18.5.17

«Η μάχη συνεχίζεται»...

«Η ψήφος μας είναι ψήφος στην κυβέρνηση της Αριστεράς. Της Αριστεράς όχι ως μη χείρον, αλλά ως της ιστορικής δύναμης που με...
συγκροτημένο σχέδιο μπορεί να εκπροσωπήσει την ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο, για μια καλύτερη Ελλάδα» ανέφερε ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας την Πέμπτη στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο επισήμανε ότι «Δεν εγκαταλείπουμε, δεν παραιτούμαστε, συνεχίζουμε» προσθέτοντας ότι «η συμφωνία για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης καθώς και τα μέτρα που καλούμαστε να ψηφίσουμε, σηματοδοτούν την παραμονή της χώρας στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο. Αυτό το είπε άλλωστε και ο πρωθυπουργός. Αυτή είναι η θέση μας, χωρίς εξωραϊσμούς. Εμείς δεν παίζουμε παιχνίδια success story. Ξέρω ότι επικοινωνιακά δεν ακούγεται καλά να παραδέχεσαι ότι οι μνημονιακοί καταναγκασμοί παραμένουν. Δεν πειράζει. Η αλήθεια δεν μπορεί να υποτάσσεται στις ανάγκες της επικοινωνίας».

Ο Νίκος Φίλης επισήμανε ότι «εμείς, με την προσπάθεια μας, τα επιτεύγματα και τα λάθη μας εξακολουθούμε να μην υπογράφουμε την ιδεολογική και πολιτική προσχώρηση στη στρατηγική του κεφαλαίου και του νεοφιλελευθερισμού. Χαρίζουμε στη Νέα Δημοκρατία και στους άλλους πρόθυμους που μας έλεγαν ότι τα μνημόνια είναι ευτυχία και ότι αν δεν υπήρχαν έπρεπε να τα εφεύρουμε, την ιδιοκτησία των προγραμμάτων» για να προσθέσει ότι «η κυβέρνηση καταφέρνει να πιάνει στόχους, να εκμεταλλεύεται ρωγμές, αντιφάσεις και αντιθέσεις μεταξύ των δανειστών» και πρόσθεσε ότι «προώθησε και προωθεί αντίμετρα», φέρνοντας μεταξύ άλλων ως παράδειγμα το κοινωνικό επίδομα και την πολιτική στην υγεία, με την πρόσβαση στην περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων.

Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά επιβλήθηκαν μετά από μια μεγάλη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση το 2015 για να συμπληρώσει ότι «οδηγηθήκαμε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό τον οποίο θέσαμε στη κρίση του ελληνικού λαού».

«Με τη ψήφιση των σημερινών μέτρων φτάνουμε στα όρια έναντι των πεποιθήσεων της Αριστεράς αλλά και των αντοχών της κοινωνίας. Για τη δική μας Αριστερά, η ηθική της πεποίθησης συναρτάται με την ηθική της ευθύνης. Υπάρχει όμως ένα σημείο που αν υπερβείς τις πεποιθήσεις σου υπονομεύεις τη δυνατότητα να ασκείς την ευθύνη του. Προβληματίζομαι. Ασκείς άραγε την ευθύνη σου όταν καταργείς την αργία της Κυριακής, όταν εξαναγκαζόμενος έστω χάνεις το δίκιο σου για τις ομαδικές απολύσεις, όταν κατάσχονται αδιακρίτως τραπεζικοί λογαριασμοί, παραχωρούνται κοψοχρονιά σε ξένα funds στεγαστικά δάνεια και δεν προτιμώνται οι δανειολήπτες, ονομάζεις θετικό αντίμετρο τη μείωση του φορολογικού συντελεστή σε όλες τις επιχειρήσεις, δηλαδή και σε αυτές με πολύ μεγάλη κερδοφορία;» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Φίλης.

Προειδοποίησε πάντως ότι «τηρούμε τις συμφωνίες που μας επιβλήθηκαν. Με τον τρόπο αυτό η Αριστερά υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Όμως πρέπει να προσέξουμε να μη σπάσει ο δεσμός και η ισορροπία μεταξύ δημόσιου και λαϊκού συμφέροντος που ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να εκπροσωπεί γιατί διαφορετικά θα ακυρωθεί ως πολιτικός χώρος»...

Ολόκληρη η ομιλία του Νίκου Φίλη

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: