25.5.17

Έιντε: Δεν υπάρχει αποτέλεσμα...

Έσπεν Μπαρθ Έιντε
... η διαβούλευση συνεχίζεται...
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, που διήρκεσε κάτι λιγότερο από μιάμιση ώρα, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι «τα καλά νέα» είναι...
πως και οι δύο ηγέτες είναι δεσμευμένοι στο να λύσουν το Κυπριακό και θέλουν να το κάνουν στη Γενεύη, αλλά «είναι μακριά όσον αφορά τη μεθοδολογία για μια νέα Γενεύη».

Η εκ του σύνεγγυς είναι χρήσιμη γιατί μπορούμε να επεξεργαστούμε μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε αλλά είναι ακόμα μακριά, πρόσθεσε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και κατέληξε λέγοντας: «Θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν είναι κοντά».

«Ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες»

Νωρίτερα ο κ. Έιντε είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και δήλωσε πως μεταφέρει στον Μουσταφά Ακιντζί κάποιες ιδέες που τέθηκαν κατά τη συνάντηση.

Σημείωσε πως «θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά» και πως το πήγαινε-έλα του θα συνεχιστεί για ορισμένο ακόμη χρόνο, ίσως και αργότερα σήμερα, ίσως μέχρι αύριο.

«Δεν είναι αδύνατο, αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει», ανέφερε.

«Δεν είναι εύκολο γιατί ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες και οι λεπτομέρειες μετρούν πολύ και για τις δυο πλευρές», επεσήμανε. Ο κ. Έιντε είπε ακόμη πως δεν υπάρχει διαφωνία στο ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο κεφάλαιο που έχει συζητηθεί λιγότερο, που είναι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Καμία μεσολάβηση από Έιντε

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «σε καμία απολύτως περίπτωση δεν έχει φέρει μεσολαβητική πρόταση ο Έιντε, συζητά στη βάση της πρότασης του προέδρου της Δημοκρατίας και γίνεται ανταλλαγή απόψεων.».

Σημείωσε, μάλιστα, πως έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση και πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια σοβαρή προσπάθεια από τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ., χαρακτηρίζοντας θετικό το γεγονός πως η πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας ερμηνεύεται ως μια πρωτοβουλία που όντως μπορεί να οδηγήσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα, το συντομότερο δυνατό, μετά από δυο χρόνια διαπραγματεύσεων.

«Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα», είπε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως εφόσον ειδικότερα μιλούμε για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων «η ουσιαστική εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτή την προσπάθεια είναι αυτή που θα διαδραματίσει τον πιο καταλυτικό ρόλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: