28.5.17

Τα «κόλπα» Σόιμπλε..

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Στην Αθήνα και το ΔΝΤ γύρισε την μπάλα του ελληνικού χρέους ο Β. Σόιμπλε, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόφαση για τη διευθέτηση του θέματος είναι πολιτική και...
ως εκ τούτου καμία λύση δεν μπορεί να δοθεί πριν από τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας οριοθέτησε το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup, με την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης και τη συμφωνία συμμετοχής του Ταμείου μέχρι τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, το 2018. Σε διαφορετική περίπτωση άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να μην εγκριθεί η αποδέσμευση της χρηματοδότησης τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Ν. Γκόλμπεργκ, ο Β. Σόιμπλε ήθελε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και να κλείσουν η εκκρεμότητα της αξιολόγησης και το πλαίσιο για τη βιωσιμότητα του χρέους, πάνω στα σενάρια που έχει επεξεργαστεί ο ESM.

Στις 15 Ιουνίου ο Β. Σόιμπλε περιμένει ότι θα κλείσουν η εκκρεμότητα της αξιολόγησης και η συμφωνία με το ΔΝΤ για τη συζήτηση του χρέους το 2018, εφόσον κριθεί απαραίτητο και με τις προβολές που θα έχουν διαμορφωθεί στη συμπλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.

Τότε έχει τοποθετήσει και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, θέλοντας έτσι να κλείσει τη συζήτηση για το ενδεχόμενο ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος.

Αυτό είναι το πολιτικό πλαίσιο που δίνει στην Αθήνα ο Β. Σόιμπλε και καλεί το ΔΝΤ να συμφωνήσει ότι θα συμμετάσχει για έναν χρόνο και μετά να αποχωρήσει. Η διατύπωση της βιωσιμότητας του χρέους θα κρίνει και τη συμμετοχή ή μη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και η καγκελάριος Αν. Μέρκελ αλλά και ο κυβερνητικός εταίρος της, οι Σοσιαλδημοκράτες. Νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα δεν αντέχει καμία πολιτική δύναμη να συζητήσει, ούτε όμως και το κόστος της ελάφρυνσης του χρέους, προεκλογικά.

Ως προς τις μετεκλογικές κινήσεις, οι βασικές δεσμεύσεις των κομμάτων θα αποσαφηνιστούν στα τέλη Ιουνίου, στη συζήτηση των πολιτικών τους προγραμμάτων.

Η πορεία των πραγμάτων θα διαμορφωθεί από τις νέες πολιτικές ισορροπίες μετά τις εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου, οπότε θα κριθεί εάν θα συνεχιστεί το ίδιο σχήμα του μεγάλου συνασπισμού ή θα προκύψουν δυνατότητες νέων κυβερνητικών σχημάτων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Civey για λογαριασμό της Welt, οι ψηφοφόροι είναι μοιρασμένοι στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Το 45,6% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την ελάφρυνση, ενώ το 47,2% την απορρίπτει. Υπέρ τάσσεται το 80,3% των ψηφοφόρων της Αριστεράς, το 76,6% των Πρασίνων και το 75,6% των Σοσιαλδημοκρατών. Κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάσσεται το 64% των ψηφοφόρων της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης, το 57,4% των Φιλελευθέρων και το 83% του AfD.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: