20.5.17

Ο Ασάνζ μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης...

«Σημαντική νίκη» χαρακτήρισε τον τερματισμό των σουηδικών ερευνών σε βάρος του για βιασμό ο Τζούλιαν Ασάνζ. «Σε περίπτωση που φύγει από την...
πρεσβεία, οι ΗΠΑ θα ζητήσουν την έκδοσή του», εκτιμά ο ποινικολόγος Ν. Γαζέας.

Ανοιχτό αφήνει ο ιδρυτής της Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το καταφύγιό του στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου κατέφυγε το 2012 για να αποφύγει μια έκδοση στην Σουηδία, αλλά ίσως και στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει ακόμα και τη ποινή του θανάτου για την δημοσίευση χιλιάδων απορρήτων αμερικανικών εγγράφων. Χθες πάντως οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα τον συλλάβουν αμέσως σε περίπτωση που φύγει από την πρεσβεία.

Σε συνέντευξή του στην DW ο ελληνικής καταγωγής ποινικολόγος Νικόλαος Γαζέας εξήγησε με ποια αιτιολογία οι βρετανικές αρχές προτίθενται να συλλάβουν τον ιδρυτή της Wikileaks: «Η βρετανική δικαιοσύνη έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης, βασιζόμενη στην κατηγορία ότι ο κ. Ασάνζ δεν παρουσιάστηκε στις 29 Ιουνίου του 2012 στην αστυνομία, όπως είχε ορίσει δικαστήριο του Λονδίνου. Σε αντίθεση με την Γερμανία, αυτό συνιστά στη Βρετανία αξιόποινη πράξη. Και βάσει αυτής της πράξης η αστυνομία θα συλλάβει τον Ασάνζ μόλις εγκαταλείψει την πρεσβεία. Κατά την γνώμη μου το ένταλμα σύλληψης κατά του ιδρυτή της Wikileaks παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, μιας και το βρετανικό ποινικό δίκαιο προβλέπει για τέτοιες πράξεις χρηματικό πρόστιμο ή κράτηση το πολύ 12 μηνών. Επιπλέον ο Ασάνζ δεν έχει διαπράξει αξιόποινες πράξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και ζει τα τελευταία χρόνια υπό πολύ δύσκολες συνθήκες».

«Αρκεί ένα απλό τηλεφώνημα του αμερικανικού υπ. Δικαιοσύνης»

H Wikileaks είχε προκαλέσει σάλο το 2010 με τις αποκαλύψεις απορρήτων αμερικανικών εγγράφων H Wikileaks είχε προκαλέσει σάλο το 2010 με τις αποκαλύψεις απορρήτων αμερικανικών εγγράφων (picture-alliance/dpa/O. Berg)

Από την πλευρά των ΗΠΑ δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, επίσημα αίτημα έκδοσης προς τις βρετανικές αρχές. Είναι ωστόσο ενδεικτικό ότι μόλις τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής της CIA Μάικ Πομπέο είχε αποκαλέσει την πλατφόρμα Wikileaks «μη κυβερνητική εχθρική μυστική υπηρεσία». Ο ποινικολόγος Νικόλαος Γαζέας αναφέρθηκε στα νομικά μέσα που έχει στη διάθεσή της η αμερικανική δικαιοσύνη για να προβεί κατά του Ασάνζ:

«Δεν γνωρίζουμε αν οι ΗΠΑ προετοιμάζουν αγωγή κατά του Ασάνζ. Δεν θα αποτελούσε ωστόσο έκπληξη από τη στιγμή που ο αμερικανικός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει ορίσει ως προτεραιότητα την σύλληψη του ιδρυτή της Wikileaks. Από το 2006 υπάρχει διμερής συμφωνία εκατέρωθεν εκδόσεων μεταξύ Λονδίνου και Ουάσιγκτον. Πρώτα όμως θα πρέπει να υπάρξει κατηγορητήριο στις ΗΠΑ εις βάρος του Ασάνζ. Υπάρχει όμως και μια διμερής συμφωνία για την αποκαλούμενη "προσωρινή κράτηση", μέχρι να αποσταλεί και τυπικά αίτημα έκδοσης. Είμαι πεπεισμένος, ότι αν ο Ασάνζ εγκαταλείψει την πρεσβεία, οι ΗΠΑ θα ζητήσουν την προσωρινή κράτησή του. Για αυτήν δεν απαιτείται καν επίσημο έγγραφο. Αρκεί ένα απλό τηλεφώνημα από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βρετανίας»...

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: