15.5.17

Στο Βερολίνο για τον γαλλογερμανικό άξονα...

Άνγκελα Μέρκελ - Εμανουέλ ΜακρόνΜε φιλικό πνεύμα, αλλά και με διάθεση να βρουν κοινό τόπο ώστε να συνεργαστούν στενά στο...
άμεσο μέλλον, συναντιούνται ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Κύριο μενού, ο γαλλογερμανικός άξονας και η συνεργασία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ε.Ε., με τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου να συνιστούν ωστόσο ανασταλτικό παράγοντα για συγκεκριμένες υποσχέσεις.

Η συνάντηση των δύο ηγετών είχε προγραμματιστεί για τις 6.30 το απόγευμα της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθούσε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Αυτή είναι η τρίτη μεταξύ τους συνάντηση τους τελευταίους μήνες, η πρώτη με τον Εμανουέλ Μακρόν στη θέση του προέδρου.

Η επίσκεψη Μακρόν στο Βερολίνο έχει συμβολικό χαρακτήρα και συνιστά μια ακόμη δήλωση πίστης στον γαλλογερμανικό άξονα, αλλά και στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, που βάλλεται, τόσο από το Brexit και το προσφυγικό, όσο και από το αντιευρωπαϊκό κλίμα που φαίνεται να βαίνει αυξανόμενο σχεδόν σε όλες τις χώρες μέλη.

Σε δηλώσεις της το πρωί της Δευτέρας, μετά τη θριαμβευτική νίκη του κόμματός της στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι με τον Εμανουέλ Μακρόν «θα κάνουμε τα πάντα ώστε να πάρουμε πρωτοβουλίες» για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα οποία περιλαμβάνονται οι επενδύσεις και μέτρα για την ενίσχυση της ευρωζώνης».

«Υπάρχουν πρωτοβουλίες απόλυτα υλοποιήσιμες», τόνισε, εξηγώντας ότι μπορούμε να αφήσουμε για αργότερα τη συζήτηση για πιο δύσκολα θέματα, όπως ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης.

«Θα τον καλέσω να δείξουμε ανοιχτό πνεύμα, να βρούμε τα κοινά μας σημεία, και να μην ξεκινήσουμε από αυτά που δεν γίνονται. Ίσως έχουμε να μάθουμε κάτι κι εμείς από τους Γάλλους», είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως τόνισε, θα επισημάνει στον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, στον οποίο όπως είπε έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη», την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις.

«Ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνει», είπε η Άνγκελα Μέρκελ.
Η συμμαχία «Merkron»

Τα γερμανικά ΜΜΕ έχουν δημιουργήσει έναν νέο όρο για να περιγράψουν τη συμμαχία μεταξύ των δύο ηγετών: «Merkron», συνδυασμός των επιθέτων τους Μέρκελ και Μακρόν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται πηγή κοντά στον πρόεδρο της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν θα προσπαθήσει να πείσει την Άνγκελα Μέρκελ να στηρίξει και μέτρα προστατευτισμού, όπως η θεσμοθέτηση ενός «ευρωπαϊκού νόμου για τις εξαγορές», που θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα να εξαγοράζονται από μη Ευρωπαίους.

Επίσης θα ζητήσει μεγαλύτερη αλληλεγγύη για την προσφυγική κρίση, θα μιλήσει για περιορισμό των δαπανών, σε ένδειξη καλής θέλησης έναντι της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την πηγή, ο πρόεδρος της Γαλλίας «έχει πολύ καλή σχέση με τη Μέρκελ. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα βρει τρόπο να πετύχει πρόοδο με τη Γερμανία».
Ο ρόλος των γερμανικών εκλογών

Ο Εμανουέλ Μακρόν, που δηλώνει ευρωπαϊστής, πριν από μία εβδομάδα είχε μιλήσει για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και στο πλαίσιο της Ε.Ε., αλλά και μείωση των εξαγωγικών πλεονασμάτων της Γερμανίας, με την Άνγκελα Μέρκελ να του διαμηνύει ότι δεν είναι η Γερμανία αυτή που πρώτη θα πρέπει να αλλάξει την πολιτική της.

«Η Ευρώπη που έχουμε ανάγκη θα αναμορφωθεί και θα επανεκκινήσει... Εχουμε ανάγκη από μία Ευρώπη περισσότερο αποτελεσματική, περισσότερο δημοκρατική, περισσότερο πολιτική διότι είναι το εργαλείο της ισχύος και της κυριαρχίας μας. Θα εργασθώ γι' αυτό», δεσμεύθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Ο κόσμος και η Ευρώπη έχουν σήμερα περισσότερο από ποτέ ανάγκη από τη Γαλλία», είπε κατά την ομιλία του κατά την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έχει δηλώσει ικανοποιημένη που είναι ο Εμανουέλ Μακρόν αυτός που κέρδισε τις εκλογές κι όχι η Μαρίν Λεπέν, είναι αμφίβολο ότι θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του.

Με δεδομένη τη διεξαγωγή εκλογών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ακόμα και ο ίδιος ο Μακρόν γνωρίζει πολύ καλά ότι πριν από τις εκλογές δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές. Ωστόσο, αυτή η επίσκεψη έχει τη σημασία της και ενδεχομένως θα επηρεάσει τις μελλοντικές εξελίξεις...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: