27.5.17

Εικόνα με παράσιτα...

Αναψαν για τα καλά τα αίματα τις τελευταίες μέρες στο θέμα της αδειοδότησης, καθώς όπως φαίνεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς... εκπέμπουν σε...
τελείως διαφορετικές «συχνότητες» για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας σε πρώτην φάση. Αλλά σε διαφορετικά μήκη κυμάτων εκπέμπουν όπως όλα δείχνουν και οι διάφοροι εμπλεκόμενοι στο συγκεκριμένο θέμα (Digea, ΕΕΤΤ, ΕΡΤ, καθηγητές κ.ά.)

Οι περισσότεροι ξεκαθαρίζουν ότι πρέπει να επισπευσθεί η διαδικασία. Αλλά στο πώς, με ποιο τρόπο και κάτω από ποιες προϋποθέσεις, οι απόψεις διίστανται. Η κατάσταση χειροτερεύει όταν η συζήτηση οδηγείται στο πόσα κανάλια χωρά κάθε πολυπλέκτης, πόσους πολυπλέκτες θα έχει προσεχώς η χώρα, τι θα γίνει με τη νέα τεχνολογία και τελικά πόσες άδειες θα δοθούν και πότε;

Ο Ν. Παππάς έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις, εμφανώς... εκνευρισμένος, απέστειλε νέα επιστολή (η δεύτερη μέσα σε ένα πεντάμηνο) στα μέλη του ΕΣΡ, με την οποία ζητά συγκεκριμένο χρόνο μέσα στον οποίο θα διατυπώσει τη γνώμη του για τον αριθμό των δημοπρατούμενων αδειών και την τιμή εκκίνησής τους, αναλυτικό χρονοδιάγραμμα δημοσίευσης προκήρυξης διαγωνισμού, καταληκτικής προθεσμίας υποβολής φακέλων υποψηφίων, διενέργειας διαγωνισμού και χορήγησης αδειών, ενώ ανοίγει και το θέμα των ραδιοφωνικών αδειών.

Κι αυτό διότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση από το συμβούλιο αφού πιάνουμε καλοκαιράκι κι ακόμα η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει...

Αγονες υποσχέσεις

Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης επισήμανε προ ημερών ότι η ανεξάρτητη Αρχή, που έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει 12 διασκέψεις για το θέμα της αδειοδότησης, έχει προχωρήσει στα 2/3 της υπόθεσης. Υπάρχουν όμως νομικά και διαδικαστικά κωλύματα, καθώς το ΕΣΡ δεν θέλει σε καμία περίπτωση να καταλήξει και πάλι σε μια αδιέξοδη και άκυρη διαγωνιστική διαδικασία.

Ο κ. Μορώνης σημείωσε ακόμα ότι ενώ υπάρχουν υποσχέσεις για αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΣΡ, καθώς ο σημερινός δεν επαρκεί στο ελάχιστο για να προχωρήσει σε διάφορα θέματα, αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα.

Για την ώρα, δεν έχει περάσει και τροπολογία από την κυβέρνηση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα απόσπασης προσωπικού, από άλλες υπηρεσίες, που χρειάζεται το ΕΣΡ αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τη μισθοδοσία του. Με την τροπολογία θα μπορούν να γίνονται οι αποσπάσεις και οι μισθοί του προσωπικού να καταβάλλονται από τις υπηρεσίες απ’ όπου θα αποσπασθούν.

Ο ίδιος εκτίμησε, όταν ρωτήθηκε σχετικά, ότι η διαδικασία της αδειοδότησης καναλιών εθνικής εμβέλειας θα εκκινήσει εντός του επόμενου τριμήνου και θα ολοκληρωθεί πριν από το 2017. Εκανε λόγο όμως και για έλλειμμα επικοινωνίας με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, τονίζοντας: «Πρέπει να βρεθεί τρόπος να επικοινωνήσουμε και να συμφωνήσουμε σε κάποια θέματα επί της διαδικασίας.

Το υπουργείο έχει προκρίνει να βγάζει ανακοινώσεις και δεν συζητάει. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να γίνεται με δημόσιες ανακοινώσεις...». Αυτά όμως έκαναν τον Ν. Παππά να στείλει δεύτερη επιστολή στο ΕΣΡ καλώντας τα μέλη του να απαντήσουν άμεσα στα συγκεκριμένα θέματα που προαναφέραμε.

Πολυπλέκτες

Η Digea πάλι, δηλαδή οι σημερινοί καναλάρχες, ζητεί πρώτα να υπάρξει αλλαγή τεχνολογίας, να ληφθεί υπόψιν το δεύτερο ψηφιακό μέρισμα που θα δοθεί στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες το 2020-2022, να ξεκαθαριστεί το θέμα των πολυπλεκτών που θα διαθέτει η χώρα και μετά να προσχωρήσει η διαδικασία.

Επιμένει στη χρήση της νέας τεχνολογίας DVB T2 που πολλαπλασιάζει τη χωρητικότητα του τηλεοπτικού φάσματος, αλλά σε κάθε περίπτωση υποστηρίζει ότι ακόμα και με τη σημερινή τεχνολογία (DVB T) χωράνε εννέα κανάλια εθνικής εμβέλειας με ταυτόχρονη εκπομπή (HD και SD) ή 12 HD σε τρεις «κατ’ ελάχιστον πολυπλέκτες»...

Την ώρα όμως που τα στελέχη της Digea ανέφεραν αυτά, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο κόκκινο» και την εκπομπή του Στάθη Σχινά παρουσίαζε έγγραφό της σύμφωνα με το οποίο η Digea παραδέχεται ότι με την υφιστάμενη τεχνολογία «χωρούν» μέχρι έξι κανάλια υψηλής ευκρίνειας στις συχνότητες, πριν αφαιρεθεί επιπλέον φάσμα για την κινητή.

Η χώρα μας σήμερα διαθέτει τέσσερις πολυπλέκτες για ιδιωτικά κανάλια, αλλά γίνεται συζήτηση με όμορα κράτη για να υπάρξει συντονισμός κι αυτό σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΜΠ Χρήστο Καψάλη, που συμμετέχει στη διαδικασία, μπορεί να οδηγήσει στο να χάσει η χώρα μας έναν εξ αυτών.

Οχι πάνω από έξι

Για έξι κανάλια εθνικής εμβέλειας υπό τις υφιστάμενες συνθήκες έκαναν λόγο και τα στελέχη της ΕΡΤ που ήρθαν επίσης σε κόντρα με τον αντιπρόεδρο του ΕΣΡ Ρ. Μορώνη, ο οποίος επέμεινε ότι δεν συζητήθηκε με τους εμπλεκόμενους φορείς το πόσες άδειες θα δοθούν αλλά το ποια είναι η χωρητικότητα κάθε πολυπλέκτη.

Με ανακοίνωσή τους, Διονύσης Τσακνής (πρόεδρος ΕΡΤ) και Νίκος Μιχαλίτσης (γενικός διευθυντής Τεχνολογίας) τόνισαν ότι κατέθεσαν και εγγράφως τις θέσεις τους ότι ακόμα ακόμη κι αν ληφθούν υπόψη όλες οι εξελίξεις (νέες τεχνολογίες, διάθεση δεύτερου ψηφιακού μερίσματος, διεθνής συντονισμός), οι άδειες δεν μπορεί να είναι περισσότερες από έξι.

Είναι εμφανές ότι υπάρχει... δυσκολία στο να βρεθεί κοινός τόπος για την αδειοδότηση, η οποία όμως θα πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί καθώς συμπληρώνεται σχεδόν ένας χρόνος από την προηγούμενη διαδικασία που ολοκληρώθηκε αλλά ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική τη μεταφορά αρμοδιότητων από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας τότε, αλλά αντισυνταγματική και παράνομη και τη λειτουργία των ιδιωτικών καναλιών χωρίς άδεια...

Δημήτρης Κανελλόπουλος, Σωτήρης Μανιάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: