Έντονες αντιδράσεις από φιλοζωικές έχει προκαλέσει τόσο η δράση του καλλιτέχνη από το Μάλι Aboubakar Fofana, για την...
έκθεση “Documenta 14”, στο πλαίσιο της οποίας θα βάψει με φυσική μπογιά 54 πρόβατα (ένα για κάθε χώρα της Αφρικής), θέλοντας να εκφράσει την “Ευλογία της Αφρικής”, όσο και η απόφαση του Γεωπονικό Πανεπιστήμιο να τη φιλοξενήσει στους χώρους του.
Σημειώνεται πως από το 2012 η νομοθεσία στην Ελλάδα απαγορεύει τη χρήση ζώων σε θεάματα. Το zoosos.gr αναφέρει πως “το γεγονός αυτό αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι οι φορείς που διοργανώνουν κάθε είδους και ύφους εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή διεθνών καλλιτεχνών θεάματα είτε δεν είναι ενημερωμένοι ή αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα στην οποία οι θεσμοθετημένες απαγορεύσεις ακόμα και για την προστασία των ζώων δεν έχουν καμιά αξία”. Για το θέμα έχει ενημερωθεί και η Εισαγγελία Αθηνών αλλά και η αρμόδια εισαγγελέας για την προστασία των ζώων, Αιμιλία Χριστογιαννοπούλου, καθώς και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.
Πάντως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο εξέφρασε την υποστήριξή του στην έκθεση με τα βαμμένα πρόβατα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 29 Απριλίου. Όπως σημειώνει η βαφή των ζώων από τον καλλιτέχνη Aboubakar Fofana "έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό αναπτύσσοντας οικολογική συνείδηση και προάγοντας τις ιδέες της φιλοζωίας, της αρμονικής σχέσης του ανθρώπου με τα ζώα".
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου
«Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως πνευματικό ίδρυμα και “πολίτης” της Αθήνας, γίνεται μέλος του δικτύου των φορέων της πόλης που συμμετέχουν στην documenta 14 με τίτλο “Μαθαίνοντας από την Αθήνα”.
Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ο καλλιτέχνης από το Μάλι Aboubakar Fofana παρουσιάζει τη δράση Ka touba Farafina yé (Africa Blessing, 2017). Η δουλειά του Fofana αντανακλά τη συνειδητή του προσπάθεια να υπερασπιστεί και να διατηρήσει τις τεχνικές και τα υλικά του όσο και το περιβάλλον και τις ανθρώπινες φιλοσοφίες που τα ανέδειξαν. Για τον Fofana ο φυσικός κόσµος µαζί µε τις ανθρώπινες ικανότητες υπήρξε η αφετηρία µας και θα είναι το τέρµα µας.
Στην δράση περιλαμβάνεται η χρώση με φυτικό χρώμα 54 αρνιών από το ποίμνιο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης και οι επιμελητές της έκθεσης θα παρουσιάσουν και θα εξηγήσουν στο κοινό το έργο στις 29 Απριλίου 2017 (λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα).
Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας βαφής η μεταχείριση των ζώων δεν επιφέρει μεγαλύτερο στρες από τις συνηθισμένες τακτικές που ακολουθούνται κατά την εκτροφή αγροτικών ζώων όπως πχ η κουρά, οι εμβολιασμοί κλπ. Τα ζώα εκτρέφονται στο Κτηνοτροφείο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δηλαδή στο φυσικό τους χώρο εκτροφής, σύμφωνα με τους κανόνες καλής γεωργικής πρακτικής και ευζωίας με την φροντίδα του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Ιχθυοκαλλιεργιών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στο Κτηνοτροφείο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών διατηρείται εκτροφή αγελάδων και προβάτων με σκοπό την εκπαίδευση και την έρευνα των φοιτητών του Πανεπιστημίου καθώς και μελών παραγωγικών φορέων της χώρας. Επίσης, μαθητές δημοτικών σχολείων και σχολείων μέσης εκπαίδευσης (περίπου 10,000 ετησίως) επισκέπτεται καθημερινά το Κτηνοτροφείο και τα αγροτικά ζώα που διατηρούνται σε αυτό στο πλαίσιο εκπαιδευτικών περιπάτων και εκδρομών που πραγματοποιούν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η δράση του Aboubakar Fofana έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό αναπτύσσοντας οικολογική συνείδηση και προάγοντας τις ιδέες της φιλοζωίας, της αρμονικής σχέσης του ανθρώπου με τα ζώα και της αειφορίας στην γεωργία και την κτηνοτροφία. Επομένως συνάδει με τους διδακτικούς, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς στόχους και τις αρχές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εκπαιδεύουμε για την ηθική διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου στη χώρα, για την ευζωία και τις καλές πρακτικές στην εκτροφή των παραγωγικών ζώων και για την σημασία τους στον κύκλο της ζωής. Επιπλέον ενθαρρύνουμε τις φιλοζωικές δράσεις των ομάδων της ακαδημαϊκής μας κοινότητας και συνεργαζόμαστε με φιλοζωικές οργανώσεις εκτός Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πιστεύουμε ότι η δημόσια συζήτηση που τυχόν προκαλέσει η συμμετοχή μας στην documenta 14 θα προβληματίσει και θα συμβάλλει στην περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών εκτροφής των ζώων στην χώρα. “Μαθαίνοντας από την Αθήνα” στη documenta 14, πιστεύουμε τελικά, “Μαθαίνοντας από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών”»
Τι ορίζει η νομοθεσία για τη συμμετοχή ζώων σε θεάματα
Το άρθρο 12 του νόμου 4039/2012 τονίζει: «Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες.
1. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμα τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον κοινού.
2. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφ’ όσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμα τους».
Το άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 [Τροποποίηση του ν. 4039/2012 (Α 15)] εξηγεί:
«8. Μετά την παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4039/2012 προστίθεται παράγραφος 2α ως εξής:
2.α. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.
9. Η παράγραφος 1 του άρθρου 13 του ν. 4039/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
1. Από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 12 εξαιρούνται, οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας, τα εκτροφεία θηραμάτων και οι εκθέσεις ανάπτυξης και προβολής του κτηνοτροφικού και γεωργικού τομέα, που διέπονται από ειδικές διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων, πλην παραστάσεων ιππικής δεξιοτεχνίας και διεξαγωγής αθλημάτων ιππασίας, που περιλαμβάνουν την υπερπήδηση εμποδίων, την ιππική δεξιοτεχνία και το ιππικό τρίαθλο»...
tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου