23.5.17

Γερμανικά ΜΜΕ για το ελληνικό χρέος: Μόνο ο Σόιμπλε επιμένει...

Γερμανικά ΜΜΕ για το ελληνικό χρέος: Μόνο ο Σόιμπλε επιμένειΣτη συνάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον νέο γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λεμέρ αναφέρονται δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, επισημαίνοντας τη...
στάση του γερμανού υπουργού για το ελληνικό χρέος.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν το θέλει, ο Γκάμπριελ το θέλει: η Αθήνα πρέπει να ανακουφιστεί. Μόνο ο Σόιμπλε επιμένει» γράφει χαρακτηριστικά η Tageszeitung σχολιάζοντας τη συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκε και το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, η εφημερίδα σημειώνει πως οι δύο υπουργοί συνομίλησαν σε χαλαρό και φιλικό κλίμα, ωστόσο «οι πολιτικές αβρότητες κάλυψαν μόνο φευγαλέα μια θεμελιώδη διαφωνία που υπάρχει μεταξύ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη μια πλευρά και του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ από την άλλη πλευρά.   Οι δύο τελευταίοι ζητούν μια ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα», άποψη που σε καμία περίπτωση δεν συμμερίζεται ο Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας ότι για κάτι τέτοιο απαιτείται κοινοβουλευτική εντολή.

«Εάν παραμείνει στη δική του απόλυτη θέση, τα περιθώρια θα στενέψουν για την Ελλάδα. Διότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως φρέσκο χρήμα. Τον Ιούλιο πρέπει να εξοφλήσει 7 δισ. ευρώ. Εάν το Eurogroup δεν δώσει το πράσινο φως μέχρι τότε, η Αθήνα θα χρεοκοπήσει» καταλήγει το δημοσίευμα της TAZ.

«Η Γαλλία ζητά από τον Σόιμπλε βοήθεια για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος της Süddeutsche Zeitung σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της για την ίδια συνάντηση.

«Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Λεμέρ ζητά συμβιβασμό, εντούτοις ο Γερμανός ομόλογός του απορρίπτει κατηγορηματικά μια διαγραφή χρεών» σημειώνει η εφημερίδα.  Παρά την προσπάθεια του Μπρουνό Λεμέρ να φανεί αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμβιβασμός και μια λύση «που θα ησυχάσει τόσο τον ελληνικό λαό όσο και τους δανειστές», ο Σόιμπλε απέρριψε εκ νέου το αίτημα για επιπρόσθετες ελαφρύνσεις πριν το καλοκαίρι του 2018.

Τα όσα είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πάντως «βρήκαν απήχηση στον Βαυαρό συνάδελφό του από το CSU Mάρκους Σέντερ, ο οποίος δήλωσε ότι "ένα κούρεμα χρέους δεν βοηθά κανέναν. Απαιτεί θάρρος από τον Γκάμπριελ να υποστηρίζει ότι δεν θέλει μείωση φόρων στη Γερμανία, αλλά ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα"»...

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: