22.5.17

Τσίπρας: Άγκελα, κάνε το... χρέος σου...

Σαφές μήνυμα έστειλε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, σε...
τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της το πρωί της Τετάρτης, ζητώντας της να παρέμβει στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ στο Eurogroup της Δευτέρας.

«Αγκελα κάνε το χρέος σου», φέρεται να είπε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας για να συμπληρώσει: «Μη χάσουμε το μομέντουμ για την ελληνική οικονομία, δημιουργείται ένα σοβαρό επενδυτικό κλίμα που θα ωφελήσει και την Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Πεκίνο, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος από την ανυποχώρητη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Στο περιθώριο μιας παράστασης σε όπερα, μάλιστα, όπου οι Κινέζοι διοργανωτές έβαλαν δίπλα-δίπλα τα ζεύγη Τσίπρα και Λαγκάρντ, η διευθύντρια του ΔΝΤ φέρεται να είπε στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι η διαπραγμάτευση με τη Γερμανία είναι πάρα πολύ σκληρή. «Εγώ», συνέχισε, «είπα πάντως στον Σόιμπλε “παίζεις με τη φωτιά και μπορεί να τα τινάξεις όλα στον αέρα, γιατί αν δεν υπάρξει ρύθμιση για το μεσοπρόθεσμο και το χρέος, το Ταμείο θα φύγει”».

Η Γερμανίδα καγκελάριος, βέβαια, καθησύχασε τον Αλ. Τσίπρα ότι θα επιληφθεί η ίδια του θέματος, αλλά όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, «η Δευτέρα θα δείξει πώς πραγματικά συμπεριφέρθηκε η καγκελάριος».

Ούτως ή άλλως, το Μαξίμου πιστεύει πως «ο Σόιμπλε δεν θα αποχωρήσει χωρίς μάχη» και πως «εάν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία στο Eurogroup, τότε ενδεχομένως να χρειαστούν λίγες ημέρες ακόμα για τη συμφωνία στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος»...


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: