».

«Αυτό που θέλει ο λαός είναι να έχουμε τον έλεγχο των συνόρων μας. Ξεκαθαρίζε ότι θέλουμε την μετανάστευση σε βιώσιμα επίπεδα. Όταν φύγουμε από την ΕΕ θα έχουμε τον έλεγχο πάνω σε ποιους μετακινούνται από την ΕΕ στην Βρετανία.

Η πρόταση θα έρθει την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο προς ψηφοφορία, αλλά χρειάζεται να συγκεντρώσει τα 2/3 της Βουλής, δηλαδή μια ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων, για την προκήρυξή τους. Πριν από την ψηφοφορία, σήμερα, θα υπάρξει ένα μικρό ντιμπέιτ, το οποίο θα έχει διάρκεια περίπου μιάμιση ώρα.

Η εκστρατεία και το αποτέλεσμα είναι πιθανό να έχουν εκτεταμένες συνέπειες όχι μόνο για την κυβερνητική πολιτική τα επόμενα χρόνια επόμενα πέντε χρόνια, αλλά επίσης για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Εργατικό Κόμμα και το ζήτημα με τη Σκωτία, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian.
Σημειώνεται ότι η Μέι ανέλαβε την πρωθυπουργία, χωρίς να έχει εκλεγεί, εδώ και λιγότερο από έναν χρόνο, αντικαθιστώντας τον ηττημένο στο δημοψήφισμα για το Brexit Ντέιβιντ Κάμερον.

Κόρμπιν: Έτοιμοι να δείξουμε πως είμαστε εδώ

Μπορεί το Εργατικό Κόμμα να είχε την δυνατότητα να μπλοκάρει την πρωτοβουλία, αλλά ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε ότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών, παρά την δυσχερή θέση του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις.

Χαιρετίζοντας την απόφαση της Μέι, ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι «οι Εργατικοί θα προσφέρουν στην χώρα μια αποτελεσματική εναλλακτική σε μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει να ανοικοδομήσει τη χώρα και έβλαψε τις συνθήκες διαβίωσης και προέβη σε περικοπές στα σχολεία και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

«Τις τελευταίες εβδομάδες οι Εργατικοί έχουν προτείνει πολιτικές που προσφέρουν μια ξεκάθαρα και πιστευτή επιλογή για την χώρα. «Ανυπομονούμε να δείξουμε στον κόσμο της Βρετανία αυτά τα οποία υπερασπιζόμαστε ως Εργατικοί» κατέληξε.

Με αυτό τον τρόπο ο ηγέτης των Εργατικών επιβεβαίωσε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει την πρόταση για πρόωρες εκλογές. 

Στέρτζον: Ευκαιρία για τη Σκωτία οι βρετανικές εκλογές

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε ότι οι εξελίξεις δίνουν στη χώρα της την ευκαιρία να ενδυναμώσει τη δημοκρατική της εντολή για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναφορικά με την ανεξαρτησία της.

«Σε ό,τι αφορά τη Σκοτία, αυτή η κίνηση είναι ένας τεράστιος πολιτικός λάθος υπολογισμός από την πρωθυπουργό», ανέφερε σε ανακοίνωση η Στέρτζον, που αντιτίθεται στο Brexit.

«Θα δώσει και πάλι στον λαό την ευκαιρία να απορρίψει τη στενή, διχαστική ατζέντα καθώς και να ενδυναμώσει τη δημοκρατική εντολή που ήδη υπάρχει προκειμένου να δοθεί στον λαό της Σκοτίας μια επιλογή για το μέλλον του», ανέφερε.

Τέλος, σημείωσε ότι οι Συντηρητικοί «βλέπουν μια ευκαιρία να οδηγήσουν τη Βρετανία προς τα δεξιά, να εξαναγκάσουν ένα σκληρό Brexit και να επιβάλουν βαθύτερες περικοπές. Ας υψώσουμε το ανάστημά μας για τη Σκοτία»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: