19.5.17

Ο Κοτζιάς στη σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών...

του Συμβουλίου της Ευρώπης...

Στην 127η ετήσια σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιείται στη...
Λευκωσία θα συμμετάσχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Της Υπουργικής Συνόδου, που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της εξάμηνης κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου, θα προεδρεύει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων της Επιτροπής Υπουργών, Ιωάννης Κασουλίδης. Τις εργασίες θα ανοίξει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο Συνεδριακό Κέντρο της Λευκωσίας.

Στη σύνοδο, θα τεθεί προς υπογραφή η Σύμβαση της Λευκωσίας για τα αδικήματα που σχετίζονται με τα πολιτιστικά αγαθά. Πρόκειται για την πρώτη διεθνή συνθήκη που προβλέπει την ποινικοποίηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, όπως αυτά που λεηλατήθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος στην Παλμύρα της Συρίας.

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται και το θέμα της «ενίσχυσης της δημοκρατικής ασφάλειας στην Ευρώπη», με τους υπουργούς να συζητούν την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «Κατάσταση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου: Λαϊκισμός - Πόσο ισχυροί είναι οι έλεγχοι και οι ισορροπίες στην Ευρώπη».

Θα συζητηθεί επίσης, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η μετανάστευση και οι συγκρούσεις στην Ευρώπη, καθώς και ο ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η μακροχρόνια διασφάλιση της αποτελεσματικότητας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), η πολιτική του Συμβουλίου της Ευρώπης στις γειτνιάζουσες περιοχές και η συνεργασία με την Ε.Ε. θα τεθούν ακόμα επί τάπητος.

Στη διάρκεια της συνόδου, οι υπουργοί θα εγκρίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές για την παροχή αρωγής, πληροφόρησης και αποζημίωσης προς τα θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, καθώς και ένα Σχέδιο Δράσης για την Προστασία Παιδιών Προσφύγων και Μεταναστών στην Ευρώπη.

Η Κύπρος θα παραδώσει την Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών στην Τσεχία...

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: