18.5.17

«Μάχη» των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή...

Κορυφώνεται η «μάχη» στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιογια τη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών...

Με την «μάχη» των πολιτικών αρχηγών κορυφώνεται σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πολυνομοσχεδίου για...
την επικύρωση της συμφωνίας με τους δανειστές. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ και θα ακολουθήσει η ψηφοφορία.

Το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί επί της αρχής και επί των άρθρων κατά πλειοψηφία από τις αρμόδιες διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές. Επί της αρχής «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Ναι» στα άρθρα δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Επιφύλαξη να δηλώσει την ψήφο της στην επί των άρθρων ψηφοφορία στην Ολομέλεια δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας από τη ΝΔ. Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι.

Ο Ιώαννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, είπε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τα άρθρα, αλλά θα ψηφίσει υπέρ του άρθρου 71 που αφορά στην κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών.

Ο Γιώργος Κουτσούκος, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είχε πει πριν από την ψηφοφορία, ότι η παράταξή του, «με εξαίρεση τη διόρθωση των ημαρτημένων στο ΦΠΑ στα αγροτικά, δεν θα ψηφίσει ούτε τα μέτρα ούτε τα αντίμετρα».

Η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου δήλωσε ότι και η Ένωση Κεντρώων θα στηρίξει την κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών, καθώς και το άρθρο 70 (με το οποίο προστίθενται στις υπηρεσίες που υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, αυτές που παρέχονται από τη γεωργική παραγωγή).

Με ρητή αναφορά, την οποία συμπεριέλαβε στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών θα αφορά και τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.


Αντιδρά αλλά θα ψηφίσει ο Φίλης

Με τη ψήφιση των σημερινών μέτρων φτάνουμε στα όρια έναντι των πεποιθήσεων της Αριστεράς, αλλά και των αντοχών της κοινωνίας ανέφερε ο Νίκος Φίλης κατά την αποψινή ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως αβέβαιη έκβαση το κατά πόσον τα  μέτρα που ψηφίζονται θα είναι τα τελευταία και αν θα αποδειχθούν το ακριβοπληρωμένο «εξιτήριο» για την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία.

«Οι αρνητικές συνέπειες του συμβιβασμού του 2015 δεν έχουν εξαλειφθεί, με το σημερινό νομοσχέδιο φτάνουμε στα όρια των αντοχών της κοινωνίας και του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ακόμη και εξέφρασε τον προβληματισμό του για μέτρα όπως η κατάργηση της αργίας της Κυριακής και του βέτο στις απολύσεις.
 

Σε ό, τι αφορά στα αντίμετρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι είναι αναμφίβολα θετικά ενώ υπάρχει ελπίδα ότι θα γίνει κατορθωτό να ενεργοποιηθούν στο σύνολό τους, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές στο ΔΝΤ για εμπόδια που θέτει εκμεταλλευόμενο τη δύναμη που του δίνει το άρθρο 15.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους ο κ. Φίλης επισήμανε ότι χωρίς ρύθμιση η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια κρίνεται αμφίβολη «Παρά το γεγονός ότι σήμερα δεν ψηφίζουμε κάποια ρήτρα ακύρωσης, πρέπει να είναι σαφές στην εθνική αντιπροσωπεία, ότι, χωρίς θετική εξέλιξη στο ζήτημα του χρέους που μπορεί να προκαλέσει την αποχώρηση του ΔΝΤ, ισχύει η πολιτική δέσμευση ότι τα μέτρα που τώρα θα ψηφίσουμε ΔΕΝ θα εφαρμοστούν. Τουλάχιστον, όχι από αυτή την κυβέρνηση. Αν μπορεί, ας κάνει αντίστοιχη δήλωση και η αντιπολίτευση. Ας τολμήσει να πει το ίδιο και ο κ. Μητσοτάκης.»

«Και στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί τι επιδιώκει η κυβέρνηση στο ζήτημα του χρέους. Μια καλύτερη ρύθμιση των επιτοκίων, αντικατάσταση των δανείων του ΔΝΤ απότον ΕSM και πιθανώς επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής; Πρόκειται για αναγκαία αλλά όχι ικανά μέτρα για να βγούμε από την κρίση» είπε ο Νίκος Φίλης και πρόσθεσε «Οι στόχοι για το κούρεμα του χρέους, τη ρήτρα ανάπτυξης και την περίοδο χάριτος υπάρχουν πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης; Αυτό πρέπει να απαντηθεί» είπε ο κ. Φίλης.

«Η παραμονή της κυβέρνησης της Αριστεράς στην εξουσία είναι κρίσιμη προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Η ψήφος μας είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της Αριστεράς. Δεν εγκαταλείπουμε, δεν παραιτούμαστε, συνεχίζουμε», τόνισε ακόμη...


newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: