25.5.17

Ο Ντόναλντ ήρθε στην «κόλαση των Βρυξελλών»...

Ο Τραμπ με τον βασιλιά Φίλιππο και οι σύζυγοί τουςΗ πρώτη συμμετοχή του Ντόναλντ Τραμπ στην πανηγυρική συνάντηση των ηγετών και των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας σήμερα το...
απόγευμα, στην έδρα του ΝΑΤΟ, αναμένεται να δώσει και το στίγμα της νέας αμερικανικής προεδρίας απέναντι στη Συμμαχία, τη σημασία της οποίας είχε αμφισβητήσει στο πρόσφατο παρελθόν.

Η πρωτεύουσα του Βελγίου, που φιλοξενεί την έδρα τόσο της Ε.Ε. όσο και του ΝΑΤΟ, είχε επίσης αποκληθεί από τον Τραμπ «η κόλαση των Βρυξελλών».

Ομως, αυτά είναι περασμένα-ξεχασμένα. Με τις πληγές της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ πολύ νωπές, οι ηγέτες θα συζητήσουν τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην παγκόσμια συμμαχία για την καταπολέμηση του «Ισλαμικού κράτους», αλλά και την αύξηση των αμυντικών δαπανών των 28 (και 29, με το Μαυροβούνιο ως πλήρες μέλος και τυπικά στις αρχές Ιουνίου) σε ποσοστό 2% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα εκπληρώνει τον στόχο.

Και τα δύο θέματα συζήτησης αποτελούν αμερικανικά αιτήματα, που πιθανότατα θα ικανοποιηθούν, αν και το θέμα της ένταξης του ΝΑΤΟ στην αντιτρομοκρατική συμμαχία έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα καθώς και τα 28 μέλη συμμετέχουν ως χώρες από μόνες τους. Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πάντως ότι «το ΝΑΤΟ αποκλείει το ενδεχόμενο να αναλάβει μάχιμο ρόλο» στο πλαίσιο του διεθνούς αντιτρομοκρατικού συνασπισμού.

Σε αυτή τη συνάντηση των ηγετών -που δεν αποτελεί επισήμως σύνοδο και θα είναι και η πρώτη του Εμανουέλ Μακρόν ως προέδρου της Γαλλίας- θα παρακολουθήσουμε μια διαχείριση συμβόλων και θα κυριαρχήσουν περισσότερο η εικόνα και το τελετουργικό, παρά η λήψη κάποιων καθοριστικών αποφάσεων.

«Θα είναι μια σύντομη αλλά σημαντική συνάντηση. Το μήνυμα που θέλουμε να βγει είναι εκείνο της ενότητας και της αλληλεγγύης», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το ΝΑΤΟ θα παραλάβει σήμερα το νέο του «πράσινο» κτίριο, κόστους 1,1 δισ. ευρώ, από την κυβέρνηση του Βελγίου και οι ηγέτες θα παραβρεθούν σε μια τελετή αποκάλυψης δύο μνημείων, του Μνημείου για το Τείχος του Βερολίνου από την καγκελάριο Μέρκελ και του Μνημείου της 11ης Σεπτεμβρίου (οπότε και ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά και το άρθρο 5 του Συμφώνου) από τον πρόεδρο Τραμπ.

Από τον Ψυχρό Πόλεμο έως τον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, το ΝΑΤΟ παραμένει η αιχμή του δόρατος της Δύσης και ταυτόχρονα αλλάζει για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις απειλές μιας αβέβαιης εποχής.
Ανέτοιμες οι ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, μέχρι να αρχίσει να ρολάρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της εποχής Τραμπ, θα πάρει κάποιο χρόνο. Στην Ουάσινγκτον δεν έχουν αναπληρωθεί τα κενά των παραιτήσεων, η αμερικανική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ είναι «ακέφαλη» επί μακρόν και η προεδρία Τραμπ δεν δείχνει να έχει συγκροτήσει ακόμη κάποια συνεκτική πολιτική.

Το πιθανότερο είναι πάντως, όσον αφορά τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ε.Ε., να υπάρξουν κάποιες νέες αμερικανικές ιδέες στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης της συνεργασίας, μέσα στο καλοκαίρι.

Είναι και αυτό μία από τις επιπτώσεις του Brexit, καθώς η ισχυρότερη στρατιωτικά χώρα-μέλος της Ε.Ε. την εγκατέλειψε και πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο θα θέλει να παίζει ενεργότερο ρόλο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, μέσα από το ΝΑΤΟ. Κατά τα άλλα, οι Αμερικανοί μάλλον βλέπουν την Ε.Ε. σε συμπληρωματικό, βοηθητικό ρόλο στο ΝΑΤΟ, ως εργαλείο για την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων, παρά ως πραγματικό εταίρο που έχει ουσιαστικό ρόλο στη συλλογική ασφάλεια.

Στο περιθώριο της συνάντησης, θα διεξαχθούν σημαντικές διμερείς επαφές, με τους Τραμπ και Μακρόν να έχουν την επίσημη πρώτη τους, ενώ αξιοσημείωτες είναι και οι δύο προγραμματισμένες συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ και τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Νίκος Κοτζιάς και Πάνος Καμμένος.

Σημαντικό θεωρείται και το θέμα των σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας και είναι βέβαιο ότι το ζήτημα της παραμονής γερμανικών στρατευμάτων στην τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ θα συζητηθεί έντονα στο παρασκήνιο.

«Μη με σκοτώσεις, είμαι απλώς ένα παιδί», «Τα Αφγανάκια θέλουν ειρήνη, όχι βόμβες» 
Με διαδηλώσεις υποδέχτηκαν τον Ντόναλντ Τραμπ, χθες στις Βρυξέλλες, πολίτες «της κόλασης», όπως είχε αποκαλέσει στο παρελθόν τη βελγική πρωτεύουσα, έδρα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς φιλοξενεί τους ηγέτες και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας των 28 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, στη σκιά της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ.

 
Το κέντρο της πόλης, από όπου αναμενόταν να διέλθει η αποτελούμενη από 1.000 (!) άτομα αμερικανική αποστολή, έχει αποκλειστεί, ενώ μεγάλη εντύπωση έκανε η πληροφορία πως οι αμερικανικές αρχές ζήτησαν και έλαβαν από τους Βέλγους τα προσωπικά δεδομένα όλων των κατοίκων μπροστά από τις κατοικίες των οποίων θα περνούσε η αμερικανική πομπή...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: