22.5.17

Εθνικός στόχος...

Η σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ μονοπωλεί το πολιτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Το...
τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το τρίτο μνημόνιο πιο απλά, συμπληρώθηκε πρόσφατα από ένα πλαίσιο μεσοπρόθεσμης προσαρμογής που, όπως είναι αναμενόμενο, κινείται στο πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού. Ωστόσο οι πολλαπλές θυσίες του λαού σε συνδυασμό με μια αποτελεσματικότερη λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών έφεραν απρόσμενα μεγάλα δημόσια έσοδα.

Η καλή πορεία των δημοσιονομικών δεικτών δημιουργεί ανακούφιση στον κρατικό μηχανισμό και βελτιώνει τους δείκτες της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας. Το ερώτημα βέβαια είναι αν αυτό μπορεί να επαναληφθεί για τα επόμενα 4-5 χρόνια.

Δημιουργείται η αίσθηση πως η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. Η κυβέρνηση θεωρεί πως οι κόποι του λαού αποδίδουν και επιμένει στο απολύτως λογικό αίτημα: την άρση του τελευταίου και σημαντικότερου εμποδίου για την επίτευξη της ανάπτυξης, την πολιτική και οικονομοτεχνική διαβεβαίωση πως το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ρυθμιστεί έτσι ώστε να μη «φρενάρει» την οικονομία.

Είναι ένα αίτημα που βασίζεται τόσο στην απόλυτη πειθαρχία που επέδειξε η Αθήνα από το καλοκαίρι του 2015 όσο και στην αρχή της (αναγκαίας) αλληλεγγύης των χωρών της ευρωζώνης.

Η άρση αυτού του εμποδίου απαιτεί υποχωρήσεις από όλους τους εμπλεκόμενους στο ελληνικό πρόγραμμα: από την ελληνική κυβέρνηση, που έχει υποχωρήσει πολλάκις, από τους θεσμούς που δανειοδοτούν την Ελλάδα, από τα ισχυρά μέλη της ευρωζώνης που διαφεντεύουν την τύχη της.

Η ηγεσία της Γερμανίας, της χώρας που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, κωλυσιεργεί και επιστρατεύει κάθε διαθέσιμο επικοινωνιακό «κόλπο» ώστε να μη διαταραχθεί η προτεσταντική λογική της εξουσίας των Μέρκελ - Σόιμπλε, αν και πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη υπέρ του ελληνικού αιτήματος.

Η Ελλάδα, ο λαός της, δικαιούται σήμερα ή το αργότερο τις επόμενες εβδομάδες να λάβει μια σαφή πολιτική διαβεβαίωση από το Γιούρογκρουπ που θα απομακρύνει κάθε ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης. Σε αυτή την κατεύθυνση οφείλουν να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους οι εταίροι αλλά και το εγχώριο πολιτικό σύστημα. Να αφήσουν στην άκρη τη μικροπολιτική. Οφείλουν να βοηθήσουν να ανοίξει ο δρόμος για επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: