14.5.17

Διλήμματα...

Σε σταυροδρόμι επιλογών για την τακτική του κόμματος βρίσκεται ο πρόεδρος της Ν.Δ...

Μπροστά σε ένα κρίσιμο δίλημμα βρίσκεται για μια ακόμη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού θα πρέπει να διατηρήσει την...
«επαγρύπνηση» των στελεχών του στη μάχη με την κυβέρνηση και από την άλλη να εγκαταλείψει την προοπτική άμεσης προσφυγής στις κάλπες, που έδινε την αίσθηση αγωνιστικότητας σε μια μπερδεμένη και αποπροσανατολισμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Φτάνοντας τον ενάμιση σχεδόν χρόνο από την εκλογή του ο Μητσοτάκης συνειδητοποιεί ότι η ομάδα των βουλευτών δεν τραβάει και οι λόγοι είναι δύο και βασικοί: Από τη μια όλοι όσοι θεωρούν εαυτούς ηττημένους στην εσωκομματική διαμάχη αγωνιούν για το αν θα πέσουν θύματα της ανανέωσης του κόμματος, από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλοί βουλευτές που διαφωνούν με την εκλογική στρατηγική του νέου αρχηγού.

Στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα την περασμένη Τρίτη δεν αναφέρθηκε καθόλου σε εκλογές, ενώ όταν ρωτήθηκε από τον ΣΚΑΪ τη Δευτέρα παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί ούτε να τις προκαλέσει, ούτε να τις επιβάλει, αλλά τις θεωρεί κίνηση σωτηρίας του τόπου. «Δικαιωνόμαστε από το τέταρτο μνημόνιο και τα νέα τραγικά μέτρα, ότι οι εκλογές θα έσωζαν τον τόπο, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο στην ανάδειξη της καταστροφής, πρέπει να εμπλουτίζουμε συνεχώς τη στρατηγική μας», επισημαίνουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναπροσαρμογή τακτικής

Στη διαδικασία εμπλουτισμού της στρατηγικής τα «κάστανα από τη φωτιά» ανέλαβε να βγάλει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος παίρνοντας τον λόγο στη συνεδρίαση της Κ.Ο. έκανε λόγο για αναπροσαρμογή της τακτικής της Ν.Δ. με αιχμή του δόρατος την επικοινωνία. Μάλιστα ζήτησε από τους βουλευτές να προβάλλουν με μεγαλύτερη ένταση τις θετικές προτάσεις της Ν.Δ. για την πορεία της χώρας, όπως περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα του κόμματος. Η πάντοτε ετοιμοπόλεμη Σοφία Βούλτεψη, όμως, έδειξε ότι διαφωνεί, σημειώνοντας ότι ο πρώτιστος ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να τονίζει τα λάθη και τις αδυναμίες της κυβέρνησης.

Ο στόχος τώρα της Ν.Δ. είναι να αναδεικνύει καθημερινά τα «κυβερνητικά ψέματα», όπως λένε πολλά στελέχη της, τα οποία θα βασιστούν σε συγκεκριμένη επιχειρηματολογία που ετοιμάζει η Πειραιώς με βάση τις επεξεργασίες που κάνουν οι Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης.

Πάντως στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μπορεί να υπήρξε ένα κλίμα ομοφωνίας και συμφωνίας, αλλά έστω και με εύσχημο τρόπο διατυπώθηκαν διαφωνίες σχετικά με τη γραμμή του κόμματος.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης στην παρέμβασή του τόνισε ότι η Ν.Δ. έχει χάσει περισσότερους από 900 δεξιούς ψηφοφόρους. Έμμεσα αμφισβήτησε το άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά ζητώντας από τον Μητσοτάκη να επικεντρωθεί στο δεξιό ακροατήριο. Προφανώς σε άλλη κατεύθυνση κινήθηκε η τοποθέτηση του Κώστα Τασούλα, που ζήτησε από την ηγεσία να επικεντρωθεί στην προοπτική της αυτοδυναμίας, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ναρκοθετήσει την επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. μέσω των προεδρικών εκλογών του 2020 και μόνο μια ισχυρή νωπή εντολή θα ανακόψει μια τέτοια κίνηση...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: