17.5.17

Μια κυβέρνηση που κλείνει το μάτι στη Δεξιά...

Εμανουέλ ΜακρόνΈπειτα από μακρά κυοφορία και προσπάθεια να ισορροπήσουν στο τεντωμένο σχοινί μιας προσωρινής κυβέρνησης που...
θα πρέπει να βάλει τις βάσεις για τη μετεκλογική συνεργασία, ανακοινώθηκε η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού του Εντουάρ Φιλίπ.

Δεξιόστροφος ο προσανατολισμός της νέας κυβέρνησης, καθώς μετά την επιλογή Φιλίπ, και η επιλογή του υπουργού Οικονομικών από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μπορεί να είναι δείγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί.

Πάντως, η νέα κυβέρνηση, με θητεία έως τις βουλευτικές εκλογές, αποτελείται από 18 υπουργούς και τέσσερις υφυπουργούς, κάποιους παλιούς και γνωστούς και κάποια νέα πρόσωπα, που προέρχονται από την κοινωνία.

Επίσης, γυναίκες και άνδρες είναι μοιρασμένοι εξίσου.

Νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας είναι ο Μπρουνό Λεμέρ, προβεβλημένο μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και πρώην υπουργός Αγροτικής Πολιτικής υπό τον Νικολά Σαρκοζί.

Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν 
Φυσικά, στην ανάγκη να ισορροπήσει τις εντυπώσεις, ο Μακρόν επέλεξε ως υπουργό Εσωτερικών τον Σοσιαλιστή Ζεράρ Κολόμπ και δήμαρχο της Λιόν, ο οποίος ήταν το πρώτο στέλεχος του κόμματος που στήριξε την υποψηφιότητα Μακρόν.

Το υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει η κεντρώα Σιλβί Γκουλάρ, με μεγάλη εμπειρία σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στο υπουργείο Εξωτερικών πηγαίνει ο τέως υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα στην κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ.

Φρανσουά Μπαϊρού 
Ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού, επικεφαλής του κόμματος MoDem, αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Επίσης, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι υπουργείο θα αναλάμβανε ο οικολόγος ακτιβιστής Νικολά Ιλό, που παίρνει το χαρτοφυλάκιο της Οικολογικής Μετάβασης και Αλληλεγγύης.

Νικολά Ιλό 
Υπουργός στον πρόεδρο της Γαλλίας ορίστηκε ο Αλεξίς Κολέρ, που ανακοίνωσε και τη νέα κυβέρνηση.
Τα άλλα υπουργεία

Στα υπόλοιπα υπουργεία ορίστηκαν οι Ρισάρ Φεράντ (Σοσιαλιστής - Συνοχής των περιφερειών), Ανιές Μπουζίν (Υγείας και Πρόνοιας), Φρανσουάζ Νισέν (Πολιτισμού), Μιριέλ Πενικό (Εργασίας), Ζαν Μισέλ Μπλανκέ (Παιδείας), Ζακ Μεζάρ (Αγροτικής Πολιτικής και Διατροφής), Ζεράρ Νταρμανίν (Προϋπολογισμού), Φρεντερίκ Βιντάλ (Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας), Ανίκ Ζιραρντέν (Υπερπόντιων Εδαφών), Λορά Φλεσέλ (Αθλητισμού), Ελιζαμπέτ Μπορν (Μεταφορών), Μαριέλ ντε Σαρνέζ (Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), Κριστόφ Καστανέ (υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινοβουλίου και εκπρόσωπος Τύπου), Μουνίρ Μαχζουμπί (υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής), Μαρλέν Σκιαπά (υφυπουργός Ισότητας των δύο Φύλων), Σοφί Κλουζέλ (υφυπουργός Αρμόδια για θέματα ΑμεΑ).

Η νέα κυβέρνηση, όπως είχε ανακοινωθεί από την Τρίτη το απόγευμα θα ορκιστεί το πρωί της Πέμπτης...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: