11.6.17

Βερναρδάκης: Οι 3 επόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης...

Πουλάκης: Πότε αναμένονται οι αλλαγές στην αυτοδιοίκηση...

«Μπροστά μας έχουμε τρεις μεγάλες πρωτοβουλίες: Η πρώτη είναι η μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης, η δεύτερη είναι εκείνη της συνταγματικής αναθεώρησης και...
η τρίτη το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας» τόνισε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, από το βήμα ημερίδας για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Β΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, στην Πυλαία.

Ο υπουργός Επικρατείας  υπογράμμισε ότι πρόκειται για συμμετοχικές διαδικασίες, ανοιχτής διαβούλευσης ενώ πρόσθεσε με νόημα: «Βεβαίως η κυβέρνηση δεν ανοίγει μια διαβούλευση χωρίς γωνίες».

Σχετικά με τη μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης επισήμανε ότι δεν μπορεί η απλή αναλογική να υπάρχει στην κεντρική πολιτική σκηνή και να μην εφαρμόζεται στην αυτοδιοίκηση αλλά και σε όλες τις δομές αντιπροσώπευσης, σχολίασε ότι το ζήτημα των περιορισμένων θητειών πρέπει να κατέλθει και στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης ενώ υπογράμμισε ότι «η πρωτογενής εξουσία της κοινότητας επί των αιρετών θα πρέπει να επισφραγίζεται με το δικαίωμά τους να τους ανακαλεί μέσω δημοψηφισματικών διαδικασιών».

Σε επίπεδο συμμετοχικών θεσμών ο ίδιος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι θεσμοί αυτοί, που ορίζονται στο κεντρικό πολιτικό σύστημα ως προς τη συνταγματική αναθεώρηση, περιλαμβάνουν τις λαϊκές συνελεύσεις και τα τοπικά δημοψηφίσματα, επισήμανε ότι παρέχεται από το Σύνταγμα η δυνατότητα για την, κατόπιν εξουσιοδότησης προς την αυτοδιοίκηση έκδοση, κανονιστικών προτάσεων που αφορούν θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, σημείωσε ότι η δομή της αυτοδιοίκησης θα πρέπει να αντανακλά τη διάκριση μεταξύ πόλης και υπαίθρου και υπογράμμισε ότι πρέπει να κυρωθεί το άρθρο 5 του ευρωπαϊκού χάρτη τοπικής αυτονομίας και να εξεταστεί σοβαρά η επικύρωση του πρόσθετου πρωτοκόλλου του ευρωπαϊκού χάρτη τοπικής αυτονομίας που αφορά το δικαίωμα συμμετοχής των πολιτών στις τοπικές υποθέσεις. Σε επίπεδο δημοσιονομικό σημείωσε ότι ένα τμήμα του τοπικού προϋπολογισμού των ΟΤΑ πρέπει να αποδίδεται στην κοινότητα και να καταρτίζεται με αμιγώς συμμετοχικές διαδικασίες.


Για τη συνταγματική αναθεώρηση, το κυβερνητικό στέλεχος σχολίασε ότι πρέπει να υπάρχει «μια τελείως διαφορετική αρχιτεκτονική του πολιτεύματος με έμφαση στις δομές της άμεσης δημοκρατίας και με νέα εργαλεία άσκησής της, ουσιαστικοποίηση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και μια άλλη γεωγράφηση και κατοχύρωση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και της πρόσβασης σε αυτά». Ο αντίλογος στα παραπάνω, όπως είπε, είναι ο γνωστός νεοφιλελευθερισμός που κινείται στη λογική του μικρότερου κράτους και των ιδιωτικοποιήσεων.

Εξάλλου, για το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού τόνισε: «θέλουμε να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα στην καινοτομία, την εργασία και στη νέα γνώση και τον τρόπο με τον οποίο όλες αυτές οι διαδικασίες μπορούν να αποκτήσουν θετικό αντίκρισμα».

«Εμείς θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα ότι θα μιλήσουμε μετά την κρίση. Η κρίση είναι μια πολύ καυτή πατάτα που δυστυχώς έτυχε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων της να τη διαχειριστούν. Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή, αφού κάναμε και τις υποχωρήσεις μας και αφού είχαμε πολύ μεγάλο κόστος και ατομικό και πολιτικό και ψυχολογικό από αυτήν τη διαδικασία, που κατά τη γνώμη μας ήταν αναγκαίο μέσα σε κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες να γίνει, σήμερα θέλουμε μια φυγή προς τα εμπρός» πρόσθεσε.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο υπουργός ανέφερε ότι στο σύστημα αξιολόγησης που έχει δημιουργηθεί για το σύνολο της δημόσιας διοίκησης προβλέπεται η αξιολόγηση δομών και όχι η ατομική αξιολόγηση, είπε ότι θα πρέπει η αυτοδιοίκηση να κάνει νέους οργανισμούς ώστε να καταγράφονται οι ανάγκες των δήμων σε συγκεκριμένες ειδικότητες, να χρησιμοποιούνται οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα και να υπάρξουν οικονομίες κλίμακας και τόνισε: «Θα πρέπει να τελειώσουμε και με τις εργολαβικές εταιρείες».

«Πρέπει να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας και να μην κρύβουμε μόνιμες σχέσεις εργασίας που μάλιστα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ με το καθεστώς των ανακυκλούμενων εργαζομένων κάθε 8 μήνες ή κάθε 10 μήνες ή πάει λέγοντας» είπε ο κ.Βερναδάκης και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση ήδη ετοιμάζει πολιτική πρωτοβουλία, δεσμεύτηκε και ο πρωθυπουργός, θα προχωρήσουμε πολύ αποφασιστικά. Αυτό δεν αφορά μόνο την αυτοδιοίκηση αφορά όλη τη διοίκηση. Εδώ υπάρχουν οργανισμοί που δουλεύουν 15 και 20 χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που παρανόμως, κατά κάποιους, ανανεώνονται αλλά αυτή η ιστορία πρέπει να λάβει τέλος και για την ομηρία των εργαζομένων και για τη διαφάνεια των εργασιακών σχέσεων αλλά και για τη διαφάνεια των ίδιων των δήμων και όλοι πρέπει να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση».

ΓΓ ΥΠΕΣ: Στόχος εντός του '17 να ολοκληρωθεί το θεσμικό μέρος της μεταρρύθμισης στην αυτοδιοίκηση

Στόχος μας είναι εντός του 2017 να έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό μέρος της μεταρρύθμισης της αυτοδιοίκησης, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, από το βήμα της ίδιας εκδήλωσης.

Ο Κώστας Πουλάκης έκανε λόγο για μια από τις κορυφαίες κυβερνητικές προτεραιότητες για το επόμενο χρονικό διάστημα, σημείωσε ότι ο διάλογος ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο και ανέφερε ότι μέχρι τώρα επισκέφθηκε 23 πόλεις στο πλαίσιο αυτό.

Για τη στάση της ΚΕΔΕ, σύμφωνα με ρτο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο γ.γ. του ΥΠΕΣ είπε ότι «έδειξε μια πολιτική που ήταν αντίθετη, τουλάχιστον ως προς το εκλογικό σύστημα, και αποχώρησε από τον διάλογο» και σημείωσε ότι οι αντιδράσεις που υπήρξαν ήταν υπερβολικές και δεν εκφράζουν το σύνολο της αυτοδιοίκησης.

Για την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιήθηκε προς την κατεύθυνση αυτή, σχολίασε ότι ακούστηκε πως η κυβέρνηση εχθρεύεται την αυτοδιοίκηση ενώ για την απλή αναλογική ειπώθηκε πως θα προκαλέσει ακυβερνησία στους δήμους και πως η κυβέρνηση επιθυμεί να ξαναμοιράσει την τράπουλα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Απαντώντας στα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ  ότι η κυβέρνηση τόλμησε να αντικαταστήσει τους κομματικά διορισμένους γενικούς γραμματείς αποκεντρωμένων διοικήσεων από τους συντονιστές που επιλέχτηκαν με αξιοκρατικό και διαφανή τρόπο από το ΑΣΕΠ, σχεδίασε τα έργα του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο ΕΣΠΑ μέσα από μια συνεργασία με την ίδια την αυτοδιοίκηση, επανέφερε στην υπηρεσία τους υπαλλήλους που με τρόπο οριζόντιο και αντισυνταγματικό είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, έθεσε το θέμα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στους δήμους με συγκεκριμένες ρυθμίσεις και αναζητά λύση για τη συνολική και οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου της πληθώρας των συμβασιούχων που καλύπτουν, ωστόσο, πάγιες και διαρκείς ανάγκες.


Ο γενικός γραμματέας κατηγόρησε, άλλωστε, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ότι μείωσαν τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ πάνω από 60%, «πάγωσαν» πλήρως τις προσλήψεις και διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις στους δήμους, ενώ χάραξαν τον αυτοδιοικητικό χάρτη με μοναδικό κριτήριο τα εκλογικά συμφέροντα και απέλυσαν εργαζόμενους ακόμα και σε κρίσιμους τομείς.

Για την απλή αναλογική ο κ. Πουλάκης τόνισε ότι είναι ήδη νόμος του κράτους σε εθνικό επίπεδο και είναι τουλάχιστον αστείο να ισχυρίζεται κανείς ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί και σε τοπικό επίπεδο, είπε ότι εφαρμόστηκε και στην Ελλάδα (στο παρελθόν) αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι η καθιέρωσή της και οι αλλαγές της θεσμικής ισορροπίας που θα επιφέρει στους δήμους είναι από μόνη της «μια μικρή επανάσταση που θα απελευθερώσει κοινωνικές δυνάμεις, θα μας απαλλάξει από φαινόμενα συγκεντρωτισμού και θα αποτελέσει έναυσμα για ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού με την κοινωνία ενεργή και παρούσα».

Στις προτάσεις που παρουσίασε ο στενός συνεργάτης του Πάνου Σκουρλέτη περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η θεσμοθέτηση διαδικασιών υποχρεωτικής διαβούλευσης για τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, ο ριζικός επανασχεδιασμός των αρμοδιοτήτων των δήμων, των αποκεντρωμένων διοικήσεων και των κρατικών υπηρεσιών, η κατάργηση του παρατηρητηρίου οικονομικής αυτοτέλειας και η αντικατάστασή του από έναν νέο θεσμό οικονομικής εποπτείας σε συνεργασία με τους δήμους και η διαμόρφωση των κατάλληλων θεσμικών και χρηματοδοτικών εργαλείων...


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: