27.4.17

Ο Τραμπ αλλάζει γραμμή πλεύσης για τη NAFTA...

Την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας για το Ελεύθερο Εμπόριο στη Βόρεια Αμερική (NAFTA) ζήτησε τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πριν...
την εκλογή του αλλά και κατά τις πρώτες του μέρες στο Λευκό Οίκο απειλούσε να την ακυρώσει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο με τον οποίο συμφώνησαν στην «πιο εύκολη λύση» της μη κατάργησης εφαρμογής της NAFTA και την επαναδιαπραγμάτευση της με τη συμμετοχή και του Καναδά.

Το μεξικανικό πέσο κέρδισε πάνω από 1% μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος για τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Τραμπ, τόσο με τον Νιέτο όσο και με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.

Σε αυτές τις συνομιλίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τάχθηκε υπέρ του εκσυγχρονισμού της συμφωνίας NAFTA, μέσω της επαναδιαπραγμάτευσης της, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει ασκήσει σφοδρή κριτική.

Συγκεκριμένα, η βορειοατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με το Μεξικό και τον Καναδά αποτελούσε «κόκκινο πανί» για τον ο 45ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αλλά, στη συνέχεια είχε προαναγγείλει ότι προγραμματίζει άμεσα τη διεξαγωγή συνομιλιών για την επαναδιαπραγμάτευση με στόχο να πετύχει… καλύτερους όρους για τις ΗΠΑ, αλλά και στόχο ναα επεκταθούν και σε ζητήματα μετανάστευσης και ασφάλειας των συνόρων.  

Με τη συμφωνία NAFTA επιχειρείται, όπως στη ΤΤΙΡ, δημιουργία νέων αγορών για το πολυεθνικό κεφάλαιο, με άνοιγμα δημοσίων αγαθών και προμηθειών, η απορρύθμιση των προδιαγραφών και η εναρμόνιση στον χαμηλότερο κοινό παρονομαστή. 

Το αποτέλεσμα της συμφωνίας, οι εξαγγελίες για την ανάπτυξη και την απασχόληση διαψεύστηκαν, είναι απώλεια θέσεων εργασίας, μείωση μισθών, αποδιάρθρωση συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και συνεχής πίεση «προς τα κάτω» του εργασιακού κόστους για αύξηση κερδών...

efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: