24.5.17

Σε κατάσταση συναγερμού οι Βρυξέλλες...

Σε κατάσταση συναγερμού οι Βρυξέλλες ενόψει της άφιξης του Τραμπ
... εν όψει της άφιξης του Τραμπ...
Στο ρυθμό της αυριανής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ εισέρχονται σταδιακά από σήμερα οι Βρυξέλλες. Μια Σύνοδος που...
σηματοδοτείται από την πρώτη εμφάνιση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στην πόλη που βρίσκονται οι έδρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Μια πόλη που βρίσκεται ήδη σε «κατάσταση πολιορκίας», δεδομένου ότι η αμερικανική αποστολή (περί τα 1000 άτομα) αναμένεται να φθάσει τις πρώτες απογευματινές ώρες και να κινηθεί προς το κέντρο, ενώ λίγο αργότερα θα πραγματοποιηθεί στις βόρειες περιοχές της πόλης συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ στην οποία αναμένεται να λάβουν μέρος περί τους 10.000 διαδηλωτές.

Εκ παραλλήλου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που φθάνει σήμερα στις Βρυξέλλες, είχε εκδηλώσει την πρόθεση να εκφωνήσει ομιλία προς τους Τούρκους του Βελγίου, ενώ οι βελγικές αστυνομικές αρχές, που φυσικά βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, δεν αποκλείουν την πιθανότητα να υπάρξουν και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της παρουσίας Ερντογάν στις Βρυξέλλες. Οι συγκεντρώσεις ήδη έχουν απαγορευτεί από τις δημοτικές αρχές των Βρυξελλών όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το κέντρο των Βρυξελλών αναμένεται να κλείσει περί τις 16:00 τοπική ώρα, δηλαδή την ώρα που το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ θα φθάσει απευθείας από το αεροδρόμιο στο παλάτι όπου θα το υποδεχθεί το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου. Στη συνέχεια ο Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί, για 45 λεπτά, σύμφωνα με το πρόγραμμα, με τον πρωθυπουργό της χώρας Σαρλ Μισέλ.

Το βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα κοιμηθεί στην αμερικανική πρεσβεία ενώ, ως είθισται, θα έχει και δραστηριότητες που για λόγους ασφαλείας δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων. Αίσθηση έχει προκαλέσει στον βελγικό Τύπο το ότι οι αμερικανικές αρχές ασφαλείας ζήτησαν και έλαβαν μεταξύ άλλων από τις βελγικές αρχές τα ονόματα όλων των κατοίκων των κτηρίων μπροστά από τα οποία έχει προγραμματιστεί να διέλθουν τα αυτοκίνητα της αμερικανικής αποστολής.

Όσον αφορά την πρώτη κυρία των ΗΠΑ πάντως έχει γίνει γνωστό πως θα επισκεφθεί μεταξύ άλλων το Μουσείο Μαγκριτ, αλλά και το παλάτι του Λάκεν έξω από τις Βρυξέλλες.

Αύριο το πρωί ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα επισκεφθεί την έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες όπου σε πρώτη φάση θα συναντηθεί με τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ενώ στη συνέχεια θα προστεθούν ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Αντόνιο Ταγιάνι και η αρμόδια για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι. Συνέντευξη Τυπου δεν θα πραγματοποιηθεί, ενώ μετά τον Ντόναλντ Τραμπ οι ιθύνοντες της ΕΕ θα υποδεχθούν διαδοχικά τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Εμμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα γευματίσει το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, σε χώρο που δεν έχει ανακοινωθεί. Το βέβαιο ωστόσο είναι πως το μενού θα περιλαμβάνει μοσχαρίσιο κρέας με κέτσαπ, που όπως είναι γνωστό είναι το αγαπημένο πιάτο του Αμερικανού πρόεδρου.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένεται να ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Βελγίου, όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. Στο περιθώριο της συνόδου ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συναντήσεις με την Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγκελα Μερκελ και τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις, η αυριανή άτυπη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, αν και δεν αναμένεται να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις, έχει ιδιαίτερη σημασία στο βαθμό που ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής του ως προς το πώς αντιλαμβάνεται τις σχέσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

Η σύνοδος θα έχει μικρή χρονική διάρκεια και θα ακολουθήσει η τελετή παράδοσης από το Βέλγιο των νέων κτιρίων της έδρας του ΝΑΤΟ (που προς το παρόν δεν είναι σε κατάσταση λειτουργίας), αλλά και η αποκάλυψη στον περιβάλλοντα χώρο δυο μνημείων, ενός από το τείχος του Βερολίνου και ενός από τους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης. Θα ακολουθήσει το δείπνο εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ. Η αμερικανική αποστολή, έπειτα από 30 ώρες παρουσίας, θα αναχωρήσει με προορισμό τη Σικελία αμέσως μετά το δείπνο, οι δε Βρυξέλλες, κυρίως οι κάτοικοι και ο εναέριος χώρος της, ευελπιστούν ότι θα ξαναβρούν τους κανονικούς τους ρυθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: