25.4.17

Politico: «Η Ελλάδα οδηγείται σε αντιπαράθεση για το χρέος»...

 Politico: «Η Ελλάδα οδηγείται σε αντιπαράθεση για το χρέος» - MediaΤην εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι στην ατζέντα της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ εκφράζει σε δημοσίευμά του το Politico, αναφερόμενο στα...
συμπεράσματα της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Όπως επισημαίνει το Politico, η Αθήνα ήλπιζε σε κάποια θετική εξέλιξη στο πλαίσιο των επαφών που είχαν οι Έλληνες αξιωματούχοι στο περιθώριο της συνόδου.

«Ωστόσο, οι Έλληνες αξιωματούχοι έφυγαν με άδεια χέρια», τονίζει χαρακτηριστικά.

Όπως υπογραμμίζει το εν λόγω δημοσίευμα, χρειάστηκε να περιοριστούν σε μία «λιτή» δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην οποία έκανε λόγο για εποικοδομητικές συζητήσεις.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται και το γεγονός ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ αρνήθηκε ακόμη και να δεχθεί ερωτήσεις από Έλληνες δημοσιογράφους, στην καταληκτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Η Αθήνα έχει μέχρι τον Ιούλιο για να εξασφαλίσει νέα εισροή χρημάτων, ώστε να εξυπηρετήσει τα χρέη της και να αποφύγει μία ακόμη αθέτηση (πληρωμών). Αν και η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει παρόμοιες προθεσμίες τα προηγούμενα χρόνια, αυτή τη φορά η πραγματική αντίθεση είναι ανάμεσα στους δανειστές της. Τον τελευταίο χρόνο, το ΔΝΤ και η Ευρώπη έχουν έρθει σε κόντρα για τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας. Το ερώτημα είναι πόσο περισσότερο οικονομικό ''πόνο'' μπορούν ρεαλιστικά να επιβάλλουν οι δανειστές στην Ελλάδα, χωρίς να σβήσουν την ανάπτυξη και να προκαλέσουν πολιτική αστάθεια», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Η προφανής λύση είναι η ελάφρυνση χρέους, όπως επιμένει το ΔΝΤ, κάτι που η Γερμανία το απορρίπτει, σύμφωνα με το Politico.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να δεσμευθεί στην οικονομική συμμετοχή στο πρόγραμμα αν δεν πειστεί για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας.

Η Γερμανία από την πλευρά της,  ενόψει και των εκλογών,  εν υποχωρεί σε συμφωνία για το χρέος. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ χρειάζεται το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όπως αναφέρει το Politico...

Πηγή: Ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: