18.5.17

Τρέχουν και εκτός βουλής για τα 140 προαπαιτούμενα...

Αγώνα δρόμου κάνει το υπουργείο Oικονομικών και τα υπόλοιπα υπουργεία που έχουν ευθύνη για κάποια από...
τα 140 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε να ολοκληρωθούν όλα μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.

Πλέον το άγχος των ελληνικών αρχών είναι η έκθεση συμμόρφωσης που θα πρέπει να συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από το Eurogroup, και να έχει «τσεκάρει» όλα τα κουτάκια του μακρύ κατάλογου των προαπαιτούμενων.

Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι οι δανειστές δεν ξεχνούν ούτε λεπτομέρειες και θέλουν την υλοποίηση των μέτρων της κάθε αξιολόγησης στο 100%.

Κατά την πρώτη αξιολόγηση υπήρξε μια ανοχή λόγω Brexit. Η συμφωνία έκλεισε μεν στις 25 Μαΐου του 2016, αλλά οι ελληνικές αρχές υποχρεώθηκαν σε συμπληρωματική νομοθεσία, η οποία ολοκληρώθηκε μέχρι και τα μέσα Ιουνίου με τη δόση τότε να έρχεται τον Ιούλιο.

Αυτή τη φορά υπάρχει ένας λόγος παραπάνω να είναι εγκαίρως όλα έτοιμα.

Η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος συνδέεται και με την ελάφρυνση του χρέους και τελικά με μια συνολική συμφωνία για αξιολόγηση χρέους και ελλειμμάτων μετά το 2018, οπότε το άγχος είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Η συνθήκη που έχουν θέσει οι δανειστές για να προχωρήσουν τη συζήτηση για το χρέος είναι η έκθεση συμμόρφωσης που θα παρουσιάσει τη Δευτέρα η ευρωπαϊκή Επιτροπή στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα αποδεικνύει την υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση υπάρχουν τις τελευταίες μέρες σωρεία αποφάσεων από διάφορους τομείς με στόχο την υλοποίηση προαπαιτούμενων.

Συγκεκριμένα:

Το υπουργείο Οικονομικών ολοκλήρωσε και δημοσίευσε ένα οδικό χάρτη για την πλήρη άρση των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων, έστω και αν δεν υπήρχε κανένας χρονικός προσδιορισμός.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο της υλοποίησης των προαπαιτούμενων έχει ήδη δημοσιεύσει σε ΦΕΚ το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ 2017 -2020, έχουν οριστεί με αποφάσεις οι αρμοδιότητες των προϊσταμένων, έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και έχει στελεχωθεί πλήρως η υπηρεσία.

Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων είχαμε την απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ για παράταση της λειτουργίας του για τρία χρόνια μέχρι και το τέλος του 2020 που είναι προαπαιτούμενο που δεν χρειάζεται νομοθέτηση. Προηγουμένως, το ΚΥΣΟΙΠ είχε εγκρίνει το αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο του Ταμείου.

Η δημιουργία εσωτερικού κανονισμού και σύσταση χαρτοφυλακίου για το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων έχει πάρει παράταση μέχρι και τον Ιούλιο.

Θα πρέπει επίσης:

-Να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα για τις προδιαγραφές που θα αναθεωρούν το καθεστώς των περιβαλλοντικών αδειών για τις επιχειρήσεις.

-Να ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τις ανεξάρτητες αρχές (Αρχή Ανταγωνισμού ΕΛΣΤΑΤ, ΕΕΤΤ, ΡΑΕ) που λειτουργούν στην Ελλάδα, ώστε να αναθεωρηθεί πλήρως ο νόμος 3051/2002.

Υπάρχει, ακόμη, ένας αριθμός μικρότερων ανοιχτών θεμάτων, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, ώστε να μεταφραστούν και να ενταχθούν στην έκθεση της δεύτερης αξιολόγησης...

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr, real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: