31.5.17

Κατάντια!...

Ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος διαβεβαίωνε για την άμεση εκταμίευση του δανείου (από ΕΦΚΑ) που δεν έγινε ποτέ...

Ο ΕΔΟΕΑΠ αναγκάστηκε να προσφύγει για δανεισμό στις δημοσιογραφικές ενώσεις (δύο από αυτές απάντησαν θετικά), αλλά ο χρόνος πάντα τον κυνηγά...

Και μείναν για πρώτη φορά στην ιστορία οι συνταξιούχοι χωρίς επικουρική σύνταξη και οι ασθενείς χωρίς χρήματα για φάρμακα...

Η ανακοίνωση, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο και τη Γενική Γραμματέα του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ είναι αποκαλυπτική. Την παραθέτουμε χωρίς κανένα άλλο σχόλιο κι ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. 

Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε από 15/9/2016,  η κυβέρνηση κατήργησε τον...
βασικό πόρο χρηματοδότησης του ΕΔΟΕΑΠ, το Αγγελιόσημο, αφήνοντας έναν Οργανισμό υποχρεωτικής Ασφάλισης ,με περίπου 18.000 ασφαλισμένους, ουσιαστικά χωρίς έσοδα.

Όλον αυτόν τον καιρό καταφέραμε να κρατήσουμε το Ταμείο μας ζωντανό με ρευστοποίηση τίτλων, με είσπραξη παλαιότερων οφειλών και χρηστή διαχείριση, με την ελπίδα να ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και να βρεθεί Πόρος χρηματοδότησης του ΕΔΟΕΑΠ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων, των εκπροσώπων της εργοδοσίας και της κυβέρνησης συνεχίζονται άκαρπες. Όμως, οι υποχρεώσεις του Οργανισμού δεν περιμένουν. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας αποφασίσαμε να κάνουμε χρήση της δυνατότητας που προβλέφθηκε με νομοθετική ρύθμιση για χορήγηση δανείου 10 εκ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Εργασίας κου Πετρόπουλου ότι η εκταμίευση θα ήταν άμεση, προέκυψε ζήτημα προέγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και απαίτηση εγγυήσεων. Η διαδικασία αυτή δηλαδή φαίνεται πως καθυστερεί, ενώ οι ταμιακές ανάγκες του Οργανισμού είναι άμεσες.

Βλέποντας τις εξελίξεις ζητήσαμε τη βοήθεια των τεσσάρων ιδρυτικών Ενώσεων, ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΘ, με χορήγηση δανείου προς τον Οργανισμό ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν για δύο μήνες οι συντάξεις, οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες και οι μισθοί του προσωπικού, προσφέροντας ανάλογες εγγυήσεις. (επισυν. 1)

Από τις 4 Ενώσεις απάντησαν κατ΄ αρχάς θετικά οι δύο, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, αρνητικά η ΕΠΗΕΘ ( λόγω οικονομικής αδυναμίας ) και από την ΕΠΗΕΑ δεν έχει φθάσει ακόμη στον Οργανισμό απαντητική επιστολή παρά την επισήμανση μας  πως το ζήτημα είναι υπερεπείγον. (επισυν. 2, 3, 4).

Ευελπιστούμε πως οι διαδικασίες που απαιτούνται για τη σύναψη δανειακών συμβάσεων με τις Ενώσεις θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να είναι δυνατή η καταβολή συντάξεων, μισθοδοσίας και ιατροφαρμακευτικών δαπανών.

Ταυτόχρονα, ζητούμε τη συμμετοχή όλων σε κινητοποιήσεις για να σταματήσει η ομηρεία του ΕΔΟΕΑΠ από την κυβέρνηση και να οριστεί επιτέλους πόρος για την διασφάλιση της λειτουργίας του. Ο χρόνος τελείωσε. Αν δεν βρεθεί λύση άμεσα, ο ΕΔΟΕΑΠ δεν μπορεί να συνεχίσει.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. 
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ                         

H ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Δ.Σ.
ΑΝΤΖΥ ΣΤΑΘΑΤΟΥ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: