18.5.17

Παραιτήθηκε η αρχηγός των Πρασίνων στην Αυστρία...

Αποτέλεσμα εικόνας για Εύα Γκλαβίσνιγκ,
Για προσωπικούς λόγους παραιτήθηκε σήμερα η αρχηγός των Πρασίνων της αντιπολίτευσης, Εύα Γκλαβίσνιγκ, η οποία από το 2008 ήταν...
η διάδοχος στην ηγεσία του κόμματος, του σημερινού Αυστριακού ομοσπονδιακού προέδρου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Η παραίτηση έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων τις τελευταίες ημέρες στην Αυστρία, που θα κορυφωθούν με τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 15 Οκτωβρίου.

Παρά τη νίκη του κόμματός της στον προεδρικές εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου, η 48χρονη πολιτικός δεχόταν εδώ και καιρό εσωκομματικές πιέσεις, εξαιτίας έντονων αντιπαραθέσεων της ηγεσίας με τη νεολαία του, που τελικά αποβλήθηκε από τις τάξεις του.

Ανακοινώνοντας το μεσημέρι την απόφασή της τη συνέδεσε με καθαρά προσωπικούς λόγους για να προστατεύσει την υγεία της και να αφοσιωθεί στην οικογένεια της, ενώ απέρριψε κάποια άμεση πολιτική αιτία.

Η απερχόμενη αρχηγός παρέπεμψε στο ποσοστό 12,5% που είχε αποσπάσει το κόμμα της στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το 2013 και στις αυξήσεις των ποσοστών του σε όλες τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές τα προηγούμενα χρόνια, όπως επίσης και στην επικράτηση στις προεδρικές εκλογές του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν με ποσοστό 53,8% έναντι του 46,2% του αντιπάλου του, του υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος -- ο πρώτος οικολόγος στο ύπατο αξίωμα μίας ευρωπαικής χώρας -- ευχαρίστησε την Εύα Γκλαβίσνιγκ για τη μακρόχρονη πολιτική δραστηριότητά της, για τους αγώνες της για το περιβάλλον, την προστασία του κλίματος, για την ισότητα των γυναικών, την καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών και των νέων, όπως επίσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επίσης από όλα τα αξιώματά του παραιτήθηκε την περασμένη Τετάρτη ο αρχηγός του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας, Επιστημών και Ερευνας, Ράινχολντ Μίτερλενερ.

Ακολούθησε την Κυριακή η ομόφωνη εκλογή σε διάδοχό του στην αρχηγία του Λαϊκού Κόμματος, του νυν υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, στον οποίο δόθηκαν από την διοικούσα επιτροπή του κόμματος πρωτοφανείς υπερεξουσίες και ο οποίος, απορρίπτοντας τις προτάσεις του ομοσπονδιακού καγκελάριου και αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν για συνέχιση του κυβερνητικού συνασπισμού τους, επέβαλε τελικά και την απαίτησή του για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν στις 15 Οκτωβρίου και σε αυτές, το Λαϊκό Κόμμα, βασιζόμενο στην υψηλή δημοτικότητα του νέου αρχηγού του Σεμπάστιαν Κουρτς, έχει μεγάλη πιθανότητα να τις κερδίσει και να προχωρήσει σε κυβερνητικό συνασπισμό με το Κόμμα των Ελευθέρων, όπως συνέβαινε στο διάστημα 2000-2006 με την τότε αμφιλεγόμενη συγκυβέρνηση τους με καγκελάριο τον τότε αρχηγό του Λαικού Κόμματος Βόλφγκανγκ Σιούσελ και εταίρο του τον τότε αρχηγό των Ελευθέρων, τον Γεργκ Χάιντερ.

Την παραίτηση του Ράινχολντ Μιτερλένερ φέρεται να επιδίωκαν εδώ και μήνες και να μεθόδευσαν οι «σκληροπυρηνικοί» του Λαικού Κόμματος, οι οποίοι προωθούσαν τον ιδιαίτερα δημοφιλή -- αλλά συγχρόνως επικρινόμενο από τους αντιπάλους του για "άκρατο λαϊκισμό" με τις θέσεις του να συναγωνίζονται σε σκληρότητα εκείνες της ακροδεξιάς -- 30χρονο υπουργό Εξωτερικών, ευελπιστώντας, τόσο αυτοί όσο και ο ίδιος, σε νίκη του σε πρόωρες εκλογές και στη συνέχεια σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, αντί των Σοσιαλδημοκρατών.


Η έντονη απαίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς για πρόωρες εκλογές, που τελικά ευοδώθηκε, συνδέεται προφανώς με τον κίνδυνο που ο ίδιος ήθελε οπωσδήποτε να αποφύγει, να υπάρξει δηλαδή μία φθορά του σε έναν μακρύ προεκλογικό αγώνα έως την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής των αυστριακών βουλευτικών εκλογών, το φθινόπωρο του 2018.

Ο ίδιος θα ήταν αναγκασμένος να παραμείνει σε αυτό το χρονικό διάστημα μόνον "δεύτερος" στην κυβέρνηση συνασπισμού ως αντικαγκελάριος στη θέση του Ράινχολντ Μιτερλένερ, υπό την ηγεσία του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, ο οποίος θα είναι προφανώς και ο κύριος αντίπαλός του στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: