15.5.17

Ντομπρόβσκις: «Μην υποτιμάτε την Ελλάδα»...

Ντομπρόβσκις: «Μην υποτιμάτε την Ελλάδα»
Αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας εμφανίζεται ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, σε συνέντευξή του στο...
Politico. Στο δημοσίευμα που τιτλοφορείται «Ντομπρόβσκις: Σταματήστε να υποτιμάτε την Ελλάδα», ο Λετονός επίτροπος επισημαίνει ότι η χώρα σημειώνει υπεραπόδοση σε σχέση με τους δημοσιονομικούς της στόχους και θα μπορούσε να επιστρέψει σύντομα στις αγορές.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Ντομπρόβσκις καλεί τους πιστωτές της Ελλάδας να μην αμφιβάλλουν για το γεγονός ότι η χώρα θα μπορεί εκ νέου να αυτοχρηματοδοτείται από το καλοκαίρι του 2018, έπειτα από εφτά χρόνια προσπαθειών της ΕΕ και του ΔΝΤ να την κρατήσουν εν ζωή. Απαντώντας, μάλιστα, στον πεσιμισμό από πλευράς ΔΝΤ, ο ίδιος δηλώνει: «Μετά το τέλος του προγράμματος, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα μπορεί να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές».

Αναφερόμενος στο ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο υπερέβη κατά οχτώ φορές τις αναμενόμενες προβλέψεις, δηλώνει αισιόδοξος ότι μέσα στο χρόνο η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο του 1,75% για το 2017 και του 3,5% για την επόμενη χρονιά, στοιχεία σημαντικά όχι μόνο για τους ενδεχόμενους επενδυτές, αλλά και για τη διασφάλιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Εξάλλου, ο επίτροπος κάνει λόγο για πειθαρχία που πρέπει να επιδείξουν όλα τα εμπλεκόμενα μέλη, τονίζοντας πως πρέπει να χτιστεί μία σχέση εμπιστοσύνης στις αγορές. Ο ίδιος δεν παραλείπει να επισημάνει ότι τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ συμφωνούν πλέον πως η χώρα έχει σεβαστεί πλήρως τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις πολιτικής των πιστωτών, μιλώντας παράλληλα για δυνατότητα ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση ο Ντομπρόβσκις επισημαίνει ότι «οι συζητήσεις για τα μέτρα σχετικά με το χρέος πρέπει να συνεχιστούν», τείνοντας προς την άποψη της Κριστίν Λαγκάρντ για αναγκαιότητα περαιτέρω διαβουλεύσεων ως προς την ελάφρυνση του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: