28.5.17

Νέος Κόρμπιν ή νέος Σάντερς;...

Τα αποτελέσματα από τις εκλογές για την ανάδειξη των εκλεκτόρων του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) στα έκτακτα περιφερειακά συνέδρια, τούτο το...
Σαββατοκύριακο, επικυρώνουν την επικράτηση της γραμμής του νεοεκλεγέντος ΓΓ της παράταξης Πέδρο Σάντσεθ, διαψεύδοντας τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον όποια πρόβλεψη για διάσπαση στις τάξεις του κόμματος. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, για μία φορά ακόμη, ο Σάντσεθ απέδειξε πως είναι «πολύ σκληρός για να πεθάνει», παρά την αντίθεση του ιστορικού κομματικού μηχανισμού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα, με εξαίρεση δύο περιοχές στη Γαλικία, όλες οι άλλες περιφέρειες κατέβασαν κοινά ψηφοδέλτια μεταξύ των «φιλο-Σαντσικών» και των αντιπάλων του. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ βουλευτής και μέλος της εκστρατείας του νέου Γραμματέα, που δεν θέλησε να κατονομασθεί ακόμη, «το PSOE ως μεγάλο κόμμα γνωρίζει να συνθέτει τις διαφορετικές πολιτικές προς όφελος της χώρας και όλοι γνωρίζουν το συμφέρον του κόμματος και την ανάγκη της Ισπανίας για μία κοινωνική και δίκαιη πολιτική, που η εμπειρία των Σοσιαλιστών μπορεί να εγγυηθεί».

Το σάλπισμα του Σάντσεθ για μία ενωτική γραμμή στα ψηφοδέλτια, που «θα σέβεται τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Γραμματέα», επικράτησε μετά την αναδίπλωση της κύριας αντιπάλου του (κι εκλεκτής των ‘βαρόνων’ του PSOE) κυβερνήτου της Ανδαλουσίας Σουσάνα Ντίαθ, που διακήρυξε «πως πλέον οι ανταγωνισμοί μπαίνουν στο περιθώριο, κι όλοι τώρα με τον Πέδρο».

Η ίδια η Ντίαθ έκανε πράξη τη διακήρυξή της, περιλαμβάνοντας στο ψηφοδέλτιο της Σεβίλλης, του οποίου ηγείται, 15 εκπροσώπους του Σάντσεθ, μεταξύ αυτών και δύο σημαντικών στελεχών της πτέρυγάς του. Ο ένας μάλιστα ο Αλφρέδο Ροδρίγεθ ντε Θέλις, στο παρελθόν υπήρξε ιδιαίτερα καυστικός ενάντια στην Ντίαθ.

Αλλά και στην Εουσκάντι (Χώρα των Βάσκων), περιοχή που ελέγχει ο τρίτος διεκδικητής της ηγεσίας του PSOE Πάτσι Λόπεθ, στο ψηφοδέλτιο των 30 εκλεκτόρων της, περιελήφθησαν 12 αντιπρόσωποι του Σάντσεθ.

Όπως τόνισε η ίδια πηγή από το PSOE στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η κοινή εκπροσώπηση όλων των τάσεων στο συνέδριο του κόμματος (στις 16-18 Ιουνίου, για την ανάδειξη της εκτελεστικής επιτροπής και των οργάνων του) είναι άκρως απαραίτητη για το καλό του PSOE και για το μέλλον του».

Η επιβεβαίωση, μέσα από την ανάδειξη εκλεκτόρων, της επικράτησης του Σάντσεθ σηματοδοτεί την οριστική ήττα της πολιτικής των ‘βαρόνων’ του κόμματος, που ‘γατοπαρδικά’ το 2014 προώθησαν την, πρώτη, εκλογή του ως μία απλή παρένθεση, η οποία θα βοηθούσε να ξεχασθεί πρόσκαιρα το ‘ένοχο’ παρελθόν του PSOE και να διευκολυνθεί η ομαλή μετάβαση—μέσω της αποτυχίας του Σάντσεθ—στον επόμενο ‘εκλεκτό’ τους, με βάση τη φόρμουλα «να αλλάξουν όλα για να μην αλλάξει τίποτε».

Όπως σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πολιτικός αναλυτής Χουάν Ντομίνγο Σάντσεθ Εστόπ, «η εκλογή του Σάντσεθ είχε κάτι το θεατρικό. Από την αρχή της ανάδειξής του από τους μηχανισμούς του κόμματος, η εικόνα του είχε διαμορφωθεί με βάση τους κανόνες του θεάματος. Το PSOE χρειαζόταν να απαντήσει στην ανάδυση των Podemos και στερούνταν μεταξύ του παλαιού μηχανισμού του μίας προσωπικότητας με ισχυρή ανταπόκριση στα μέσα ενημέρωσης, ικανής να γίνει αποδεκτή από τους νέους. Τους κόστισε να το κάνουν, όμως το αποτόλμησαν. Η ίδια η Ντίαθ διακήρυσσε ‘ο Πέδρο δεν αξίζει, αλλά μας κάνει’ ( Pedro no vale, pero nos vale). Ουδείς εμπιστευόταν την πολιτική εμπειρία, ούτε το διανοητικό ανάστημα του Σάντσεθ, που ως παλιός γραφειοκράτης δεν είχε και σχέση με κοινωνικά κινήματα. Μάλιστα ορισμένοι κακεντρεχείς τον αποκαλούσαν ‘Κεν’, σαν τον σύντροφο της κούκλας Μπάρμπι. Μίας κούκλας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αντίβαρο απέναντι στους Podemos και τη δεξιά, που χρησιμοποιούσε τον Άλμπερτ Ριβέρα των Ciudadanos για να διεμβολίσει το κεντρώο τμήμα των υποστηρικτών των Podemos».

Όμως στην παρούσα περίπτωση, η «φωνή της βάσης έδειξε πως επιθυμεί έναν ηγέτη που θα ακούει τη φωνή του κόσμου. Άλλωστε τα αποτελέσματα των αντίστοιχων εκλογών στη Βρετανία, με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, και στη Γαλλία, με τον Μπενουά Αμόν, αυτό καταδεικνύουν», τόνισε η ίδια πηγή του PSOE στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Όμως ο Σάντσεθ ουδέποτε ήταν ένας Σάντερς, ή ένας Κόρμπιν», τονίζει μιλώντας στο Πρακτορείο ο Εστόπ, «Ο Σάντσεθ χρειάσθηκε ως ηγέτης να κρύψει ορισμένα πράγματα από το παρελθόν του. Όπως το πέρασμά του από την τράπεζα Bankia και την ψήφο του στο ΔΣ της υπέρ των ‘προνομιακών’ μετοχών, μέσω των οποίων η τράπεζα καταχράσθηκε τα χρήματα πολλών συνταξιούχων μετόχων της, μετατρέποντας τις καταθέσεις τους σε μετοχές που αμέσως υποτιμήθηκαν. Ο Σάντσεθ έπρεπε να μετατραπεί σε λαϊκιστή» για ν’ ανταποκριθεί στην νέα συγκυρία και να αποσπάσει ψήφους από τους Podemos και να τους εμποδίσει από το να αναδειχθούν σε δεύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο. Ως κάποιο βαθμό το κατάφερε, όμως τα αποτελέσματα στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις ήσαν πολύ μετριότερα από εκείνα που ήλπιζαν κάποιοι και ….φοβόντουσαν άλλοι».

Ωστόσο, ο Σάντσεθ κατάφερε παρά τις αποτυχίες του να επιβληθεί στους μηχανισμούς του κόμματος, έχοντας την υποστήριξη της βάσης του PSOE, που δεν ικανοποιήθηκε από την απόφαση της προσωρινής Διοικούσας επιτροπής μετά τις εκλογές να στηρίξει έμμεσα με την αποχή της τη δεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι. Πλέον, ο Σάντσεθ, που παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα μετά την απόφαση του κόμματος, προτίθεται να ακολουθήσει μία αντιπολιτευτική πολιτική κατά του Ραχόι, που θα περιλαμβάνει και συνεργασίες με άλλες προοδευτικές παρατάξεις, «μόλις ξακαθαρίσουν οι εξελίξεις μέσα στα όργανα του κόμματος, και μετά το καλοκαίρι», όπως τονίζει το ίδιο στέλεχος της εκστρατείας του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η ίδια πηγή απέφυγε να αναφερθεί με περισσότερες λεπτομέρειες για πιθανή σύμπραξη με τους Podemos υπέρ μίας πρότασης μομφής που θα οδηγούσε στην κατάρρευση της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ). «Το κόμμα κι η Ισπανία βρίσκονται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και θα σταθμίσουμε όλα τα δεδομένα προτού πάρουμε αποφάσεις», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όμως, ήδη ο Σάντσεθ έχει απορρίψει το κάλεσμα των Podemos να συμπλεύσουν στην πρόταση μομφής στη Βουλή κατά της κυβερνήτου της Μαδρίτης για την εμπλοκή της σε σκάνδαλα. «Παρά τον χαιρετισμό με υψωμένη τη γροθιά υπό τους ήχους της Διεθνούς, στην έδρα του κόμματος, μετά την εκλογή του, ο Σάντσεθ δεν δεσμεύεται σε πολλά πράγματα, ούτε καν να ρίξει τον Ραχόι. Προς ώρας ξεκαθαρίζει δημοσίως πως δεν πρόκειται να στηρίξει την πρόταση μομφής των Podemos, με το κυνικό επιχείρημα πως η παράταξη του Πάμπλο Ιγκλέσιας με την άρνησή της να στηρίξει μία κυβέρνηση PSOE-Ciudadanos ευθύνεται για το ότι σήμερα κυβερνά ο Μαριάνο Ραχόι», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Εστόπ.

Μολαταύτα, το στέλεχος του PSOE τονίζει πως η εκλογή του Σάντσεθ, θα δώσει νέα πνοή «και θα ενισχύσει και πανευρωπαϊκά το μέτωπο της σοσιαλδημοκρατίας υπέρ μίας κοινωνίας πιο δίκαιης και πιο ανθρώπινης απέναντι στην επέλαση της ακροδεξιάς, του λαϊκισμού, της ανεργίας και της φτώχειας. Η βούληση της βάσης των κομμάτων αποδεικνύει πως ο κόσμος θέλει μία πραγματική αλλαγή στην πολιτική της Ευρώπης, που θα ευνοεί τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες και τα συμφέροντα της κοινωνίας»...

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: