28.5.17

Ο Τραμπ θα αποσύρει τις ΗΠΑ...


... από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα...
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει πει σε έμπιστους συνεργάτες του, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας, Σκοτ Προύιτ, ότι...
σκοπεύει να εγκαταλείψει την διεθνή συμφωνία-ορόσημο για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με πηγές με άμεση γνώση του θέματος που επικαλείται η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Axios.

με ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Τραμπ έγραψε πως θα λάβει απόφαση για το αν θα στηρίξει τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα την επόμενη εβδομάδα.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμα απαντήσει σε αίτημα για σχολιασμό, μεταδίδει το Reuters.

Πηγή που βρίσκεται σε επαφή με τους ανθρώπους που εμπλέκονται με την απόφαση, δήλωσε στο Reuters πως σχεδιάζονται κάποιες συναντήσεις με διευθυντικά στελέχη ενεργειακών εταιρειών και μεγάλων επιχειρήσεων και άλλων αναφορικά με τη συμφωνία για το κλίμα πριν τις ανακοινώσει του Τραμπ, αργότερα εντός της εβδομάδας. Δεν είναι σαφές αν αυτές οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν.

«Θα πάρω την τελική μου απόφαση για την Συμφωνία του Παρισιού την επόμενη εβδομάδα!», τουίταρε ο κ. Τραμπ την τελευταία ημέρα της συνόδου των G7 στην Ιταλία, στην οποία αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις των συμμάχων για το θέμα της κλιματικής αλλαγής.
Στη σύνοδο των επτά ισχυρότερων χωρών του κόσμου ο κ. Τραμπ ήρθε απέναντι στους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας σε αρκετά ζητήματα, με τους ευρωπαίους διπλωμάτες να έχουν εκνευριστεί από το γεγονός ότι χρειάστηκε να επανεξετάσουν ζητήματα τα οποία ήλπιζαν πως είχαν διευθετηθεί προ πολλού.

Ο κ. Τραμπ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει κατά το παρελθόν «hoax» το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δέχθηκε συντονισμένες πιέσεις από άλλους ηγέτες να τηρήσει τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για τον περιορισμό των εκπομπών ρίπων.

Αν και τουίταρε πως θα λάβει απόφαση την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο η προφανής απροθυμία του να ενστερνιστεί την πρώτη νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, η οποία υπεγράφη από 195 χώρες, ενόχλησε φανερά την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Ολόκληρη η συζήτηση αναφορικά με το κλίμα ήταν πολύ δύσκολη, αν όχι πολύ δυσάρεστη», είπε σε δημοσιογράφους η καγκελάριος. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις αν οι ΗΠΑ θα τηρήσουν ή όχι τη Συμφωνία του Παρισιού. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συμφωνία. Αλλά έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπαναχωρήσουμε από τις θέσεις μας», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Εμ. Μακρόν ανέφερε ότι είπε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, πως επιβάλλεται τόσο για την φήμη όσο και για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, να υποστηρίξει την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Ο ίδιος, τόνισε τις ουσιαστικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των ΗΠΑ και των λοιπών κρατών-μελών της διάσκεψης G7

Δεν υπάρχουν σχόλια: