24.5.17

Έρευνες για «δίκτυο» πίσω από την επίθεση στο Μάντσεστερ...

Τρομοκρατική επίθεση στο ΜάντσεστερΔιαρκώς νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας στο Μάντσεστερ, ενώ η χώρα βρίσκεται σε...
κατάσταση αυξημένου συναγερμού. Οι αρχές ανακοίνωσαν επισήμως ότι πλέον ερευνούν «δίκτυο» τρομοκρατών, ενώ νέες πληροφορίες διαμορφώνουν το προφίλ του δράστη της επίθεσης, που ήταν «γνωστός» στις αρχές.

Έρευνες

Οι βρετανικές αρχές προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν πώς έδρασε ο Σαλμάν Αμπέντι, ενώ επισήμως ανακοινώθηκε ότι ερευνούν την ύπαρξη κάποιου δικτύου.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Άμπερ Ρουντ, δήλωσε ότι ο Αμπέντι «πιθανότατα δεν ήταν μοναχικός λύκος» και πως «ήταν γνωστός» στις μυστικές υπηρεσίες.

Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, οι αρχές πιστεύουν ότι αυτός που κατασκεύασε τη βόμβα παραμένει ελεύθερος.

Κατά τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, οι έρευνες «κινούνται με ταχύτητα και έχουν μεγάλη πρόοδο», ωστόσο παραμένει κρίσιμο το ερώτημα «αν ο δράστης υπήρξε μέλος μεγαλύτερης ομάδας ή έδρασε μόνος του».

Όπως τόνισε, στο επίπεδο αυτό «υπάρχει μεγάλη ασάφεια».

Τι λένε οι Αμερικανοί

Παρά το γεγονός ότι οι βρετανικές αρχές έχουν ζητήσει από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να μη διοχετεύουν πληροφορίες στα ΜΜΕ, στοιχεία σε σχέση με τον δράστη και την επίθεση έρχονται διαρκώς στο φως.

Σύμφωνα με το δίκτυο NBC, που επικαλείται τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ο Αμπέντι ούτε μόνος του έδρασε ούτε η βόμβα του ήταν «πρωτόγονη», όπως είχε αναφερθεί αρχικά.

Τρομοκρατική επίθεση στο ΜάντσεστερΤο δίκτυο επικαλείται Αμερικανό αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών, που παρακολουθεί από κοντά τις έρευνες και αναφέρει ότι ο Σαλμάν Αμπέντι χρησιμοποίησε εκρηκτικό μηχανισμό «μεγάλο και πολύπλοκο», με υλικά που είναι δύσκολο να τα βρει κανείς στη Βρετανία.

Συνεπώς «είναι σχεδόν αδύνατο να μην είχε βοήθεια».

Επίσης, αναφέρει ότι ο Αμπέντι, που αναγνωρίστηκε επειδή έφερε πάνω του πιστωτική κάρτα, είχε δεσμούς με την Αλ Κάιντα, είχε κάνει εκπαίδευση στο εξωτερικό και είχε ταξιδέψει στη Λιβύη μέσα στο τελευταίο 12μηνο.

Μάλιστα, ανέφερε ότι υπάρχουν πιθανότητες ο Αμπέντι να ήταν μέλος τρομοκρατικού πυρήνα, αν και παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες οι ακριβείς σχέσεις του με τρομοκράτες.

Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι μια ακόμη επίθεση, συνέχεια αυτής της Δευτέρας, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Νωρίτερα, η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, αν και είπε ότι δεν έχει τεθεί σε κίνδυνο η έρευνα, εξέφρασε την ενόχληση του Λονδίνου από τις διαρροές για τις εν εξελίξει έρευνες.

«Η βρετανική αστυνομία έκανε γνωστό με μεγάλη σαφήνεια πως θέλει να ελέγχει τη ροή των πληροφοριών για να προστατεύσει την επιχειρησιακή ακεραιότητα» της έρευνας και να μπορεί να επωφεληθεί «από το στοιχείο του αιφνιδιασμού», ανέφερε.

«Είναι συνεπώς εκνευριστικό οι πληροφορίες αυτές να βγαίνουν από άλλες πηγές και ήμουν πολύ σαφής στους φίλους μας ότι αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί».

Τέσσερις οι προσαχθέντες -  Σύλληψη στη Λιβύη

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της αντιτρομοκρατικής στην πόλη, εκτός από τον αδελφό του Αμπέντι, Ισμαήλ, έχουν γίνει ακόμη τρεις συλλήψεις.

Ο αρχηγός της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι έχουν προσαχθεί τέσσερα άτομα.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, στην Τρίπολη της Λιβύης συνελήφθη και ο μικρότερος αδελφός του Σαλμάν Αμπέντι, Χασέμ, ως ύποπτος για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. 

Τρομοκρατική επίθεση στο ΜάντσεστερΈνας από τους συλληφθέντες είναι ο γείτονας του Αμπέντι στο Μάντσεστερ, Αντέλ Φορχάνι, 40 ετών, επίσης Λίβυος στην καταγωγή.

Το απόγευμα έκλεισαν δρόμοι στο κέντρο της πόλης και πραγματοποιήθηκε ελεγχόμενη έκρηξη σε πολυκατοικία όπου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κατοίκους της περιοχής, ζουν κυρίως νέοι, φοιτητές και εργαζόμενοι.

Νέα στοιχεία για τον δράστη

Ο πατέρας του 22χρονου Αμπέντι, που μίλησε στο πρακτορείο Associated Press, επιβεβαίωσε ότι έχει συλληφθεί ο μεγαλύτερος γιος του Ισμαήλ, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο γιος του Σαλμάν είχε σχέσεις με εξτρεμιστές ή ότι ευθύνεται για την επίθεση της 22ας Μαΐου με τους 22 νεκρούς και τους 64 τραυματίες.

«Δεν είμαστε έτσι εμείς», είπε.

Φωτογραφία του δράστη, από ανώνυμη πηγή

Υποστήριξε ότι μίλησε με τον γιο του πριν από πέντε ημέρες, τον άκουσε πολύ καλά και ότι ο Σαλμάν τού είπε ότι σχεδίαζε να ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία μαζί με όλη την οικογένεια, ώστε να περάσουν εκεί το Ραμαζάνι.

Επισήμανε μάλιστα ότι είχε επισκεφθεί την οικογένεια στη Λιβύη πριν από ενάμιση μήνα.

Οι δηλώσεις του πατέρα του, πάντως, έρχονται σε αντίθεση με όσα δήλωσε ο ειδικός σε θέματα ριζοσπαστικοποίησης, Χαμίντ Ελ-Σαγέντ, που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, που είπε ότι ο Αμπέντι είχε «πραγματικά πολύ κακή σχέση με την οικογένειά του.

Ο Αμπέντι υπήρξε φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ στο Μάντσεστερ. Ο Σαγέντ, επικαλούμενος φίλο του δράστη, υποστήριξε ότι η οικογένεια «είχε προσπαθήσει να τον επαναφέρει στον ίσιο δρόμο, ωστόσο απέτυχε».

Σταδιακά, «σταμάτησε να πηγαίνει καλά στο πανεπιστήμιο, παράτησε τις σπουδές του, και οι γονείς του προσπάθησαν να τον πάρουν μαζί τους στη Λιβύη πολλές φορές. Δυσκολευόταν πολύ να προσαρμοστεί στον δυτικό τρόπο ζωής».

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Με το επίπεδο επιφυλακής στο ύψιστο σημείο σε ολόκληρη τη χώρα, στρατιώτες περιπολούν σημεία κλειδιά στο Λονδίνο, όπως το κοινοβούλιο, το παλάτι, οι ξένες πρεσβείες, αλλά και κεντρικοί δρόμοι.

Τρομοκρατική επίθεση στο ΜάντσεστερΣύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, 3.800 στρατιώτες θα βγουν στους δρόμους της χώρας, ώστε οι αστυνομικοί να απελευθερωθούν και να επικεντρωθούν στην έρευνα.

Όπως αναφέρεται, για τις βρετανικές αρχές ο κίνδυνος κάποιας εξτρεμιστικής ενέργειας εναντίον απλών πολιτών δεν έχει εκλείψει.

Τα θύματα

Στο μεταξύ, η αστυνομία του Μάντσεστερ ανακοίνωσε ότι όλα τα θύματα της επίθεσης έχουν αναγνωριστεί.

Πρόκειται για άτομα ηλικίας από 8 έως 50 ετών, ωστόσο δεν δόθηκαν ονόματα στη δημοσιότητα από τις αρχές.

Στην ανακοίνωση της αστυνομίας τονίζεται ότι η λίστα με τα ονόματα θα δοθεί όταν θα έχει ολοκληρωθεί η νεκροψία-νεκροτομή των θυμάτων, η οποία αναμένεται να πάρει τέσσερις με πέντε ημέρες...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: