25.5.17

Εγκώμια Τραμπ, αλλά και μενού γεμάτο τρομοκρατία...

Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ ΜακρόνΣτην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι έγινε η πρώτη συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, οποίος τον...
συνεχάρη για την «καταπληκτική νίκη» του στις προεδρικές εκλογές. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας ήταν το κύριο θέμα του γεύματος εργασίας που είχαν οι δύο πρόεδροι, με τον Εμανουέλ Μακρόν να θέτει στο τραπέζι και τη συμφωνία για το κλίμα.

Το γεύμα πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδεχόμενος τον Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως «είναι μεγάλη τιμή για μένα το γεγονός ότι είμαι με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος διεξήγαγε μια απίστευτη εκστρατεία και κέρδισε μια καταπληκτική νίκη».

«Όλοι μιλούν γι' αυτόν σ' όλον τον κόσμο. Μπράβο. Συγχαρητήρια!», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι τα θέματα της συζήτησης είναι πολλά και πως η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας βρίσκεται ψηλά μεταξύ αυτών.

Συμπλήρωσε δε ότι είναι «πολύ ευτυχής για το γεγονός ότι μπορούμε μαζί να αλλάξουμε πολλά πράγματα».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, που σε αυτή τη σύνοδο κάνει επί της ουσίας τα πρώτα του βήματα στη διεθνή διπλωματία, είπε από την πλευρά του ότι είναι «πολύ ευτυχής και από την πλευρά μου που είμαι με τον πρόεδρο Τραμπ».

Ωστόσο, στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, εκτός από τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, τοποθέτησε και «τα κλιματικά και ενεργειακά ζητήματα».

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να προωθήσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ δεν φαίνεται διατεθειμένος να συμμορφωθεί με όσα προβλέπει η συμφωνία, αν και η διοίκηση Ομπάμα είχε συνταχθεί με αυτήν, ενώ πάμπολλες φορές έχει περιγράψει την κλιματική αλλαγή ως απάτη ή κάτι που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.

Μεταξύ άλλων, οι Τραμπ και Μακρόν συζήτησαν θέματα σχετικά με το ΝΑΤΟ, αλλά και για όσα θα απασχολήσουν τη σύνοδο κορυφής του G7 που αρχίζει αύριο στη Σικελία, τις περιφερειακές κρίσεις σε Συρία, Ουκρανία, Βόρεια Κορέα κ.λπ., και θέματα διεθνούς οικονομίας...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: