17.6.17

Συντάξεις: Στην «ουρά» 294.531 αιτήσεις...

Σοβαρές καθυστερήσεις παρουσιάζονται στην απονομή συντάξεων, κύριων - επικουρικών - εφάπαξ, με αποτέλεσμα ο αριθμός των αιτήσεων που...
βρίσκονται στην αναμονή να έχει ανέλθει στο σύνολό του στις 294.531. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, από αυτό το σύνολο των αιτήσεων οι 116.531 αφορούν κύριες συντάξεις (μεταξύ των οποίων υπάρχουν και 32.000 προσωρινές), οι 120.000 αφορούν επικουρικές συντάξεις και οι 58.000 αιτήσεις είναι το σύνολο των εφάπαξ που παραμένουν παγωμένα.

Από το σύνολο των 116.531 αιτήσεων κύριων συντάξεων, σχεδόν οι μισές, δηλαδή οι 60.000, αφορούν τον νέο τρόπο υπολογισμού με βάση τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου.

Το σοβαρότερο πρόβλημα σε ό,τι αφορά τον χρόνο απονομής των συντάξεων αφορά κυρίως τους 38 τομείς των επικουρικών συντάξεων που ενσωματώθηκαν από την 1/1/2017 στο ΕΤΕΑΕΠ, καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα οι αιτήσεις παραμένουν «παγωμένες» επί 3,5 χρόνια, δηλαδή από τις αρχές του 2014, ενώ υπάρχει και ένας πολύ μικρός αριθμός αιτήσεων που αφορά τον Δεκέμβριο του 2013.

Μάλιστα, χθες το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με έγγραφό του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και το ΕΤΕΑΕΠ, ενημέρωσε ότι «παρατείνεται η αναστολή έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων επί αιτημάτων γήρατος, αναπηρίας και θανάτου από 1/1/2015. Επιπλέον με το συνημμένο από 3/5/2017 έγγραφο ΕΤΕΑΕΠ, δίδεται η δυνατότητα διεκπεραίωσης των από 1/1/2015 αιτήσεων απονομής επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχου, για θανάτους έως 12/5/2016 (μεταβιβάσεις)».

Επισημαίνεται ότι εκτός από την απονομή των 294.531 συντάξεων που είναι στην «αναμονή», εκκρεμεί και ο επανυπολογισμός όλων των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων προκειμένου μέχρι το τέλος του 2017, το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο του 2018, να προσδιοριστούν οι «προσωπικές διαφορές» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα υποστούν νέες περικοπές έως και 18% από την 1/1/2019.

Αγώνας δρόμου για τα κονδύλια
Το μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι η απορρόφηση των 860 εκατ. ευρώ από το δανειακό πρόγραμμα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική διάταξη νόμου η οποία ψηφίστηκε πέρυσι και αφορά την έκτακτη χρηματοδότηση του νεοσύστατου ΕΦΚΑ με το ποσό των 860 εκατ. ευρώ, προβλέπει ρητά ότι τα ποσά αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης έπειτα από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ενενήντα ημέρων από την υποβολή των αιτήσεων και σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

Επισημαίνεται ότι με την ίδια ρύθμιση καθορίζονταν οι διαδικασίες αλλά και οι προθεσμίες επιστροφής στον κρατικό προϋπολογισμό του ποσού της επιχορήγησης το οποίο δεν θα χρησιμοποιηθεί, επειδή ο νόμος ορίζει ότι τα ποσά που δεν θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών θα πρέπει να επιστραφούν.

Μάλιστα, υπήρχε η πρόβλεψη ότι σε περίπτωση κατά την οποία οι προθεσμίες επιστροφής παρέλθουν άπρακτες και τα ποσά δεν εκταμιευθούν, τότε ποσό αντίστοιχου ύψους με το ποσό της επιστροφής θα παρακρατείται από την προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση προς τον ΕΦΚΑ.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και μετά από δύο μήνες ανακοπής της ομαλής ροής αποπληρωμής των εφάπαξ του Δημοσίου λόγω καθυστέρησης στην απορρόφηση των απαραίτητων κονδυλίων από το πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων (Ιανουάριο και Φεβρουάριο), το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων υπαλλήλων άρχισε τον Μάρτιο τη σταδιακή αποπληρωμή αιτήσεων για εφάπαξ με αποτέλεσμα να έχουν αποπληρωθεί μέχρι σήμερα 8.221 αιτήσεις με συνολικό κόστος 179 εκατ. ευρώ.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η εκταμίευση νέου κονδυλίου ύψους 35 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των εφάπαξ παροχών του Ταμείου πρόνοιας του Δημοσίου...

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: