25.5.17

Συγκρούσεις και νεκροί στις Φιλιππίνες...

Φιλιππινέζοι στρατιώτεςΔεύτερη ημέρα συγκρούσεων με βαριά όπλα στο νησί Μιντανάο στις Φιλιππίνες, όπου έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος, στην...
προσπάθεια των κυβερνητικών δυνάμεων να ανακαταλάβουν την πόλη Μαράουι από τους εξτρεμιστές. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, κυρίως στρατιώτες και ισλαμιστές αντάρτες, ενώ πολίτες φεύγουν από την πόλη για να σωθούν.

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν ξεδιπλώσει μεγάλη επίθεση με πολεμικά ελικόπτερα, άνδρες των ειδικών δυνάμεων και άλλες δυνάμεις, ωστόσο συναντούν ισχυρή αντίσταση από τους αντάρτες της οργάνωσης Μαόυτε, που έχει δηλώσει πίστη στον Ισλαμικό Κράτος.

Οι εξτρεμιστές έχουν καταλάβει ένα σχολείο, ένα νοσοκομείο, μια φυλακή και έναν καθεδρικό ναό, ενώ κρατούν ως ομήρους τουλάχιστον 12 πολίτες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού των Φιλιππίνων, απομένουν περίπου 30-40 ισλαμιστές στην πόλη και σύντομα, «με τις χειρουργικές επεμβάσεις που κάνουν οι δυνάμεις του στρατού», θα τους εκδιώξουν από την πόλη, ωστόσο οι μάχες διαρκούν ήδη δύο μέρες και δεν φαίνεται να καταλαγιάζουν.

Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 21 άνθρωποι, επτά στρατιώτες, 13 αντάρτες και ένας πολίτης, ενώ σύμφωνα με εκπροσώπους της καθολικής εκκλησίας στο νησί, οι αντάρτες χρησιμοποιούν πολίτες ως ασπίδα έναντι των επιθέσεων του στρατού.

Επίσης, εκατοντάδες πολίτες, κάτοικοι της πόλης των 200.000 κατοίκων έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να προστατευθούν από τις συγκρούσεις.

Η σύγκρουση των κυβερνητικών δυνάμεων με τους ισλαμιστές αντάρτες, που έχουν εξεγερθεί στο νησί πριν από μερικές δεκαετίες, ξεκίνησε έπειτα από την αποτυχημένη προσπάθεια του στρατού να συλλάβει ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ, στο κρησφύγετό του.

Ταυτόχρονα έδωσε την αφορμή και στον πρόεδρο της χώρας, Ροντρίγο Ντουτέρτε, να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στο Μιντανάο, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας, που κατοικείται κυρίως από μουσουλμάνους, με την αιτιολογία ότι έτσι θα σταματήσει την εξάπλωση του ριζοσπαστικού Ισλάμ στο νησί.

Επίσης, έχει ζητηθεί από όλους τους κατοίκους του νησιού να είναι προσεκτικοί και σε επιφυλακή και έχουν δημιουργηθεί στρατιωτικά σημεία ελέγχου...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: