29.5.17

Τρέχουν για τα προαπαιτούμενα που «καίνε»...

Εργασιακά , ειδικά μισθολόγια, περικοπές επιδομάτων, αποκρατικοποιήσεις ακόμη και ανεξάρτητες αρχές αφορούν τα...
25 ανοιχτά προαπαιτούμενα που θα πρέπει να κλείσουν το αργότερο μέχρι και το EWG της 6ης Ιουνίου ώστε να ολοκληρωθεί επιτέλους η δεύτερη αξιολόγηση

Από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας το οικονομικό επιτελείο συντονίζει όλα τα συναρμόδια υπουργεία ώστε όλα να είναι έτοιμα μέχρι και το Euro Working Group που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη στις 6 Ιουνίου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, όπου η Ελλάδα περιμένει και τη δόση της δεύτερης αξιολόγησηw αλλά και κάποια λύση για το χρέος.

Το θέμα των προαπαιτούμενων υποβαθμίζεται ακόμη και από τους δανειστές οι οποίοι θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη συμπλήρωση της έκθεσης συμμόρφωσης που θα πρέπει να υποβάλλει ολοκληρωμένη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο επόμενο Eurogroup. Ωστόσο αν λείπουν κάποια από τα 140 τότε εκτός από την λύση η Ελλάδα θα πρέπει να ανησυχεί και για υποχρεώσεις χρέους ύψους 7,4 δισ. ευρώ που έρχονται τον Ιούλιο.

Τα πιο σοβαρά από τα ανοιχτά προαπαιτούμενα αφορούν:

1. Στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων της μετενέργειας και της αρχής της ευνοϊκής ρύθμισης. Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν ζήτησε να απαλειφθεί η ημερομηνία που έχει μπει στο νομοσχέδιο (δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2018) για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων καθώς, όπως είπε το Ταμείο δεν είχε συμφωνήσει σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

2. Στο μέτρο της περικοπής των συντάξεων το 2019, ζήτησε επίσης να επισυναφθεί νομική γνώμη για την συνταγματικότητα των νέων περικοπών που έχουν συμφωνηθεί για τις συντάξεις από το 2019 τη στιγμή που το ελεγκτικό συνέδριο έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά.

3. Στα κοινωνικά επιδόματα που κόβονται από το 2018 οι δανειστές ζητούν ένα αναλυτικό πλάνο που να αναφέρει όχι μόνο ποσό περικοπής αλλά και τους φορείς που αποδίδουν σήμερα τα επιδόματα αυτά τους δικαιούχους αλλά και το καθεστώς μετάβασης από τα σκόρπια σήμερα επιδόματα στις αρχές που θα τα αντικαταστήσουν από το ΚΕΑ .

4. Στα ειδικά μισθολόγια, οι δανειστές ζητούν μακροπρόθεσμη προοπτική της εξέλιξης του μισθολογικού κονδυλίου συμπεριλαμβάνοντας και τις προβλέψεις για προσλήψεις από τις παραγωγικές σχολές του στρατού και της αστυνομίας που να αποδεικνύει ότι το σχετικό μισθολογικό κονδύλι θα παραμείνει σταθερό σε απόλυτους αριθμούς με μικρή ποσοστιαία μείωση λόγω της αύξησης του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

5. Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και ειδικότερα της κανονικής λειτουργίας του Υπεραταμείου αποκρατικοποιήσεων και επενδύσεων τα νομικά κενά συμπληρώθηκαν με το νομοσχέδιο σκούπα του ΥΠΟΙΚ που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά την περασμένη Παρασκευή αλλά δεν έχει ακόμη ψηφιστεί.

Σε διάταξη του πολυνομοσχεδίου εξομοιώνεται η δικαστική ασυλία που έχει παρασχεθεί στα μέλη του ΔΣ του Ταμείου και στα μέλη του εποπτικού συμβουλίου του Ταμείου...

Το δεύτερο κενό που κάλυψε το νομοσχέδιο ήταν η φορολογική αντιμετώπιση της ΕΤΑΔ ΑΕ και η μεταβίβαση και πώληση ακινήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιο της.

6. Στα προαπαιτούμενα που μένουν ανοιχτά είναι και κάποια ήσσονος θέματα που άπτονται της διοικητικής διαχείρισης της ΑΑΔΕ κάποια από τα οποία εντάχθηκαν στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο του υπουργείο οικονομικών.

7. Ακόμη, θα πρέπει να υπάρχει κάποια σαφής ένδειξη και για την αναμόρφωση που αφορά το νόμο 3052/2002 για τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών. Αν και το θέμα ακούγεται ασήμαντο το επεσήμανε στο τελευταίο Eurogroup o Πρόεδρος της ΕΚΤ κ Μάριο Ντράγκι ζητώντας μάλιστα να καταβληθούν και τα δικαστικά έξοδα στον τέως γενικό γραμματέα της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου ο οποίος απαλλάχθηκε πρόσφατα για δεύτερη φορά από το Συμβούλιο Εφετών για την κατηγορία της διόγκωσης του ελλείμματος του 2009...

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: