25.5.17

Μέχρι το 2020 θα ολοκληρωθούν κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες...

Μέχρι το 2020 θα ολοκληρωθούν κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες
Στην ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου ώς το 2020 έδωσε έμφαση ο Αλέξης Τσίπρας, που παρατήρησε ότι πρόκειται για...
εκκρεμότητες σαράντα χρόνων. «Είναι στοιχειώδη εργαλεία εκσυγχρονισμού», υπογράμμισε και δεν παρέλειψε να ρίξει τα καρφιά του «σε αυτούς που δηλώνουν ‘‘Μένουμε Ευρώπη’’, αλλά στην ουσία μάς είχαν μακριά της».

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην υλοποίησή τους, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να λύσει τα προβλήματα και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι τα έκρυβαν «κάτω από το χαλί».

Ως τον Σεπτέμβριο θα υπογραφούν συμβάσεις για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου σε 36 χωρικές ενότητες, που αντιστοιχούν στο 67% της χώρας και σε αυτές βρίσκεται το 47,5% των δικαιωμάτων επί των ακινήτων.

Την ίδια περίοδο θα προωθηθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει την ενοποίηση των υποθηκοφυλακείων με τα κτηματολογικά γραφεία, που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία νέου φορέα δημοσίου δικαίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην κωδικοποίηση της χωρικής πληροφορίας, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί ώς το 2020 και θα επιτρέψει να υπάρχει σαφής εικόνα για τις οικιστικές και τις δασικές ζώνες, τις προστατευόμενες περιοχές και κυρίως το θεσμικό καθεστώς που τις διέπει.

«Θα γνωρίζει πλέον κάθε πολίτης πού μπορεί να χτίσει και να επενδύσει. Θα έχει πλήρη εικόνα των κανόνων», τόνισε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για «σπουδαία μεταρρύθμιση».

Αυθαίρετα

Οι αναφορές στις υπόλοιπες δράσεις στον τομέα περιβάλλοντος ξεκίνησαν από τον πρωθυπουργό και εξειδικεύτηκαν από τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς.

Ο Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε ότι μέσα στον Ιούνιο θα κατατεθεί ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα και προανήγγειλε αναθεώρηση των ειδικών χωροταξικών για τον τουρισμό και τα λατομεία, που στο παρελθόν έχουν δεχθεί σφοδρή κριτική από τις οικολογικές οργανώσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον Ασωπό, για τον οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προωθείται η θεσμοθέτηση επιχειρηματικού πάρκου, στο οποίο θα προβλεφθούν υποδομές για τα στερεά και υγρά λύματα. Σχεδιάζεται επίσης η απορρύπανση του εδάφους και των υπόγειων υδάτων στην περιοχή της Τανάγρας.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του κάλυψαν τα σχέδια διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων, με τη δημιουργία ενός εργοστασίου επεξεργασίας στην περιοχή των Οινοφύτων. Σχεδιάζονται άλλα 4-5 στην υπόλοιπη χώρα και προβλέπεται η απομάκρυνση αποθηκευμένων τοξικών υλικών μέσα στο 2017.

Ανακοίνωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί περίπου 2 δισ. ευρώ για τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων και για την ολοκλήρωση των υποδομών για τα αστικά λύματα σε 200 παραλιακούς οικισμούς, ενώ τον επόμενο μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση.

Με αφορμή την απόφαση για την τιμολόγηση του νερού, που επιβάλλεται από την κοινοτική νομοθεσία και προωθήθηκε με καθυστέρηση έξι ετών, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι αποτρέπει τις αυξήσεις, δίνει προτεραιότητα στη μείωση του κόστους, επιβραβεύει τις οικολογικές πρακτικές μείωσης κατανάλωσης και εξασφαλίζει ειδικά τιμολόγια για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Συνεργάτης του διευκρίνισε επίσης ότι με την υπογραφή της απόφασης αίρονται τα εμπόδια για την ένταξη αρδευτικών έργων σε κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: