15.5.17

Το EWG προετοιμάζει το έδαφος για τις μεγάλες αποφάσεις...

Συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το EuroWorking Group (EWG), με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από τον...

αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Έργο της ευρωοομάδας των τεχνοκρατών είναι να αναλάβει να προετοιμάσει το Eurogroup της 22ας Μαΐου, στο οποίο θα επικυρωθεί η τεχνική συμφωνία με τους δανειστές, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει δέσμευση από τους Ευρωπαίους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Πρόκειται για το πακέτο με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων, χαμηλότερα επιτόκια, πρόωρη εξόφληση του χρέους που έχει η Ελλάδα απέναντι στο ΔΝΤ με τα κεφάλαια που έχουν περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και επιστροφή των κερδών που έχουν αποκομίσει οι τράπεζες του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs).

Θυμίζουμε ότι πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup θα ψηφιστούν τα μέτρα από το ελληνικό Κοινοβούλιο στις 18 Μαΐου, τα οποία θα αποτελέσουν το «εισιτήριο» των αποφάσεων για το ελληνικό ζήτημα.
Ταύτιση απόψεων Τσίπρα - Λαγκάρντ

Θυμίζουμε ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Πεκίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός και η επικεφαλής του ΔΝΤ κατέληξαν σε «κοινή γραμμή» για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος καθώς συμφώνησαν ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να προσδιοριστούν άμεσα, θεωρώντας πως μια τέτοια συμφωνία θα συμβάλει στην αναγκαία βελτίωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε την πρόθεση του Ταμείου για την περίπτωση που το Βερολίνο δεν αποδεχτεί τα αυτονόητα, ότι δηλαδή η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία. Αποσαφήνισε, λοιπόν, ότι αν δεν καθοριστεί ένα «σαφές μονοπάτι» για την ελληνική οικονομία μετά το 2018 και αν δεν τεθούν «εφικτοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το πέρας του προγράμματος, τότε το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και θα αποχωρήσει. Η τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ ισοδυναμεί μάλιστα με ένα μίνι τελεσίγραφο προς Βερολίνο και Βρυξέλλες, ώστε η παρούσα ελληνική «περιπέτεια» να λήξει το συντομότερο δυνατόν.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως εάν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, τότε το πακέτο των μέτρων και των αντιμέτρων για το 2019 και το 2020, που θα ψηφιστεί την Πέμπτη, δεν θα εφαρμοστεί...


Δεν υπάρχουν σχόλια: