18.5.17

Τι θέλουν οι Κινέζοι από την Ελλάδα...

Τι θέλουν οι Κινέζοι από την ΕλλάδαΜε σημαία το σχέδιο επενδύσεων στην Ελλάδα γύρισε η  κυβέρνηση από το Πεκίνο, φιλοδοξώντας ότι θα λάβει  σημαντικό μερίδιο  από...
τα 40 δισ. ευρώ που θα “ρίξει” η Κίνα στις παγκόσμιες αγορές,  την επόμενη τριετία.   Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για τις  Μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια και ο τραπεζικός τομέας.

Ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους, είπε ότι  θα υπάρξει άμεση οικονομική συνεργασία και προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων.  Από αυτά τα 40 δισ. δολάρια που πρόκειται να επενδύσει μέσα στην επόμενη τριετία η Κίνα διεκδικούν και οι Ελληνικές επιχειρήσεις. Ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι η Κίνα έδειξε ότι η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στη στρατηγική της για οικονομική επέκταση προς τη Δύση η οποία αναμένεται να δημιουργήσει εμπορικές συναλλαγές ύψους 3 τρισ. δολαρίων και επενδύσεις ύψους 40 δισ. δολαρίων. Στο Πεκίνο  υπογράφηκαν δύο συμφωνίες συνεργασίας αυτή του ομίλου Κοπελούζου και του Shenhua Group ύψους 3 δις. ευρώ στον τομέα της ενέργειας και της Forthnet με την ZTE που αφορά την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

 
Ο υφυπουργός Οικονομίας ανέφερε πως οι κινεζικές εταιρείες ενδιαφέρονται να επενδύσουν συντονισμένα στην Ελλάδα στους τομείς της ενέργειας, υποδομών, δικτύων και κατασκευών αλλά και τουρισμού και του χρηματοπιστωτικού τομέα. ο κ. Πιτσιόρλας, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πιθανότητα προσκομμάτων από το πολιτικό ή το νομοθετικό περιβάλλον της ΕΕ, εκτίμησε ότι μπορούν να υπάρξουν συνέργειες με καλή θέληση για την υπερπήδησή των νομοθετικών κωλυμάτων και  ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο του διάμεσου στην προσέγγιση ΕΕ - Κίνας.

Η Ελλάδα, επεσήμανε,   εκμεταλλεύτηκε τη στρατηγική της θέση προσεγγίζοντας τη μεγάλη επένδυση της Cosco στον Πειραιά και επανέλαβε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για τη σιδηροδρομική σύνδεση του Πειραιά με την Ευρώπη εκ μέρους των Κινέζων.  Ο  κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι ετοιμάζονται αλλαγές στη νομοθεσία για το καθεστώς βίζας ( golden visa)  σε υπηκόους τρίτων χωρών για αγορά κατοικίας στη χώρα μας ώστε να συμπληρωθεί το σχετικό πλαίσιο χωρίς να υπάρξει αλλαγή στο ύψος των επενδυμένων κεφαλαίων.  


Ενέργεια και ΔΕΗ

Στον τομέα της ενέργειας υπάρχει κινεζικό ενδιαφέρον:

-ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

- για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ οι οποίες όπως είπε θα πρέπει να πωληθούν ή και να εκσυγχρονιστούν.

Ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε  ότι δεν μπορεί να γίνουν απευθείας συνεργασίες αλλά στο πλαίσιο των διαγωνισμών που προβλέπει και η συμφωνία με τους θεσμούς θα μπορούσε να εκδηλωθεί κινεζικό ενδιαφέρον.

Για τον αν θα προχωρήσει η συνεργασία της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC για το project Μελίτη, ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι κατά τη γνώμη του, οι όποιες συνεργασίες πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο διεθνών διαγωνισμών και όχι μέσω απευθείας συνεργασιών.

Για την εξαγορά από την κινεζική State Grid του 24% του ΑΔΜΗΕ ανέφερε ότι αποτελεί απτή απόδειξη του κινεζικού ενδιαφέροντος για τα ελληνικά δίκτυα και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κινεζική συμμετοχή στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ- Κύπρου - Κρήτης - Αττικής. Ο ΑΔΜΗΕ προωθεί το έργο της διασύνδεσης Κρήτης Αττικής το οποίο συνδέεται με το λεκτρική διασύνδεση Ισραήλ- Κύπρου - Κρήτης - Αττικής  και  να συμβάλλει στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ στη νησιά προς την ηπειρωτική χώρα.
Ναυπηγεία

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, η κυβέρνηση επιδιώκει να διαμορφωθεί μία στρατηγική για το μέλλον των ναυπηγείων Σκαραμαγκά Ελευσίνας, Νεωρίου και τη ζώνη του Περάματος.

Για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά πρέπει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων ύψους 600 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί από το 2008. Ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι  πρέπει να λυθεί το θέμα των προκαταβολών που έχουν δοθεί από το Ελληνικό δημόσιο στη σημερινή ιδιοκτησία του ναυπηγείου  έργα που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ...Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο από το protothema.gr πατήστε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: