14.5.17

Αναστασιάδης: Ώρα να δώσουμε όλοι τα χέρια...

Είναι ώρα  να δώσουμε όλοι τα χέρια δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως όταν...
δέχεσαι απειλές και βρίσκεσαι ακόμα στον διάλογο των διαπραγματεύσεων, αντί των παραινέσεων για εξάντληση των περιθωρίων, καλό είναι να σταθούμε όλοι ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές και όχι ο ένας να προσπαθεί, για άλλους λόγους, κατά την έκφρασή του, να αποδώσει τις όποιες σκοπιμότητες σε εκείνον που εκφράζει τις θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Σε χαιρετισμό του στα αποκαλυπτήρια προτομής είπε ότι αυτό που τον ανησυχεί είναι ότι δημιουργούνται εκ του μη όντως νέες διαφορές.                                              

Απευθυνόμενος σε εκείνους που τον κατηγορούν, όπως είπε, ότι προβαίνει σε απαράδεχτες υποχωρήσεις αλλά και σε αυτούς που του υπαγορεύουν, να συνεχίσει και να εξαντλήσει τα περιθώρια, δήλωσε ότι αν υπήρξε πρόοδος, αυτή σημειώθηκε γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά επέδειξε θάρρος, αποφασιστικότητα και τόλμη έτσι ώστε να συναντήσουμε τις έγνοιες και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων με την προσδοκία ότι ανάλογη θα ήταν και η δική τους ανταπόκριση. Όταν όμως, πρόσθεσε, αντί της καλής θέλησης διαπιστώνεις ότι παρατηρείται σκλήρυνση των θέσεων, διερωτήθηκε γιατί ο ίδιος καλείται και τάχα φέρει εξίσου την ευθύνη σε περίπτωση ναυαγίου των συνομιλιών. Ουδέποτε, είπα, επεδίωξε το ναυάγιο, αντίθετα πρόσθεσε μέσα από συγκεκριμένες πράξεις απέδειξα ότι στόχος είναι η συνέχιση του διαλόγου.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα τον διάλογο σημειώνοντας ότι αναγνωρίζει ποιες είναι οι γραμμές και μέχρι που μπορεί να υποχωρήσει αλλά και αυτά που δεν μπορεί να αποδεχτεί, εάν είναι επιτύχουμε μια λύση που να την κάνει αποδεκτή και η ελληνοκυπριακή κοινότητα, μια λύση που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες της.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι έχουν συμπληρωθεί 2 χρόνια δύσκολης διαπραγμάτευσης και σε όλο αυτό διάστημα των συνομιλιών έχουν η επιτευχθεί συγκλίσεις σε κεφαλαιώδη θέματα και καταγράψαμε θέσεις που επιτρέπουν να πει ότι συνιστούν σημαντική πρόοδο. Ωστόσο όπως είπε δεν μπορεί να αποκρύψει πως σε ουσιώδη θέματα υπάρχουν και παραμένουν διαφορές.

Πρέπει, σημείωσε, να γίνει κατανοητό από όλους ότι η επιδιωκόμενη προοπτική είναι να δημιουργήσουμε μια πατρίδα και ένα κράτος που να μπορεί να λειτουργεί και να προασπίζεται και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, όχι ένα κράτος με πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ένα κράτος-παρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Αποχωρεί το καλοκαίρι ο Έιντε

Οι βουλευτικές εκλογές στη Νορβηγία θα διεξαχθούν στις 11 Σεπτεμβρίου 2017 και ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, κατέρχεται ως υποψήφιος με το Εργατικό Κόμμα της χώρας του. Είναι δε και σε εκλέξιμη θέση και ως εκ τούτου δεν θα χρειαστεί να κάνει μακρά προεκλογική εκστρατεία. Με βάση, λοιπόν, τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν τις βουλευτικές εκλογές της Νορβηγίας, ο απεσταλμένος του Διεθνούς Οργανισμού, θα πρέπει το καλοκαίρι να αποχωρήσει από τη θέση του.

Είναι, ίσως, γι’ αυτό που ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών έχει αναφέρει σε συνομιλητές του πως ο Ιούνιος θα είναι το τέλος του παιχνιδιού, είτε με συμφωνία είτε χωρίς.

Και ο Γιώργος Λιλλήκας υποψήφιος πρόεδρος

Υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2018 εξήγγειλε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Κάλεσε τους πολίτες να ολοκληρώσουν το ταξίδι, που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια και  το οποίο, όπως είπε, έφτασε τότε πολύ κοντά στον στόχο, αφού ο ίδιος, ως υποψήφιος συγκέντρωσε πέραν του 25% και κατετάγη τρίτος.

Η πολιτική του απερχόμενου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη χρεοκόπησε, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας και η πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων και εξευμενισμού της Τουρκίας, αντί να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία, την εξέθρεψε.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών εξέφρασε ανησυχία για τη διχόνοια σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας και πρόσθεσε ότι θα αγωνιστεί για την ενότητα με τη βοήθεια των ιδίων των πολιτών.

Η Κύπρος, είπε, χρειάζεται, παράλληλα ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, που θα αξιοποιεί όλους τους παραγωγικούς τομείς. Χρειάζεται, πρόσθεσε, πρόεδρο  ανάπτυξης και όχι ηγέτη κρίσης...

Efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: