25.5.17

Είχαν προειδοποιήσει 5 φορές για τον βομβιστή του Μάντσεστερ...


Σοβαρά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας προκαλούν οι αποκαλύψεις ότι είχαν..
φθάσει κατ’ επανάληψη αναφορές για τις εξτρεμιστικές απόψεις του μακελάρη του Μάντσεστερ στις Αρχές, αλλά δεν έλαβαν κανένα μέτρο εναντίον του.

Βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η αντιτρομοκρατική ενημερώθηκε τουλάχιστον πέντε φορές την τελευταία πενταετία για τον κίνδυνο που συνιστούσε ο Σαλμάν Αμπέντι. 

Φίλοι του είχαν καλέσει την ειδική τηλεφωνική γραμμή που έχουν συστήσει οι αρχές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας όταν ο Αμπέντι τους είπε ότι «είναι ΟΚ να είσαι βομβιστής αυτοκτονίας».

Οι αρχές γνώριζαν επίσης ότι ο πατέρας του καμικάζι είχε στενές επαφές με ισλαμιστική οργάνωση στη Λιβύη κι ότι ο ίδιος ο 22χρονος είχε διασυνδέσεις με αρκετούς τζιχαντιστές που σχετίζονταν με το λεγόμενο «Ισλαμικο Κράτος».
Το υπουργείο Εσωτερικών παραδέχθηκε χθες βράδυ ότι ο Αμπέντι ήταν γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες.

Προ διετίας μέλη της τοπικής κοινωνίας της περιοχής όπου κατοικούσε ο δράστης τον ανέφεραν στις αρχές θεωρώντας ότι εμπλέκονταν στον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία. Όπως δήλωσε ο Μοχάμεντ Σαφίκ, γενικός διευθυντής του μουσουλμανικού ιδρύματος Ramadhan του Μάντσεστερ: «μέλη της κοινότητας εξέφρασαν ανησυχίες για τη συμπεριφορά αυτού του άνδρα και τις ανέφεραν με τον κατάλληλο τρόπο χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους διαύλους. Αλλά έκτοτε ούτε φωνή, ούτε ακρόαση.»

Αλλά και δύο φίλοι του Αμπέντι ανησύχησαν τόσο πολύ που επικοινώνησαν προ πενταετίας αλλά και πέρυσι με την αστυνομία. «Άρχισαν να ανησυχούν ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και είχε πει ότι ‘είναι εντάξει να είσαι τρομοκράτης’», ανέφερε πηγή στο ΒΒC.

Ο Ακράμ Ραμαντάν, μέλος της λιβυκής κοινότητας του νοτίου Μάντσεστερ, είπε ότι είχε απαγορευτεί στον Αμπέντι η είσοδος στο τοπικό τέμενος Didsbury, από τη στιγμή που επιτέθηκε φραστικά στον ιμάμη για το κήρυγμά του κατά του εξτρεμισμού. Κι ότι ο 22χρονος περιλαμβανόταν σε «λίστα παρακολούθησης» επειδή οι ιθύνοντες του τεμένους τον ανέφεραν στις αρχές για τις εξτρεμιστικές του απόψεις.

Αμερικανός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι μέλη της ίδιας της οικογένειας του Αμπέντι, είχαν επικοινωνήσει με τη βρετανική αστυνομία λέγοντας ότι είναι «επικίνδυνος», αλλά και πάλι η πληροφορία πέρασε ανεκμετάλλευτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: