28.5.17

Το τρενάκι της αντιπολίτευσης σφύριξε...

Αποτέλεσμα εικόνας για νδ πασοκ eurogroupΓια πρώτη φορά (!) η αξιωματική αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ ένιωσαν την ανάγκη να μιλήσουν για το ελληνικό χρέος και...
να συμφωνήσουν, με δυόμισι χρόνια καθυστέρηση, για τις ευθύνες των θεσμών και όσων “περιφρονούν τις θυσίες του ελληνικού λαού”. Τι συνέβη; Συνέβη ότι η πολιτική γραμμή “όχι σε όλα” για την ανατροπή της κυβέρνησης με θύματα τους Έλληνες πολίτες είχε και έχει βαρύ πολιτικό κόστος. Μάλιστα, 24 ώρες πριν ο κ. Μητσοτάκης ανοίξει το στόμα του, το θέμα έθεσε η αδελφή του δημιουργώντας ασφυκτική πίεση στον αρχηγό - αδελφό να τοποθετηθεί. Και αφού τοποθετήθηκε η Ν.Δ., ένιωσε την ανάγκη και το παρακολούθημά της, όπως έχει καταντήσει το ΠΑΣΟΚ της κ. Γεννηματά, έχοντας στη σύνθεσή του αμοραλιστές υψηλού επιπέδου, να λάβει θέση και αυτή.

ΚΑΙ ΕΛΑΒΕ. Και τι είπε στην επιστολή της προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές; Είπε: “Θεωρώ χρέος μου για μια ακόμη φορά (!) να ζητήσω την ουσιαστική συμπαράσταση, τόσο την προσωπική σας όσο και του πολιτικού μας χώρου, στις προσπάθειες που καταβάλλονται αυτές τις ημέρες και μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου. Θα ήθελα ιδιαίτερα να ζητήσω να ασκήσετε στον μέγιστο βαθμό την επιρροή σας, προκειμένου να μην επικρατήσουν οι λογικές των συντηρητικών κύκλων και αντίθετα να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ανέλαβαν από το 2012”. Αλήθεια πόσες φορές δημοσίως έχει καλέσει οποιονδήποτε η κ. Γεννηματά να εμποδίσει και να σταματήσει το σαμποτάζ Σόιμπλε και ΔΝΤ εις βάρος της χώρας; Δημοσίως ούτε μία! Το πόσο συμπαραστάθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης για το χρέος το ξέρουμε όλοι. Και ξέρουμε τις τοποθετήσεις της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Εύας Καϊλή, που εγκαλούσε τις ευρωπαϊκές αρχές για τις θετικές δηλώσεις υπέρ της Ελλάδας. Και είναι τραγικό και για το ΠΑΣΟΚ και την πρόεδρό του, να ανοίγει τα χαρτιά της με τόση καθυστέρηση και, κυρίως, αμέσως μετά τη Ν.Δ.!

ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΕΣ λοιπόν οι προσαρμογές στην κοινή λογική από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ (και τον κ. Σταύρο ως τρίτο βαγόνι), αρκεί να είναι και ειλικρινείς. Διότι υπάρχει περίπτωση, ειδικά από την πλευρά του αρχηγού της Ν.Δ., να γίνονται εκ του πονηρού, εκτιμώντας ή γνωρίζοντας ότι ο Σόιμπλε δεν θα κάνει πίσω, οπότε ένα πιθανό ναυάγιο στις 15 Ιουνίου να το χρεώσει αποκλειστικά στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Αν πάλι όλα πάνε καλά, δεν αποκλείεται να ζητήσει και μερίδιο για την επιτυχία!

Διότι, αν πραγματικά ήθελε ο κ. Μητσοτάκης να ενταχθεί στη γραμμή των εθνικών προσπαθειών, για να ξεφύγει η χώρα από τα δεσμά των Μνημονίων, με τα οποία βασανίζεται εδώ και επτά χρόνια, θα έστελνε και αυτός έστω μια επιστολή στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), με την οποία να τους καλούσε να πιέσουν και να πείσουν τον Σόιμπλε να σταματήσει την υπονόμευση των προσπαθειών για την επίλυση του προβλήματος. Δεν το έπραξε ούτε τώρα, ούτε και ποτέ στις τόσες συνεδριάσεις του ΕΛΚ που έλαβε μέρος.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ να γίνει μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 15ης Ιουνίου. Αν ο Σόιμπλε επιμείνει, έχοντας στριμώξει λόγω προεκλογικής περιόδου τη Μέρκελ στη γραμμή του, το ελληνικό πρόβλημα θα γίνει η αρχή της κρίσης για την Ε.Ε. Δεν ξέρω αν οι γερμανικές ελίτ έχουν κατανοήσει τους κινδύνους ή έχουν ετοιμαστεί για το Plan B. Όπου Plan B είναι η γερμανική ένωση της βορείου και ανατολικής Ευρώπης και των χωρών που έχουν προσδεθεί στο άρμα της Γερμανίας συνδεδεμένες με τις εξαγωγές προς αυτήν, όπως αριστοτεχνικά τις έχει οργανώσει για λόγους εξάρτησης το Βερολίνο.

Πράγματι, είναι υπερβολικό ως πρόωρο σχέδιο. Όμως, όταν η καγκελάριος δεσμεύεται και επισήμως προς τον νέο Γάλλο Πρόεδρο να συμβάλει στην ομαλοποίηση των σχέσεων στην Ένωση με την αποφυγή πολιτικών και οικονομικών κρίσεων και δεν μπορεί (;) να σταματήσει τα σαμποτάζ του Σόιμπλε, κάτι δεν πάει καλά. Η Γαλλία στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, διά του νέου υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, ήταν στη γραμμή του Προέδρου. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός και καταγράφεται στα πρακτικά της συνεδρίασης: «Έχω εξουσιοδότηση από τον Γάλλο Πρόεδρο για καθαρή λύση και όχι μετακύλιση». Την απάντηση του Σόιμπλε τη γνωρίζετε. Και αυτός, χωρίς αμφιβολία, είναι λόγος μεγάλης ανησυχίας...


Χρήστου Δημήτρης, avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: