31.5.17

Εξόφληση φόρου σε 12 δόσεις...

Εξόφληση φόρου σε 12 δόσεις αλλά με «καπέλο» 5% - Mediaαλλά με «καπέλο» 5%...

Τη δυνατότητα αποπληρωμής όλων των φόρων σε 12 ή ακόμη και σε 24 μηνιαίες δόσεις δίνει το υπουργείο Οικονομικών!

Πρόκειται για...

μία διευκόλυνση που δίνει μεν μια ανάσα στους φορολογουμένους αλλά επί της ουσίας βοηθά το υπουργείο Οικονομικών να διασφαλίσει τα φορολογικά έσοδά του και μάλιστα με… τόκο!

Την ώρα που οι τράπεζες παρέχουν την δυνατότητα άτοκης καταβολής του φόρου εισοδήματος σε 12 δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών το ΥΠΟΙΚ «διευκολύνει» όσους δεν έχουν κάρτα ή δεν θέλουν να έχουν επαφή με τράπεζες να εξοφλήσουν τον φόρο που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων σε 12 μηνιαίες δόσεις, αντί σε 3 διμηνιαίες.

Το υπουργείο όμως στήνει και μια παγίδα γιατί οι ρυθμίσεις γίνονται έντοκα με ετήσιο επιτόκιο 5%.

Ουσιαστικά οι φορολογούμενοι έχουν δύο εναλλακτικές δυνατότητες να ασκήσουν το συγκεκριμένο δικαίωμα.

Η πρώτη δυνατότητα δίνεται μέσω της «πάγιας ρύθμισης» του νόμου 4152/2013. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο τουλάχιστον ένα μέρος της οφειλής του εκκαθαριστικού, δηλαδά τουλάχιστον η πρώτη διμηνιαία δόση η οποία λήγει στις 29 Ιουλίου.

Ο φορολογούμενος για να υπαχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να γνωρίζει ότι:

Το συνολικό ποσό των οφειλόμενων φόρων που θα ρυθμιστεί επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 5% ακόμη και αν ένα μέρος του ποσού αυτού δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο κατά την υποβολή της αίτησης στη διεύθυνση www.aade.gr.

Προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας.

Η δεύτερη δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης φόρων του εκκαθαριστικού της φετινής φορολογικής δήλωσης έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις παρέχεται μέσω της «πάγιας ρύθμισης» του νόμου 4174/2013. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή δεν απαιτείται να έχει λήξει η προθεσμία αποπληρωμής μέρους ή ολόκληρου του ποσού οφειλής του εκκαθαριστικού, διότι σε αυτή τη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οφειλές μη ληξιπρόθεσμες στο σύνολό τους. Και εδώ ισχύει η επιβάρυνση με ετήσιο επιτόκιο 5%...

Πηγή: Δημοκρατία, topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: