20.5.17

Προβάδισμα Ρουχανί στις προεδρικές εκλογές...

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ιράν, ο μετριοπαθής και «φιλοδυτικός», για τα ιρανικά δεδομένα, Χασάν Ρουχανί, προηγείται έναντι του...
υπερσυντηρητικού αντιπάλου του Εμπραχίμ Ραϊσί στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Αλί Ασγάρ Αχμαντί, «σε σύνολο 25,9 εκατ. καταμετρημένων ψηφοδελτίων, ο Ρουχανί λαμβάνει 14,619 εκατ. ψήφους και ο Ραϊσί 10,125 εκατ. ψήφους».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι υπάρχουν ψήφισαν περισσότεροι από 40 εκατ. σε σύνολο 56,4 εκατ. εγγεγραμμένων.

Ο 68χρονος Ρουχανί διεκδικεί τη δεύτερη θητεία του. Το μεγαλύτερο επίτευγμά του είναι η συμφωνία για τα πυρηνικά του 2015 και η άρση (μέρους) των ξένων κυρώσεων που ακολούθησε, μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία που αρκεί από μόνη της για να του εξασφαλίσει την υποστήριξη μεγάλου μέρους των πιο προοδευτικών Ιρανών και ιδίως της νεολαίας (το Ιράν είναι από τα νεότερα, σε μέσο όρο, έθνη-κράτη στον κόσμο) και των περισσότερων κατοίκων της Τεχεράνης και των άλλων μεγαλουπόλεων.

Δυστυχώς για τον Ρουχανί και τους άλλους συγκριτικά φιλελεύθερους Ιρανούς, η μερική άρση των κυρώσεων δεν συνοδεύτηκε από το «οικονομικό θαύμα» και τη βροχή ξένων επενδύσεων και δυσεύρετων σήμερα αγαθών που πολλοί περίμεναν: αντιθέτως, η οικονομία παραπαίει, με την παρατεταμένα χαμηλή τιμή του πετρελαίου να πλήττει τα δημόσια έσοδα και τα πολύ υψηλά ποσοστά νεανικής ανεργίας -ένας στους τρεις νέους δεν έχει δουλειά- να τροφοδοτούν το κύμα της λαϊκής δυσαρέσκειας, ιδιαίτερα στις υποβαθμισμένες και ακόμη φτωχότερες επαρχίες.

Ο 56χρονος Ραϊσί, στενός συνεργάτης του πανίσχυρου Αγιατολάχ Χαμενεΐ, έχτισε με προσεκτικές κινήσεις ένα προφίλ «υπερασπιστή των φτωχών», της πατρίδας και της πίστης και επιχειρεί τώρα με αξιώσεις να ανατρέψει τον «ενδοτικό» Ρουχανί.

Ο «σκληρός» Ραϊσί απευθύνεται με λαϊκίστικο τρόπο στους φτωχότερους ψηφοφόρους, στους οποίους υπόσχεται την αύξηση των κρατικών επιδομάτων και βοηθημάτων, τη δημιουργία ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας κάθε χρόνο και την αύξηση της εγχώριας παραγωγής τροφίμων και άλλων αγαθών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες ελλείψεις.

Ως προς τη συμφωνία για τα πυρηνικά, ο Ραϊσί δεν την αμφισβητεί ευθέως, αλλά κατηγορεί τον Ρουχανί ότι επέδειξε «μεγάλη αδυναμία» στις διαπραγματεύσεις και ότι έκανε πολλές παραχωρήσεις στους ξένους χωρίς να αποκομίσει ανάλογα οφέλη. «Εγώ θα εξαργυρώσω την επιταγή της συμφωνίας», ήταν μια χαρακτηριστική προεκλογική του φράση του...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: