23.5.17

«Ομηρος» του ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη...

Αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη«Παράλυτη» για όγδοη μέρα σήμερα η Θεσσαλονίκη από την απεργία των εργαζομένων του ΟΑΣΘ και...
αναζητείται «θαυματοποιός». Στην «αγορά» της πόλης οι ενδιαφερόμενοι έχουν πληθύνει, σε σημείο που δύσκολα πια μπορείς να διακρίνεις τους συνήθεις «αλμπάνηδες» ή τους εκπαιδευόμενους μάγους που περιμένουν μια όποια λύση για να πουν μετά ότι η γιατρειά οφειλόταν στο φάρμακό τους.

Το σίγουρο είναι ότι στον επικοινωνιακό τομέα αξιωματούχοι και πολιτευτές της Ν.Δ. έχουν στήσει κανονικό πάρτι, ενώ αντιθέτως προκαλεί τουλάχιστον απορία η εκκωφαντική σιωπή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα θέμα που λογικά θα ήταν προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσής του με την αντιπολίτευση.

Το πρώτο που αναζητείται είναι χρήματα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Το τι συμβαίνει το μάθαμε από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος είχε επικοινωνία με τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και ενημέρωσε ότι ζήτησε καταβολή οφειλομένων στον ΟΑΣΘ, με τον υπουργό να απαντά ότι το αργότερο μέχρι σήμερα θα προχωρήσει η έγκριση.

Ποια είναι αυτά τα ποσά όμως, αφού η δόση του Μαΐου έχει ήδη πληρωθεί; Μα η… προείσπραξη της αντισταθμιστικής καταβολής του Ιουνίου, ύψους τεσσάρων εκατ. ευρώ, απόφαση που την υπέγραψε ο κ. Σπίρτζης, αλλά και τα 4,6 εκατ. ευρώ που έχει κερδίσει στη Διαιτησία ο ΟΑΣΘ, για την πληρωμή των οποίων χρειάζεται και υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αφού η Εθνική Τράπεζα προφανώς αρνήθηκε να δώσει δάνειο στον Οργανισμό με μόνο εχέγγυο την απόφαση της Διαιτησίας. Αυτά όλα όμως είναι… λεπτομέρειες και μάλιστα πολύ ενοχλητικές.
Παρασκήνιο

Ο περιφερειάρχης πάντως επικοινώνησε με διοίκηση του Οργανισμού και εργαζομένους και έλαβε τις αναμενόμενες απαντήσεις που κατέληγαν στο γνωστό αδιέξοδο. Εκτός από τον περιφερειάρχη, ανάλογες κινήσεις -προς εργαζομένους και διοίκηση- έκαναν και ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Γκιουλέκας και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Β. Καρακωστάνογλου. Εφτασαν όμως παράλληλα και στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπεύθυνη για το πρωθυπουργικό γραφείο, Κατερίνα Νοτοπούλου, απάντησε ότι «το σχέδιο του υπουργείου Υποδομών για τον ΟΑΣΘ είναι ξεκάθαρο» και κυρίως ότι «η ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί βρίσκεται στη διοίκηση του ΟΑΣΘ, καθώς η κυβέρνηση δεν χρωστά χρήματα στον οργανισμό, οπότε δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη μη πληρωμή των εργαζομένων». Εδωσε δηλαδή τις απαντήσεις που θα ανέμενε όποιος στοιχειωδώς γνωρίζει την υπόθεση.
Μητσοτάκης 2014...

Μέσα σε αυτό το κλίμα, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα voria.gr, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι για την ταλαιπωρία φταίει η κυβέρνηση, ωστόσο «ο τρόπος λειτουργίας του ΟΑΣΘ χρήζει επανασχεδιασμού, δεν χωρά αμφιβολία».

Κι ως μπούσουλα βάζει τις ενέργειες που έκανε (;) το 2014 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας: «μείωση μισθών και επανασχεδιασμό των οικονομικών του Οργανισμού, αναπροσαρμογή της τιμής του εισιτηρίου και περιορισμό της συνεισφοράς του ελληνικού Δημοσίου στην κάλυψη των ελλειμμάτων του ΟΑΣΘ». Ακούγονται και σαν τις προτάσεις της διοίκησης του ΟΑΣΘ…

Από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η μοναδική δράση-αντίδραση ήταν του Μάρκου Μπόλαρη, ο οποίος πήγε χθες στα γραφεία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάμπρου Τσόγκα για να ζητήσει παρέμβαση προκειμένου να λήξει η κινητοποίηση των εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο κ. Τσόγκας επιφυλάχθηκε να απαντήσει και ανέφερε ότι θα κάνει χρήση όσων του προσκόμισε ο βουλευτής αν υπάρξει νομικό πεδίο παρέμβασης...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: