4.6.17

Βούτσης: Στις 15, ή στις 22 Ιουνίου, θα υπάρξει έντιμη και ρεαλιστική συμφωνία...


-Σκληρή επίθεση στον Σόιμπλε.
-Για το επεισόδιο με τον Κασιδιάρη
-«Στήριξα τον Φίλη»...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο «Ακραίως» του ΣΚΑΪ και τον Τάκη Χατζή, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. 
Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε σε...
όλα τα καυτά ζητήματα της επικαιρότητας, όπως η διαπραγμάτευση και το χρέος, η στάση των δανειστών καθώς επίσης και για την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση ο κ. Βούτσης επεσήμανε πως: «Το ζήτημα όπως έχει εξελιχθεί είναι πολυπαραγοντικό δεν είναι όπως το 15’. Δεν είναι η χώρα απέναντι σε όλους αλλά υπάρχει αντιπαράθεση με επίκεντρο το γερμανικό ΥΠΟΙΚ την ΚΕΤ, το ΔΝΤ και τη συζήτηση για μέλλον της Ευρώπης. Ουδείς πια μιλάει για το ότι η χώρα μας βρίσκεται εκτός πλαισίου. Και αυτές οι κόντρες ανοίγουν ένα πεδίο συμμαχιών και θετικής ατζέντας».

«Καταθέτω αισιοδοξία μου ότι η λύση θα πρέπει να οδηγεί σε ένα διευκρινισμένο πεδίο για να βγει η χώρα αγορές.  Υπάρχουν διάφορα σενάρια στο τραπέζι για το πώς και υπάρχουν δημόσιες διαρροές που διαμορφώνον τα διάφορα σενάρια για ΔΝΤ, για QE μπορεί να δοθεί και χωρίς έκθεση βιωσιμότητας κτλ. Δεν θα σεναριολογήσω ! Το θέμα είναι αν η πρόταση οδηγεί και βοηθά να βγούμε στις αγορές όταν πρέπει. Η συμφωνία που υπάρχει από το 15’ λέει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Τα βραχυπρόθεσμα έχουν ληφθεί, πρέπει άμεσα να δοθεί σήμα σε αγορές για μεσοπρόθεσμα…Είναι υποχρέωση», υπογράμμισε.

15 Ιουνίου έως τις 22 Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία

Ο πρόεδρος της Βουλής εκτίμησε πως «Η  δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Αυτές οι εικασίες και εκτιμήσεις συνέκλιναν σε ενιαία στρατηγική. Απ’ ότι αντιλήφθηκαν αυτή η στρατηγική δεν είναι μόνο της κυβέρνηση αλλά και των κομμάτων του συνταγματικού τόξου». Ενώ υποστήριξε πως «Η Ε.Ε λειτουργεί στο πλαίσιο μιας ενωσιακής διαδικασίας που είναι υποχρεωμένος αυτά που λέει ο Γάλλος, το ευρωκοινοβούλιο, ή αυτό που είπε ο Μοσκοβισί να τα ακούει. Αυτά όλα είναι υποχρεωμένος και να ακούει (σ.σ αναφερόμενος στον Σόιμπλε) και να τα μετράει. Και πιστεύω ότι στις 15 Ιουνίου,  ενδεχομένως ως τις 22 θα υπάρξει έντιμη και ρεαλιστική συμφωνία που θα βάλει στις ράγες και το πρόγραμμα και τη κοινωνία». 

Σχετικά με τα μέτρα και τα αντίμετρα ο κ. Βούτσης τόνισε: «Εκ παραλλήλου και την ίδια στιγμή θα ληφθούν τα μέτρα και τα αντιμέτρα! Το 3,5% είναι στο πλαίσιο συμφωνίας του Αυγούστου του 15’. Το 3,5% δεν επιτευχθεί είναι προφανές ότι θα δημιουργούσε ζήτημα. Εφόσον επιτευχθεί θα υπάρξουν όλα εξ ολοκληρία. Αυτό ήταν (η συμφωνία μέτρα/αντίμετρα) η απάντηση στο ότι πρόγραμμα δεν υπάρχει χωρίς ΔΝΤ που θέλει επιπλέον μέτρα 4 δις για 19 πείτε μας τι θα κάνετε; Εκεί επετεύχθη συμφωνία ότι θα ληφθούν μέτρα αλλά με γενναίο πακέτο. Πολιτική μιας κυβέρνησης που παρέλαβε μια χρεοκοπημένη ατύπως χώρα! Βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Θα έπρεπε να ήταν εντελώς γεμάτο αλλά κάποιοι….»

Σκληρή επίθεση στον Σόιμπλε

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και στο ΔΝΤ τονίζοντας ότι «ο σεβασμός για το ΔΝΤ δεν μπορεί να στέκεται ούτε επιστημονικά ως προς τις εκτιμήσεις του και τις θεραπείες».

Όσον αφορά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Νίκος Βούτσης δήλωσε ότι έχει εμμονές στρατηγικής και ότι με αφορμή το ελληνικό ζήτημα θέλει να στείλει μηνύματα και προς άλλους, όπως στο ΔΝΤ, τον Μάριο Ντράγκι και ειδικότερα στον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν για τα όριά τους.

«Κάποιοι προτιμούν να δώσουν στοιχεία ανεντιμότητας και αποσταθεροποίησης σε μια μικρή χώρα για να δώσουν τα μηνύματά τους στον Μακρόν, τον Ντράγκι και το ΔΝΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι η χώρα μας απέναντι σε όλους όπως του ’15… Υπάρχει αντιπαράθεση ΕΚΤ, ΔΝΤ, Γερμανικού ΥΠΟΙΚ (…) Συμμετέχουμε σε μια σκληρή σύγκρουση που για πρώτη φορά δεν μας αφορά» εξήγησε.

Ο πρόεδρος της Βουλής επέμεινε πάντως ότι οι διεργασίες στην Ευρώπη έχουν τροποποιήσει το συσχετισμό δυνάμεων. «Θα δεχτούμε συμφωνία που θα οδηγήσει τη χώρα στις αγορές» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι «ο Σόιμπλε είναι υποχρεωμένος να ακούει τι λέει ο Μοσκοβισί ή ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών και γι’ αυτό αισιοδοξώ».
«Κάθε πολιτική δύναμη παίρνει θέσεις»

Ερωτηθείς σχετικά με την Εθνική συναίνεση για το χρέος, που έχει ζητήσει για το χρέος ο κ. Βούτσης απάντησε: «Είναι απόλυτα λογικό και το καταλαβαίνει ο καθένας ότι σε κάθε κρίσιμες στιγμές που κρίνεται το μέλλον της χώρας, κάθε πολιτική δύναμη να παίρνει θέσεις πάνω στα κρίσιμα ζητήματα. Η ΝΔ μέχρι πριν από λίγες βδομάδας ήταν στις ράγες ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Άρα αφού τα κόμματα συμμετέχουν και σε ευρωπαϊκές οικογένειες είναι λογικό με βάση τις θέσεις τους, να επιδρούν και να επηρεάζουν στην ΕΕ.»

Για το επεισόδιο με τον Κασιδιάρη και τη... φρουρά του Μπαλαούρα

Αναφερόμενος στο επεισόδιο με τον Ηλία Κασιδιάρη ο κ. Βούτσης τόνισε: «Μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου υπάρχουν πάντα άντρες της φρουράς που ήταν παρόντες! Και εξελίχθηκε έτσι όπως εξελίχθηκε . Δεν το είχε αντιληφθεί ο πρόεδρος ότι υπήρχε φρουρά! (γι’ αυτό φώναζε)».

«Ο κ. Μπαλαούρας δεν είναι στο προεδρείο της Βουλής, αλλά της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, δεν είχε την εμπειρία ότι αριστερά και απάνω είναι πάντοτε (φρουρά) που με τη βοήθεια των οποίων εξελίχθηκε όπως εξελίχθηκε αυτό το βάναυσο επεισόδιο εναντίον της Δημοκρατίας. Ουδέποτε δημόσια δεν θα κάνω δηλώσεις, όπως και με το φάκελο», υπογράμμισε. 

«Στήριξα τον Φίλη»

Ερωτηθείς σχετικά με την παραίτηση του κ. Γολέμη από την Κ.Ε αλλα και τις σχέσεις του με τον Νίκο Φίλη, ο κ. Βούτσης τόνισε: «Τον είχα στηρίξει στο θέμα των θρησκευτικών (σ.σ τον Νίκο Φίλη). Στο ζήτημα θρησκευτικών εγχειριδίων ήμουν ο πρώτος που το στήριξα. Μεθαύριο ο κ. Φίλης θα με εκπροσωπήσει στην εκδήλωση για Συνταγματική Αναθεώρηση που κάνει η Εκκλησία. Η επιστημονική και πολιτική και θεολογική συζήτηση είναι πλούτος. Να μη γίνεται αντιπαράθεση και η κόλαση της ατάκας».
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: