17.6.17

Επιστροφή στο... 2012...

Βαγγέλης Βενιζέλος και Αντώνης ΣαμαράςΜε μια θεαματική κίνηση επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ξεπεράσει την πρώτη αμήχανη αντίδραση του κόμματός του μετά το...
προχθεσινό Γιούρογκρουπ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ζήτησε χθες προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το θέμα.

Την απόφαση του Γιούρογκρουπ και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ακολούθησε μια ανακοίνωση, η οποία κινήθηκε ακριβώς στα ίδια πλαίσια των αντίστοιχων που εκδόθηκαν από το γραφείο Τύπου του κόμματος όλες τις προηγούμενες μέρες.

Ταυτόχρονα είναι εμφανές ότι, ενόψει έλλειψης άλλου αφηγήματος μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η προσπάθεια πλέον στρέφεται στην οικοδόμηση του κοινωνικού προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στην πράξη το επόμενο διάστημα με την «κάθοδο» του αρχηγού της Ν.Δ. προς τον λαό, με επαφές που θα συνεχίσει να έχει με διάφορες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες αλλά και με επισκέψεις στα μέρη αιχμής, όπως το Αμύνταιο ή τη Μυτιλήνη, σαν αυτές που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο με δεδομένο ότι η κυβέρνηση πήρε απλώς την υπόσχεση πως η ευρύτερη συζήτηση για το χρέος θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, σε αυτό το επίπεδο στη Ν.Δ. έχουν αρχίσει να... επιστρέφουν στο 2012. Ισχυρίζονται δηλαδή πως δεν είναι ο πρωθυπουργός εκείνος που έβαλε στο τραπέζι το ζήτημα του χρέους, αλλά η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου το 2012. Βάσει της επιχειρηματολογίας τους το θέμα είχε τεθεί «από το 2012 με τη διπλή αναδιάρθρωση ύψους 132 δισ. και 10 δισ. μείωση τόκων τον χρόνο».

Προσθέτουν δε πως «είναι η ίδια η κυβέρνηση που έχει συμφωνήσει τον Μάιο του 2016 οι αποφάσεις για το χρέος να ληφθούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το φθινόπωρο του 2018. Και αφού η ίδια δεσμεύτηκε σε αυτό, τώρα σήκωσε το ζήτημα του χρέους για να δημιουργήσει ένα επικοινωνιακό άλλοθι για τα στελέχη της προκειμένου να υπερψηφίσουν το 4ο Μνημόνιο».

«Πήρε ό,τι της έδωσαν»

Με αυτό το σκεπτικό θεωρούν πως και στο τελευταίο Eurogroup «η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχη». Αντικείμενο της κριτικής τους επίσης το γεγονός ότι η επιδίωξη για είσοδο της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση δεν επετεύχθη, ενώ θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν πήρε «καμία ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με τη συμφωνία που πριν από τρεις εβδομάδες απέρριψε. Πήρε ό,τι της έδωσαν. Και οι λεονταρισμοί του κ. Τσίπρα αποδείχτηκαν μια χιλιοπαιγμένη επικοινωνιακή μεθόδευση, η οποία δεν πείθει πλέον κανέναν».

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εξακολουθούν να κινούνται στη γραμμή Σόιμπλε, ισχυριζόμενοι ότι την είχαμε το 2014, βάσει της τότε έκθεσης του ΔΝΤ, και τη χάσαμε επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.

Στην κριτική τους πάντως δεν περιλαμβάνεται λέξη για την απόφαση περί ίδρυσης Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, της υλοποίησης δηλαδή ενός πάγιου αιτήματος της κυβέρνησης ώστε να έχει τη δυνατότητα παρέμβασης στη διαμόρφωση της αναπτυξιακής δυναμικής μέσα στην οικονομία για να διοχετεύει τα ευρωπαϊκά κεφάλαια. Ισως γιατί η ανάπτυξη επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝ.ΕΛΛ. δεν είναι κάτι που εύχονται ακριβώς...

Δεν υπάρχουν σχόλια: