23.5.17

Η πρόταση που απέρριψε το ΔΝΤ, για το χρέος...

Σε σκληρό πόκερ εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Eurοgroup με το χάσμα μεταξύ του Βερολίνου και του ΔΝΤ να...
μένει αγεφύρωτο σε ότι αφορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Οι εναλλακτικές προτάσεις που τέθηκαν επι μέρους κατά το χθεσινό Eurogroup φαίνεται ότι ήταν πολλές όμως δεν έφεραν την επιθυμητή σύγκλιση των βασικών παικτών, οδηγώντας σε αδιέξοδο.

Μεταξύ των προτάσεων που έπεσαν στο τραπέζι ήταν και εκείνη των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων έως και 15 έτη, την οποία ωστόσο απέρριψε το ΔΝΤ.

Τα παραπάνω αναφέρουν ανώνυμες πηγές, οι οποίες είχαν γνώση των χθεσινών διαβουλεύσεων, σημειώνοντας ότι η αδιαλλαξία του Ταμείου ήταν η κύρια υπεύθυνη για την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα.

«Το ΔΝΤ έκρινε πως οι προτάσεις των Ευρωπαίων δεν είναι αρκετές ώστε να συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος βοήθειας» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Η ένταξη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα συνιστά προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, καθώς αρκετά κράτη θεωρούν την εμπλοκή του Ταμείου ως εγγύηση αξιοπιστίας.

Ωστόσο, η συμμετοχή του ΔΝΤ προϋποθέτει, από την πλευρά της, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Τα μέτρα «ανακούφισης» του χρέους θεωρούνται απαραίτητα και για την ΕΚΤ, η οποία εξετάζει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξέλιξη η οποία θα διευκολύνει την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές...

Δεν υπάρχουν σχόλια: