15.5.17

Αρση των περιορισμών, πλήρης απελευθέρωση...

Λειτουργία των καταστημάτων τις ΚυριακέςΤη λύση της συγκεκαλυμμένης απελευθέρωσης επέλεξε η κυβέρνηση για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, παρέχοντας νομικά τη...
δυνατότητα να λειτουργούν όλα τα εμπορικά καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου, χωρίς όμως να το διατυμπανίζει.

Με το πολυνομοσχέδιο γίνονται δύο σημαντικές αλλαγές στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων με τις οποίες πρακτικά επιτυγχάνεται πλήρης απελευθέρωση.

Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι πλέον θα επιτρέπεται σε όλα τα καταστήματα πέντε συγκεκριμένων περιοχών της Ελλάδας να ανοίγουν όλες τις Κυριακές (με εξαίρεση τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου) της τουριστικής περιόδου, από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Συνολικά, δηλαδή, άλλες 23 Κυριακές θα προστεθούν στις οκτώ ήδη θεσμοθετημένες.

Η δεύτερη καταλυτική αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου είναι ότι καταργούνται όλοι οι περιορισμοί που υπήρχαν μέχρι σήμερα στο μέγεθος (τετραγωνικά μέτρα) και στην ιδιοκτησιακή μορφή (αλυσίδες κ.λπ.) των καταστημάτων που επιτρεπόταν να λειτουργούν περισσότερες από τις οκτώ θεσμοθετημένες Κυριακές με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη.

Πρακτικά, εφόσον το αποφασίσει ο αντιπεριφερειάρχης, θα μπορούν πλέον να ανοίγουν ακόμη και όλες τις Κυριακές του χρόνου τόσο τα μικρά όσο και τα μεγαλύτερα καταστήματα άνω των 250 τ.μ., που ανήκουν σε αλυσίδες, βρίσκονται μέσα σε εμπορικά κέντρα κ.λπ.

Μεταβατική διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει ότι οι υφιστάμενες αποφάσεις που έχουν λάβει οι Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα θα συνεχίσουν να ισχύουν αλλά πλέον θα συμπεριλάβουν και τα μεγάλα καταστήματα και τις αλυσίδες καταστημάτων στα οποία μέχρι σήμερα απαγορευόταν η λειτουργία τους.
Τουριστική περίοδος

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές όπου θα μπορούν τα καταστήματα να λειτουργούν Κυριακές τους έξι μήνες της τουριστικής περιόδου, στο νομοσχέδιο καθορίζονται ως εξής:

● Δήμος Αθηναίων.

● Περιοχές του Δήμου Πειραιά.

● Περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών. Ο νότιος τομέας Αθηνών περιλαμβάνει τους εξής δήμους: Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού και Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου και Ταύρου και Νέας Σμύρνης.

● Ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την περιοχή που ορίζεται από το λιμάνι (παλαιό τμήμα), την παλαιά παραλία (α’ Προβλήτα έως Λευκό Πύργο), την οδό Παύλου Μελά, η οποία καταλήγει στο ιερό της Αγίας Σοφίας, την οδό Στ. Τάττη και τμήμα της οδού Σωκράτους, Χριστοπούλου, Φιλίππου και την οδό Αγίας Σοφίας μέχρι την οδό Κασσάνδρου και το Διοικητήριο στα βόρεια και στη συνέχεια την Καραολή-Δημητρίου (πρώην οδός Διοικητηρίου), την πλατεία Βαρδαρίου και τα δυτικά τείχη μέχρι το φρούριο του Βαρδαρίου (Τοπ Χανέ).

● Πέριξ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Με εξαίρεση τον Δήμο Αθηναίων, όπου η απελευθέρωση θα είναι καθολική, για όλες τις άλλες περιοχές θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει αναλυτικά σε ποιες θα μπορούν να ανοίγουν τα καταστήματα.

Εκεί θα αναφέρεται σε ποια σημεία του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της παραλιακής θα λειτουργούν Κυριακές τα καταστήματα κατά την τουριστική περίοδο, αλλά και για το αν η απελευθέρωση για την περιοχή του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» καταλαμβάνει μόνο το εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου (IKEA, Κωτσόβολος, Leroy Merlin και Factory Outlet) ή θα συμπεριλάβει και το εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: