30.4.17

H Φώφη ανοίγει... τρύπες!..

Προσπάθεια να «στεγανοποιήσει» την ηγεσία της στο ΠΑΣΟΚ και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη από μια έντονη αμφισβήτηση καταβάλλει η Φώφη Γεννηματά τις τελευταίες μέρες καταργώντας αυθαίρετα όλα τα...
όργανα του κόμματος, τα οποία, όπως είπε, είχαν σχηματιστεί στη μεταβατική περίοδο και πριν η ίδια αντλήσει τη δύναμή της από την ψήφο των μελών και φίλων του κόμματος.

Δεν είναι μόνο η ανακοίνωση για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τους επόμενους μήνες που έθεσε το κόμμα σε συνεδριακή ετοιμότητα, αλλά και η συνάντησή της χθες με τον Κώστα Σημίτη, τον οποίο προφανώς ήθελε να βολιδοσκοπήσει, αν όχι να δεσμεύσει, για τις προθέσεις του.

Στη συνάντηση η Γεννηματά φέρεται να τον ενημέρωσε για την εσωτερική κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ και να τον διαβεβαίωσε πως κεντρικό σημείο του συνεδρίου θα είναι η απόφαση των συνέδρων, δηλαδή της οργανωμένης βάσης του κόμματος, για το αν το κόμμα θα πρέπει να αυτοδιαλυθεί αμέσως διαχεόμενο εντός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ή να περιμένει προκειμένου να ωριμάσουν οι πολιτικές συνθήκες συνεργασίας με τις άλλες οντότητες του χώρου πριν αυτό συμβεί.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να είπε ακόμη ότι μετά το συνέδριο θα πρέπει να επαναβεβαιωθεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως η ίδια είχε προτείνει πέρσι. Αιτιολόγησε δε την αναβολή της εκλογής με δύο επιχειρήματα: Αφενός ότι μετά το ναυάγιο στον διάλογο με το Ποτάμι δεν υπήρξε κανείς πρόθυμος να αναμετρηθεί μαζί της για την ηγεσία της ΔΗΣΥ και αφετέρου ότι λόγω της πολιτικής ρευστότητας κρίθηκε πως δεν θα πρέπει ο χώρος να περισπαστεί με μια τέτοια διαδικασία.

Νέος χώρος
Δεν έχει γίνει γνωστό τι απάντησε ο Σημίτης, παρότι η διαρροή από τη Χαριλάου Τρικούπη έλεγε ότι βλέπει θετικά τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ως μια βάση για τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου της Κεντροαριστεράς. Θυμίζουμε όμως ότι ο ίδιος δημοσίως και στην τελευταία συνέντευξή του στον Παύλο Τσίμα είχε πει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον βιοϊστορικό του κύκλο και θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος χώρος από την αρχή, δείχνοντας να συμφωνεί με τη στάση των τριών πρώην υπουργών και της πρωτοβουλίας τους με την Ώρα Αποφάσεων.

Η αλήθεια είναι ότι ο Σημίτης έχει ακόμη φανατικούς φίλους και εχθρούς στην Κεντροαριστερά, κυρίως σε ένα μικρό τμήμα των ψηφοφόρων, αλλά δεν έχει καμία οργανωτική επιρροή.
Ο άλλοτε εκσυγχρονιστικός χώρος έχει διασκορπιστεί μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ποταμιού και Ώρας Αποφάσεων. Κάποιοι λοξοκοιτάζουν και προς τη Ν.Δ. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και με τους οπαδούς του πρώην πρωθυπουργού που έσπευσαν να εκδηλώσουν τον ενθουσιασμό τους από την πρόσφατη συνέντευξη. Από ό,τι δείχνουν οι μετρήσεις, έχουν και αυτοί διαμοιραστεί, αν και οι περισσότεροι μοιάζει να κατευθύνονται προς τη Ν.Δ.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει βασικό πολιτικό στόχο να κατορθώσει να πάρει πίσω ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να πείσει όσους δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται κανέναν, η Γεννηματά με την κίνησή της ήθελε συμβολικά να δείξει ότι σέβεται την άποψη του πρώην πρωθυπουργού και επί μια οκταετία προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο Βενιζέλος
Ανοιχτό πάντως παραμένει το αν η Γεννηματά θα συναντηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς ο προκάτοχός της απουσίαζε στο εξωτερικό τις προηγούμενες μέρες. Με δεδομένη όμως τη στάση αποχής του από τις εσωκομματικές διαδικασίες τους τελευταίους μήνες, δεν αποκλείεται η απουσία του και από τις συνεδριάσεις της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος είναι θιασώτης της ιδέας διάλυσης του ΠΑΣΟΚ και της δημιουργίας ενός κόμματος από μηδενική βάση και φαίνεται να είναι πιο κοντά στην Άννα Διαμαντοπούλου το τελευταίο διάστημα. Πάντως τηρεί στάση αναμονής ως προς τις εξελίξεις και δεν τραβάει το σχοινί της αντιπαράθεσης διότι δεν επιθυμεί τον ρόλο του υπονομευτή σε μια στιγμή που, δημοσκοπικά τουλάχιστον, η ΔΗΣΥ έχει μια ελαφρά ανοδική τάση.

Δεν φαίνεται όμως να έχει αποφασίσει για το πολιτικό του μέλλον. Προς το παρόν φροντίζει να έχει διακριτό ρόλο στην πολιτική επικαιρότητα διατυπώνοντας ερήμην της κομματικής γραμμής την πολιτική του θέση σε όλα τα μείζονα ζητήματα. Μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα αρθρογραφεί συχνά για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας, ενώ προσπαθεί να πείσει για την ορθότητα των κινήσεών του γύρω από το PSI με ένα νέο βιβλίο.

Μάλιστα δεν αποκλείονται και αρκετές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα με αφορμή τη νέα αυτήν έκδοση, που περιέχει ομιλίες και θέσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών κατά την περίοδο της θητείας του, όπως και στοιχεία για το γιατί, κατά την άποψή του, ήταν ευεργετικό το «κούρεμα» του 2012.

Διαφωνία
Στη Χαριλάου Τρικούπη απάντησαν πάντως στον αιφνιδιασμό του περασμένου Σαββάτου με έναν νέο αιφνιδιασμό. Η προσπάθεια Ανδρουλάκη - Ξεκαλάκη να επιβάλουν την άποψή τους σχετικά με τη διεξαγωγή του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δηλαδή την εκλογή συνέδρων από τη βάση, συνάντησε την αντίδραση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Συνεργάτες της Γεννηματά μετά το μπάχαλο έλεγαν ότι οι κινήσεις ήταν εκ του πονηρού, αφού ο Ξεκαλάκης, που μέχρι πρότινος εξέφραζε την πλήρη διαφωνία του με τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ, τώρα εμφανίστηκε θιασώτης αυτής της άποψης, ενώ ούτε ο Ανδρουλάκης ούτε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που επηρεάζονται από αυτούς έθεσαν τέτοιο θέμα.

Επισήμαιναν δε ότι η πίεση για εκλογή συνέδρων από τη βάση ενδεχομένως να αφορούσε προσπάθεια ελέγχου του συνεδρίου της ΔΗΣΥ προκειμένου αυτό με απόφασή του να μεταβάλει τον χαρακτήρα ιδεολογικού - προγραμματικού και να γίνει οργανωτικό επιβάλλοντας τη γραμμή της αυτοδιάλυσης των μηχανισμών. Θεωρούν ότι η λύση που δόθηκε, ώστε σε αυτό το πρώτο συνέδριο να μετέχουν αιρετοί εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων που θα συμβάλουν στην ιδεολογική και προγραμματική ατζέντα της ΔΗΣΥ, είναι μείζον βήμα προς την πορεία ενοποίησης.

«Οι εκλεγμένοι από τους ίδιους τους πολίτες, μέσα από γνήσιες και μαζικές διαδικασίες, εκπρόσωποι στα μαζικά κοινωνικά κινήματα, στην Αυτοδιοίκηση, τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς, τα κινήματα της νεολαίας, των γυναικών, της οικολογίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι για κάποιους, κολλημένους στους παλαιοκομματικούς μηχανισμούς, “διορισμένοι σύνεδροι”, τους αμφισβητούν και τους λοιδορούν Προφανώς γιατί κανείς δεν θα τους “διορίσει” με τη γνωστή μέθοδο της εσωκομματικής “γραμμής”» είπε στην ομιλία της στη διευρυμένη Κ.Ο. η Γεννηματά.

Συνεργάτες της επισημαίνουν ότι μέσα από τον αιφνιδιασμό του Σαββάτου Ανδρουλάκης και Ξεκαλάκης λειτούργησαν ως «δούρειοι ίπποι» του Σταύρου Θεοδωράκη και της Άννας Διαμαντοπούλου, ενώ κάποι άλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ! Επισημαίνουν δε ότι ουδόλως κόπτονται για την ενότητα του χώρου, αφού ο άμεσος σκοπός τους είναι να καταστραφεί η όποια προοπτική ενός πολυκομματικού σχήματος προκειμένου να διατηρήσει την όποια πρόσβαση έχει στον κομματικό μηχανισμό του σημερινού μικρού ΠΑΣΟΚ.

Τους καταλογίζουν επίσης πρόθεση υπονόμευσης της προέδρου του κόμματος, ώστε στις επόμενες εκλογές να θέσει θέμα αμφισβήτησής της. «Δεν έχω καταλάβει τον λόγο της κλιμάκωσης αυτής της αντιπαράθεσης με non paper που κάνουν λόγο για δούρειους ίππους. Εγώ δεν έχω απαντήσει σε αυτές τις ύβρεις» είπε χαρακτηριστικά. «Κάποιοι δεν ακούν και κουνούν το δάχτυλο. Η λογική τού “μη μιλάτε” είναι καθεστωτική λογική» απάντησε μάλλον ήπια ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Χαοτική φάση
Στη Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι ήρθε η ώρα να γίνει ένας νέος λογαριασμός, αφού ο Ανδρουλάκης κατόρθωσε να ελέγξει το κόμμα ως γραμματέας «αντι-Τσίπρας» σε μια μεταβατική και χαοτική φάση για το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα η νέα ηγεσία να μην εκπροσωπείται στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και στα όργανα και ο νέος γραμματέας, που αναδείχθηκε πριν από την εκλογή της Γεννηματά, να μην έχει καμία πολιτική επαφή με τη νέα πρόεδρο.

Μάλιστα η Γεννηματά απείλησε ευθέως τον Ανδρουλάκη για το τέλος της εσωκομματικής του κυριαρχίας λέγοντας στην ομιλία της:
«Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει και νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, η οποία θα αντιστοιχεί στην ενισχυμένη κοινωνική και πολιτική δυναμική μας. Μην ξεχνάμε ότι η παρούσα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή εξελέγη κατά τη διάρκεια μεταβατικών διαδικασιών για την εκλογή νέας ηγεσίας, όταν το κόμμα μας ενέγραφε ποσοστά, κατά τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, κάτω και από το όριο εισόδου στη Βουλή» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Κάνοντας αμφισβητούμενη χρήση του καταστατικού του κόμματος η Γεννηματά διέλυσε την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή σημειώνοντας ότι θα συγκροτηθεί, με απόφασή της, Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, που θα διαθέτει συντονιστή, στον οποίο θα περάσουν όλες οι αρμοδιότητες του γραμματέα της ΚΠΕ, ξηλώνοντας τον Ξεκαλάκη από το πόστο του. Επίσης, για να διασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο του κόμματος, ανακοίνωσε ότι θα διαλυθεί και η ΕΚΑΠ, το όργανο που διασφαλίζει τον έλεγχο και τις διαδικασίες εκλογής συνέδρων, σημειώνοντας ότι η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή θα μεριμνήσει για τη δημιουργία ενός νέου σώματος.

Ο γραμματέας της ΚΠΕ αντέδρασε μάλλον ήπια στο ξήλωμά του: «Λέω “ναι” σε ένα συνέδριο δημοκρατικό, διαφανές και ανοιχτό στην κοινωνία. Αλλά “όχι” στην επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στο καθεστώς δημιουργικής ασάφειας, στην ενοχοποίηση της διαφωνίας, στις διαρροές εναντίον συντρόφων που, όταν το ΠΑΣΟΚ έδινε τη μάχη της κοινοβουλευτικής του επιβίωσης, ήταν στην πρώτη γραμμή. Δεν λύνονται έτσι οι πολιτικές διαφορές στα δημοκρατικά κόμματα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οφείλει να συγκαλέσει τα εκλεγμένα όργανα του Κινήματος».

Βολιδοσκόπηση
Στη φάση αυτήν η Γεννηματά φαίνεται να έχει στον πλευρό της τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, που ήταν ανθυποψήφιοί της, όπως και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΣΥ, αλλά και τις ηγεσίες των υπόλοιπων κομμάτων και σχηματισμών που την απαρτίζουν.

Στην πλευρά Ανδρουλάκη - Ξεκαλάκη τώρα έχουν αρχίσει να υπολογίζουν τις δυνάμεις τους και να βολιδοσκοπούν τα στελέχη των Νομαρχιακών Επιτροπών. Το ζήτημα είναι βέβαια αν η ΚΟΕΣ που θα προκύψει με απόφαση της Γεννηματά θα ανοίξει τα μητρώα του κόμματος για νέες εγγραφές μελών δημιουργώντας νέες πολιτικές ισορροπίες.

Την ίδια ώρα ομάδα 20 μελών της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ φέρεται να μαζεύει υπογραφές προκειμένου να γίνει εκλογή συνέδρων από τη βάση.
Το κείμενο αναμένεται να κατατεθεί το Σαββατοκύριακο, αλλά και να μπει σε ψηφοφορία στην Κ.Ε., όπου όμως δεν έχει καμία τύχη, αφού αυτή ελέγχεται πλήρως από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Το παράδοξο της ιστορίας είναι ότι η μη εκλογή συνέδρων ήταν αίτημα της ΔΗΜΑΡ, του ΚΙΔΗΣΟ και των άλλων κινήσεων που δεν είχαν περιθώρια για εκλογή συνέδρων, με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να κάνει πίσω και να αποδεχτεί τη θέση αυτήν.

Το ζήτημα βέβαια είναι αν όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν ρήγμα στην αποδοχή της ΔΗΣΥ από τους πολίτες σε μια περίοδο που είχε μια δημοσκοπική σταθερότητα και πάλευε για άνοδο ή θα ισχυροποιήσουν την εικόνα της Γεννηματά στην κοινή γνώμη. Και το μείζον θέμα είναι αν οι πολιτικές εξελίξεις, βλέπε εκλογές, θα βρουν τον χώρο με όλα τα μέτωπα ανοιχτά… 

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: