16.6.17

Η Ρόζα Παρκς στον Σκαραμαγκά...

Η καταγγελία είναι εξαιρετικά σοβαρή και έχει κοινοποιηθεί στη δικαιοσύνη, τον Συνήγορο του Πολίτη και τη διοίκηση του ΟΑΣΑ. Η...
Ελληνική Ένωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υποστηρίζει, επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες, ότι οδηγοί αστικών λεωφορείων αρνούνται σε πρόσφυγες των καταυλισμών στον Σκαραμαγκά, να επιβιβαστούν στα οχήματα που οδηγούν.

Η συμπεριφορά αυτή θυμίζει παλιές εποχές στον αμερικανικό Νότο, όταν είτε απαγορευόταν εντελώς η επιβίβαση στους μαύρους στα λεωφορεία είτε υπήρχαν «ειδικές θέσεις», στη γαλαρία και μακριά από τους λευκούς επιβάτες. Είναι γνωστή η ιστορία της Αφροαμερικανής Ρόζα Παρκς το 1955 στην Αλαμπάμα, που αρνήθηκε να δώσει τη θέση της σε έναν λευκό, ξεκινώντας το μεγάλο κίνημα κατά των φυλετικών διακρίσεων.

Οι αμερικανικές κυβερνήσεις ζήτησαν αργότερα συγνώμη από τους έγχρωμους Αμερικανούς πολίτες που έπεσαν θύμα αυτών των ρατσιστικών διακρίσεων αλλά δεν χρειάζεται να φτάσουμε ως εκεί. Παρόμοιες συμπεριφορές στην σημερινή Ελλάδα είναι εκτός τόπου χρόνου.

Οι καταγγελίες της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν πρέπει να μείνουν στα ράφια της δικαιοσύνης και τα συρτάρια των ανεξάρτητων αρχών. Χρειάζεται ενδελεχής και σε βάθος έρευνα, με πορίσματα και ποινές, όπου διαπιστωθεί ότι οδηγοί παραβίασαν τον νόμο. Εκτός πια και αν χρειαζόμαστε μια νέα «Ρόζα Παρκς» στον Σκαραμαγκά για να μας θυμίσει την ανθρωπιά... 

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: