17.5.17

«Πυρ» κατά Τσακαλώτου για το αφορολόγητο...

«Παραιτήσου αν φοράς παντελόνια»... Στην αντεπίθεση ο υπουργός...

Βίντεο...

Η παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, κατά την δεύτερη ημέρα συζήτησης του νέου μνημονίου στις...
αρμόδιες επιτροπές, πυροδότησε πολιτική σύγκρουση, με την αντιπολίτευση να τον καλεί να απαντήσει εάν θα παραιτηθεί μετά και την νέα μείωση του αφορολόγητου.

Η αρχή έγινε όταν ο κ. Σταϊκούρας έλαβε τον λόγο, αμέσως μετά την τοποθέτηση του κ. Χρήστου Καραγιαννίδη (ΣΥΡΙΖΑ), που επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τα «μπακάλικα οικονομικά».

«Αν και δηλώσατε ότι δεν κατέχετε τα οικονομικά μιλήσατε για αυτά με βεβαιότητα. Σέβομαι την άποψή σας και δεν θα μιλήσω για άγνοια όπως έκανε με αλαζονεία ο υπουργός χθες για εμάς. Άλλωστε, εκπρόσωποι 47 φορέων εξήγησαν νωρίτερα την ισοπέδωση που προκαλεί η πολιτική σας και επιδεινώνει το νέο μνημόνιο», επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.

Τσακαλώτος: Σας προκαλώ να μου πείτε ένα ψέμα

Στη συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε τον λόγο: «Είπατε πολλές φορές την λέξη ψέματα. Εγώ σας προκαλώ να μου πείτε ένα. Πάρτε τα πρακτικά και βρείτε πού λέω εγώ ότι τα μεγάλα πλεονάσματα είναι καλό πράγμα. Αν το βρείτε θα είμαι ψεύτης. Αν δεν το βρείτε θα πείτε ότι εσείς είστε ψεύτης».

Επιπροσθέτως, έκανε και ένα σχόλιο επί προσωπικού για την κριτική που δέχθηκε από τον κ. Μάκη Βορίδη: «Δεν περίμενα από εσάς κ. Βορίδη να μιλήσετε για παντελονάτους και να πέσετε στο επίπεδο του κ. Λοβέρδου».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βορίδης κατά την χθεσινή συνεδρίαση υποστήριξε ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν φορά παντελόνια καθώς δεν τήρησε την δέσμευσή του να παραιτηθεί στην περίπτωση που μειωθεί το αφορολόγητο.

Λοβέρδος: Ισχύει ότι δεν φοράτε παντελόνια, δεν παραιτηθήκατε

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος σχολίασε: «Σας ευχαριστώ πολύ που ασχολείστε μαζί μου γιατί έχω τα γενέθλιά μου και θα σας κεράσω γλυκάκι. Όμως, ισχύει ότι δεν φοράτε παντελόνια. Δεν τηρήσατε την δέσμευσή σας και δεν παραιτηθήκατε αν και φέρνετε δύο απανωτές μειώσεις αφορολόγητου».

Βορίδης προς Τσακαλώτο: Είπατε ότι σε περίπτωση που το αφορολόγητο πέσει κάτω από ένα ύψος θα παραιτηθείτε

Στη συνέχεια ο κ. Βορίδης διευκρίνισε: «Την δέσμευση περί παραιτήσεων δες σας την επέβαλε κανείς. Εσείς το θέσατε. Εσείς είπατε ότι δεσμεύεστε ότι σε περίπτωση που το αφορολόγητο πέσει κάτω από ένα ύψος θα παραιτηθείτε. Ήταν το δικό σας διαπραγματευτικό σας στοίχημα τον Μάιο. Όταν σας τίθεται ένα πολιτικό ερώτημα που λέει “εφόσον το θέσατε το στοίχημα τι μετεβλήθη;” η απάντηση δεν είναι ότι σας φταίει το δικό μου επίπεδο για την δική σας ασυνέπεια. Φαντάζομαι την σύγκριση με τον κ. Λοβέρδο δεν την κάνατε για να με εξυψώσετε. Το αφορολόγητο πέφτει κάτω από όριο που εσείς θέσατε. Άρα αποτύχατε και ρωτάμε γιατί είστε ασυνεπής και δεν παραιτήστε».


Ο κ. Τσακαλώτος έκλεισε τον κύκλο της αντιπαράθεσης με τρία σχόλια – όπως είπε «για τους παντελονάτους, τα Μαντάμ Τσακαλώτο που έλεγε ο Κασιδιάρης και για το αφορολόγητο».

«Εμείς οραματιζόμαστε μια κοινωνία που και στην γλώσσα και στην πράξη το αρσενικό δεν θα είναι απαραίτητα καλό και το θηλυκό δεν θα είναι απαραίτητα κακό. Στο Μεσοπρόθεσμο που υπογράψατε το 2011 και αφορούσε την περίοδο 2012 – 2015 δεσμευτήκατε για πλεονάσματα άνω του 6% από το 2014 και μετά. Μη μας εγκαλείτε λοιπόν εμάς», είπε αρχικά.

Όσον αφορά την «κωλοτούμπα» για το αφορολόγητο είπε «τον Μάιο του 2016 αντιμετωπίζαμε τους Θεσμούς που ήθελαν μέτρα κοφτά μέσα σε αυτά και το αφορολόγητο. Δώσαμε μάχη να μην μειωθεί και το καταφέραμε. Το ΔΝΤ ήθελε τελικά να το επιβάλει και εμείς παλέψαμε για αντίμετρα».

Η αναφορά του κ. Τσακαλώτου προκάλεσε τα ειρωνικά σχόλια της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να αντιδράσει: «Μη γελάτε, να έχετε τάκτ. Το 2017 θέλανε μέτρα για το αφορολόγητο και φέραμε αντίμετρα».

Ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το πολυνομοσχέδιο

Ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπονται στη συμφωνία με τους δανειστές, από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στο σύνολο και στα άρθρα του από την κυβερνητική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ Νέα Δημοκρατία, Ένωση Κεντρώων, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι επιφυλάχθηκαν για την τελική τους απόφαση στην ονομαστική ψηφοφορία, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το ΚΚΕ καταψήφισε τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων το νομοσχέδιο πλην του άρθρου 71, ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε καταρχάς θετική για τα άρθρα 70 και 71 για τους αγρότες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, έγινε δεκτή η εισήγηση του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, να μην πάρουν μέρος στην συζήτηση στην Ολομέλεια οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Οι ίδιοι, όμως, μπορούν, σύμφωνα με τον κανονισμό να λάβουν μέρος στην τελική ψηφοφορία που αναμένεται να γίνει την Πέμπτη τα μεσάνυχτα...


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: