26.4.17

Νέα παράνομη τουρκική Navtex...

στην κυπριακή ΑΟΖ...

Με νέα NAVTEX που εξέδωσε στις 24 Απριλίου η Τουρκία δέσμευσε μια περιοχή που εκτείνεται από...
τα ανοικτά της Πάφου μέχρι τα ανοικτά της Κερύνειας για ρυμούλκηση υποβρυχίων οργάνων, ενώ με τρεις διαφορετικές NAVTEX που εξέδωσε στις 21 Απριλίου ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε ρίψη εκπαιδευτικών βολών στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Με τον τίτλο “Ακόμα 4 NAVTEX από την Τουρκία”, η εφημερίδα “Κίπρις” στην ιστοσελίδα της γράφει ότι η περιοχή που καλύπτουν οι δύο τουρκικές NAVTEX, η μία εκ των οποίων αφορά ρίψη εκπαιδευτικών βολών, συμπίπτει με τα οικόπεδα 6, 10 και 11 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ οι NAVTEX που εκδόθηκαν για τα ανοικτά της Κερύνειας θα αφορούν την ρίψη εκπαιδευτικών βολών, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ακτοφυλακής της Τουρκίας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία την 21η Απριλίου γνωστοποιείται ότι θα διεξαχθεί ρίψη εκπαιδευτικών βολών στα ανοικτά της Πάφου την Παρασκευή 28 Απριλίου μεταξύ των ωρών 8 το πρωί και 8 το βράδυ, ενώ στην ανακοίνωση που εκδόθηκε προχθές αναφέρεται ότι τουρκικό πολεμικό πλοίο θα ρυμουλκεί υποβρύχια όργανα στα ανοικτά της Πάφου από τις 4 έως τις 7 το πρωί της ίδιας μέρας.

Στις 20 Απριλίου, εκδόθηκε η ανακοίνωση που αφορούσε την πραγματοποίηση ερευνών στον κόλπο της Αμμοχώστου από το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασιά.

Στο μεταξύ, η διοίκηση στα κατεχόμενα ανακοίνωσε ότι έδωσε άδεια για τις σεισμικές έρευνες από το Μπαρμπαρός που άρχισαν και πάλι στις 20 Απριλίου στα “χωρικά ύδατα” του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του λεγόμενου “υπουργού οικονομίας και ενέργειας”, Σουνάτ Ατούν θα δοθεί επίσης άδεια για να γίνει δεύτερη ερευνητική γεώτρηση στην περιοχή της Σύγκρασης, ως συνέχιση του πηγαδιού – όπως ανέφερε – που είχε γίνει για σκοπούς γεώτρησης εκεί το 2011.

Ο κύριος Ατούν πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ την έναρξη συλλογής στοιχείων από δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμολογικές έρευνες στα λεγόμενα “χωρικά ύδατα” του ψευδοκράτους αρχής γενομένης από τον Απρίλιο, στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, αλλά και της “διμερούς” συμφωνίας υπηρεσιών σε περιοχές πετρελαίου και διαμοιρασμού της παραγωγής, όπως αναφέρεται.

Κατά τον ίδιο ενώ η ε/κ πλευρά συνεχίζει με ταχύτητα τις διαδικασίες που αφορούν τους φυσικούς πόρους στη δική της – όπως επισημαίνει – περιοχή, από την άλλη χαρακτηρίζει ως απειλή το να κάνει βήματα η τ/κ πλευρά στον τομέα αυτό ενώ συνεχίζεται η διαδικασία των συνομιλιών.


Αυτό, είπε, είναι δείγμα της υποκρισίας τους και τόνισε ότι το ψευδοκράτος θεωρεί σημαντικό να προστατεύσει τα συμφέροντα των Τ/κ...

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: