20.4.17

O Ντάισελμπλουμ "αποκαλύπτει" τη συμφωνία της Μάλτας...

Αποτέλεσμα εικόνας για Ντάισελμπλουμ
Σε αποστολή απολογισμού προς τα μέλη του Eurogroup ο πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ συνοψίζει όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Για την...
Ελλάδα αποκαλύπτει ουσιαστικά όλες τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Το βασικό στοιχείο είναι ότι τονίζει πως συμφωνήθηκε ένα «πακέτο πολιτικών», δηλαδή μέτρων, για την περίοδο μετά το μνημόνιο (post-programme) το οποίο ολοκληρώνεται ως γνωστόν τον Ιούλιο του 2018. Εκτός από τα μέτρα για το 2019, τα μέτρα για το 2020 που σύμφωνα με το έγγραφο έχουν ήδη συμφωνηθεί εκτείνονται και πέρα από τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης η οποία ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2019. 

Συγκεκριμένα, για τα μέτρα, ο πρόεδρός του Eurogroup αναφέρει:

«Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να νομοθετήσουν μια δέσμη δημοσιονομικών διαρθρωτικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ: μία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοσθεί το 2019, ενώ η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων η οποία θα ανέρχεται στο 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοστεί επί της αρχής (in principle) το 2020, εκτός εάν είναι αναγκαία μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2019».

Για τα αντίμετρα ο κ. Ντάισελμπλουμ λέει ότι ενδεχομένως θα εφαρμόζονται εφόσον προκύπτει ότι τηρούνται οι στόχοι. Συγκεκριμένα: «Συμφωνήσαμε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές μπορούν να νομοθετήσουν ένα πιθανό επεκτατικό πακέτο το οποίο θα εφαρμοστεί από το 2019, υπό τον όρο ότι οι μεσοπρόθεσμοι συμφωνημένοι στόχοι θα τηρούνται».

Μετά την τρόικα το χρέος


Τέλος αναφέρει ότι το Eurpgroup ζήτησε από «τους Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες για να φτάσουν σε συμφωνία για ένα πλήρες πακέτο πολιτικών όσο το δυνατόν συντομότερα. Μόλις επιτευχθεί αυτό, το Eurogroup θα επανέλθει στο ζήτημα της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής πορείας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016, με στόχο να επιτευχθεί μια συνολική πολιτική συμφωνία».

Ουσιαστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ λέει ότι αν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα στην Αθήνα για όλα τα μέτρα τότε το Eurogroup θα εξετάσει παράλληλα το πόσα χρόνια θα πρέπει η Ελλάδα να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου (2018) και το ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος όπως περιγράφηκε στο Eurogroup του περσινού Μαΐου με στόχο μια συνολική συμφωνία. 


Διαβάστε όλη την επιστολή όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: